Povežite se s nama

U fokusu

Mali proračun se bogato “krpa” državnim i europskim novcem

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Visoko je jedna od onih općina koje politici nisu pretjerano zanimljive. Općina je mala, nema stratešku važnost niti vitalne resurse, pa su Visočani uglavnom prepušteni sebi samima.

Srećom su to odavno shvatili i kroz povijest se naučili pobrinuti za sebe. Zato za lidere biraju dovoljno uporne i tvrdoglave ljude koji se neće sramiti kucati na mnoga vrata kako bi dobili ono što treba mještanima. Iako ni danas nije Bog zna kakav, standard Visokog je u odnosu na prijeratno vrijeme vrlo visok. Visoko je Općina u kojoj se gradi infrastruktura i promišlja o turizmu i koja ima visoke školske standarde.

Turbulentne godine

Općina je grabila naprijed pa stagnirala i sad opet brzo napreduje. Najgore je, veli Dragutin Mateković, općinski načelnik, što njihove ideje i potrebe ovise o politici. – Zadnje četiri godine su bile turbulentne. Početak je bio kritičan. Ne samo što je svijet, pa i malo Visoko, zahvatila gospodarska kriza nego je Općina bila  i u nemilosti Milanovićeve Vlade. Od mnogo kandidiranih projekata, niti jedan nije prošao. Osim mrvica iz Ministarstva kulture za obnovu utvrde Čanjevo, Općina drugu pomoć od države nije dobila – govori načelnik.

On priznaje da je promjena vlasti u državi značila puno za Visoko. Jer nekadašnji općinski načelnik Anđeko Stričak je s pozicije načelnika Visokog – na kojoj je proveo deset godina – postao saborski zastupnik. – On se uvijek borio za ovaj kraj, pa se Općina zahvaljujući njemu kandidirala na više natječaja i prošla ih. Osim iz Europe, novac je počeo dolaziti i iz državnih institucija. Primjerice, HEP je krajem prošle i početkom ove godine izgradio niskonaponsku mrežu i trafostanicu za vikend-naselje Čerijenec i za naselje Kračevec. U tijeku su radovi na novoj trafostanici u Čanjevu i rekonstrukciji niskonaponske mreže, kako bi se struja povukla i prema utvrdi Čanjevo. Ukupna vrijednost tih investicija je oko 1,2 milijuna kuna. Što se tiče elektroopskrbe, Visoko je sad riješeno – govori načelnik Mateković. Koliko je to velika investicija za Visoko dovoljno govori podatak da je izvorni proračun Općine 860 tisuća kuna. Visoko je najvjerojatnije jedina općina u Županiji čiji proračun ne premašuje milijun kuna.

Općina je grabila naprijed pa stagnirala i sad opet brzo napreduje

Ministarstvo graditeljstva će obnoviti nerazvrstane ceste i izgradnju ulične rasvjete. – Za šest kilometara ceste koja će međusobno spajati sedam općinskih naselja dobili smo 190 tisuća kuna, a za rasvjetu 20 tisuća. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova također će obnoviti neke općinske prometnice, između kojih i cestu u vikend-zoni Čerijenec, za što je Ministarstvo odobrilo pola milijuna kuna. Cijeli projekt izgradnje oko tri kilometara te ceste je vrijedan 1, 3 milijuna, pa će ostale troškove podijeliti Općina i vlasnici kuća. 

Nakon dugo godina su se u Visoko “vratile” i Hrvatske vode. Čistili su se vodotoci u dužini od 800 metara – od Vrha Visočkog prema Đurinovcu – a ove godine ih će se očistiti isto toliko. Hrvatske vode su obećale pomoći i obnovu dvaju mostova u naselju Presečno Visočko.

Čanjevo i turizam

Tu je i ŽUC, koji radi na ispitivanju i pripremi troškovnika sanacije klizišta. Na županijskim cestama u Visokom ih je tri. Iako još uvijek rješavaju osnovna pitanja, u Visokom gledaju i budućnost, pa su s Varkomom već dogovorili izradu studije za kanalizacijski sustav. Visoko nema gospodarstva, nekad je bilo poljoprivrednika, ali danas se zemlja uglavnom obrađuje samo za vlastite potrebe. To znači da u Općini nema posla. Visočani znaju kako bi mogli pokrenuti turizam i pritom osigurati prihod za sve njih: obnovom utvrde Čanjevo. Obnova je počela još 2003. godine i arheološka istraživanja su pri kraju. Ministarstvo kulture je u ovoj godini za utvrdu Čanjevo odobrilo 150 tisuća kuna. – Utvrda Čanjevo je veliki turistički potencijal. Planira se napraviti vidikovac, etno-kuća i poučna šetnica od utvrde Čanjevo do utvrde Paka, što je oko 2, 5 kilometara. Javljat ćemo se na sve natječaje kako bismo obnovili barem jedan dio za turističke svrhe – govori načelnik. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, ove se godine s 330 tisuća kuna obnavlja i Župa Presvetog Trojstva, koja je tri godine bila “izbačena” iz programa.

Na mjeru 7.4.1. Visoko je prijavilo uređenje općinskog trga i Društvenog doma

S obzirom na to da je Visoko najsiromašnija općina Varaždinske županije, nije čudno da stanovnici odlaze. Iako, sve rapidno kreće nabolje. Iako je izvorni proračun 860 tisuća kuna, lani je njegovo izvršenje uz europski i državni novac bilo 2,1 milijun kuna. Visočani su u iščekivanju rezultata natječaja za mjeru 7.4.1. Na mjeru koja se čekala pune tri godine prijavili su uređenje Društvenog doma i uređenje općinskog trga, projekte vrijedne 8, 4 milijuna kuna. – Za Visoko je to kruna projekata. Ne zbog velikih novaca, nego zbog vitalnog djela života Općine – društvenog života. Dobili bismo mjesta za zajednička okupljanja, što bi nas sve međusobno ponovno zbližilo – govori načelnik. Da je u Visokom to itekako bitno govori podatak da je u roku od deset godina Općina ostala bez deset posto stanovnika. Ali paralelno s radom na povećanju standarda načelnik smatra da bez društvenog života nema prosperiteta, koji Općina ima šansu ostvariti.Samo joj treba dati priliku.

“Zadnje četiri godine su bile turbulentne. Početak je bio kritičan. Ne samo što je svijet, pa i malo Visoko, zahvatila gospodarska kriza nego je Općina bila i u nemilosti Milanovićeve Vlade. Od mnogo kandidiranih projekata, niti jedan nije prošao. Osim mrvica iz Ministarstva kulture za obnovu utvrde Čanjevo, Općina drugu pomoć od države nije dobila.”

Izvor:
Foto:

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati