Povežite se s nama

U fokusu

Mali grad velikih potencijala

Objavljeno:

- dana

VIZIJA

Vijećnici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica na svojoj su posljednjoj sjednici usvojili Strategiju razvoja Grada od 2014. do 2020. godine.

Već uobičajeno za mali grad velikih potencijala, niti usvajanje strategije nije prošlo bez vijećničkih nadmudrivanja. Osobito skeptični su bili vijećnik Franjo Prstec (HDZ) i Mato Halužan (HSLS). Gradonačelnica Štefanić, pak, nije se dala omesti. Iako je na sjednicu došla s temperaturom pa je preskočen aktualni sat, ostala je do kraja kako bi vidjela što će se događati oko najvažnijeg gradskog dokumenta i njezinog godišnjeg izvješća.

Turizam, turizam

Goranku Štefanić više ništa u Vijećnici ne može iznenaditi. Dva puta bila je „na rubu“ i oba puta opstala. Iako, pomno čitajući zapisnike sa sjednica, razloga za takvu hajku na gradonačelnicu – kao što je to bilo u zadnje dvije godine njezine vladavine – jednostavno nema, njezini oponenti su ustrajni. – Na početku nije bilo lako. Jedino što mi je važno je dobrobit Grada. Za politikanstvo i strančarenje nemam vremena niti me zanima. I do sada smo odrađivali puno posla, a sad, kad je donijeta Strategija, vrata fondova širom su nam otvorena. Na nama je da mudro odabiremo natječaje na koje ćemo se prijavljivati u skladu s vizijom koju smo zacrtali. Za sada sve ide prema planu, energično govori gradonačelnica.

Što će, dakle, biti okosnicom Grada Varaždinske Toplice ?
– Turizam. Cilj nam je postati najposjećenijom destinacijom kontinentalnog turizma. Zdravstvenog i rekreativnog turizma. I ne vidim razlog zašto ne bi bilo tako. Resurse imamo. Kulturne – rimske iskopine, termalnu vodu, i što više treba? Jasno da govorim o bazi na koju sada treba nadograđivati kvalitetne sadržaje. Da bismo ostvarili viziju, potreban je novac, a da bismo ga namaknuli, potrebni su Fondovi EU. Bez Strategije, zna se, to je nemoguće. Inače, Strategijom i planom državnog razvoja turizam je stavljen u vrh djelatnosti na kojima se bazira gosospodarski razvoj države. Posljednjih se godina sve veća važnost pridaje kontinentalnom turizmu. Imamo Toplice, ali današnji pristup razvoju turističkih odredišta diktira i cijeli niz pratećih sadržaja u funkciji produžavanja turističke sezone, ali i turizam koji će privući sve kategorije posjetitelja.
U planu je nekoliko novih hotela, šetnice, disc-golf igrališta, biciklističke staze, golf igrališta… Zvuči jako skupo?
Tražimo investitore. I mogu reći da zainteresiranih ne fali. Naravno da smo sada još u fazi razgovora i pregovaranja, no s obzirom na broj interesenata, mislim da o tome ne moramo brinuti.

Koliko je poznato, vjerojatno najuspješnija hrvatska gospodarstvenica, Topličanka Bernarda Cecelja, također će uložiti u turizam ?
Gospođa Bernarda otkupila je zemljište na kojemu planira izgraditi hotelsko-rekreacijski kompleks. Sad sve ovisi o našoj birokraciji. Treba prikupiti tu gomilu potrebnih dozvola za sve segmente projekta. I to je ona karika zbog koje nikada ne možete biti konkretni kad govorite o datumima.
Govorimo o projektima vrijednima milijune, a Grad nema supermarketa?
Upravo smo u fazi traženja investitora za izgradnju trgovačkog centra, supermarketa, za koji je velika potreba. Imamo mi robnu kuću, ali s obzirom na to da je u Centru, pristup je loš i nema parkirališta. To je prvenstveno korist za građane, pa tek onda za turiste. Iako kroz Toplice dnevno prođe tisuću gostiju. Imamo i lokaciju, zapravo dvije. Jedno zemljište u cijelosti je u gradskom vlasništvu, dok su na drugoj građani potpisali privolu o prodaji. Trgovački lanci, koje smo kontaktirali do sada, nisu zainteresirani. Svaki trgovački lanac je dobrodošao, a valja znati da nema ni konkurenciju.
 

“Planovi su realni – uz puno rada i jasno,  financije”

Zar nije bio Konzum interesent?
– Početkom 2012. Grad je raspisao natječaj za iskaz interesa za izgradnju trgovačkog centra. Na natječaj su se javile tri tvrtke, među kojima i Konzum. Oni su bili ozbiljno zainteresirani napraviti trgovački centar veličine 500 kvadrata, koji bi do kraja godine bio završen. Nažalost, u bivšoj vladajućoj garnituri nije bilo interesa. Grad je, dakle, prvo tražio investitora da bi, kad se javio ozbiljan investitor, odustali od gradnje.

S obzirom na to da je i zdravstveni turizam i Specijalna bolnica pod ingerencijom Županije, Grad će se, najavljujete, pobrinuti za rekreativni. Konkretno, sve je pobrojano u Prostorno-programskoj studiji za zonu turizma, zelenila, sporta i rekreacije, golfa i rezidencijalne zone Varaždinske Toplice. Moram reći da izgleda impresivno. No, je li i ostvarivo?
Sve je realno, uz puno rada i jasno, financije. Kad bismo imalo sumnjali ne bismo ni radili Strategiju. Čemu?
 

Možda zbog političkih razloga?
Nemojte me nasmijavati. Pa barem ste vi svjedok kako izgledaju i završavaju naše sjednice. Taman da predložim da svaki dan sunce sja, rješenje za mir u svijetu ili… pitaj Boga što, oponenti bi dignuli glas. Ali, rekla sam, vremena za pravdanja i objašnjavanja – nema. Treba raditi. Pa, tko voli… Rekli ste impresivno? Pa, zapravo i jest, ali realno.
Dakle, Toplice kao spoj klinike Schwartzwald i resorta za zabavu? Pojedini vijećnici prigovaraju.
Maloprije sam vam rekla – jeste li sigurni da je nebo plavo? Dvoje-troje vijećnika došlo je koji put tijekom cijele godine na radne sjednice o Strategiji razvoja. Gdje su bili kad se dokumenat izrađivao? Sada prigovaraju.
Jeste li barem riješili sve naslijeđene probleme?
Kad god mislimo da jesmo, zaskoče nas novi. Tako da rješavamo naslijeđene probleme, odrađujemo tekuće poslove i radimo za budućnost.

“Zanimljivo, uvijek ista situacija. Pojedini vijećnici znaju što ne valja, ali istovremeno sami nisu ponudili nijedan konstruktivni prijedlog.”

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!