Povežite se s nama

Međimurje

“Mali školski kustosi” u Čakovcu povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja

Objavljeno:

- dana

“Mali školski kustosi” je tradicionalna dječja manifestacija Muzeja Međimurja Čakovec.

Održava se trinaest godina i među učenicima i nastavnicima postaje sve popularnija i prepoznatljivija. Njezin je cilj pobuditi odgovornost djece i mladeži za očuvanjem starih predmeta, osobito onih za koje su njihove obitelji još uvijek emotivno vezane. To su manje stare stvari iz kuća i dvorišta: stare svjetiljke, kolovrati, ure, raspela, stare pegle…

Ove godine predmete će predstavljati učenice i učenici OŠ Belica (kustosica Tena Novak, mentorica Emina Kefelja, predmet: Međimurska ženska narodna nošnja), OŠ Štrigova (kustosi Juraj Valkaj i Matija Horvat, mentorica Anita Škvorc Branda, predmeti: kolovrat i preša za vino); OŠ Kuršanec (kustos Roan Posavec, mentorica Ida Domišljanović, predmet: rudarska lampa na karabit); OŠ Vladimira Nazora Pribislavec (kustosi Ervin Šoltić i Tara Lesjak, mentor Marko Damiš, predmeti: stari sat i staro raspelo); OŠ Jože Horvata Kotoriba (kustos Lovro Erdelji, mentorica Romina Volar, predmet stari fotoaparat); PŠ Dunjkovec Osnovne škole Nedelišće (kustosica Magdalena Kirić, mentorica Suzana Baksa, predmet: stara pegla na žeravicu).

Priredba će biti održana u Muzeju Međimurja Čakovec (Muzejskom informativnom centru), u srijedu, 18. svibnja, u povodu Međunarodnog dana muzeja. Početak je zakazan za 10 sati.

Međimurje

U kolovozu besplatne pripreme za maturu iz matematike za one koji žele upisati MEV

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok su upisi u tijeku, stižu dobre vijesti za buduće studente! Međimursko veleučilište u Čakovcu organizira besplatne pripreme za maturu iz matematike za sve učenike koji su podnijeli prijavu za upis na jedan od smjerova na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

Pripreme će se održati u prostorima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, na adresi Bana J. Jelačića 22/a, Čakovec, dana 16., 17., 19. i 23. kolovoza od 9:00 do 12:00 sati.

Prijaviti se možete putem e-mail adresa: [email protected] ili [email protected]

Za sve dodatne informacije zainteresirani učenici mogu poslati upite na navedene e-mail adrese.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje