Povežite se s nama

Život i društvo

Mali Trnovčani plivaju kao ribe: školu plivanja završilo 50 učenika OŠ Trnovec

Objavljeno:

- dana

DIPLOME U RUKAMA

Nakon što su svoju Školu plivanja proteklog tjedna odradili učenici trećeg razreda OŠ Šemovec, jučer su diplome za uspješno završenu Školu plivanja dobili i učenici 3. a i 3.b  razreda OŠ Trnovec.

Na prigodnoj svečanosti koja je održana na Gradskim bazenima Varaždin diplome je malim plivačima iz Trnovca uručio načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Čestitke za plivanje i matematiku

– Ovaj put imamo 50 djece iz OŠ Trnovec. Oni koji nisu znali naučili su plivati – rekao je načelnik Šamec prilikom podjele diploma. Na organizaciji Škole plivanja zahvalila se i ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić.

Općina drugu godinu za redom financira Školu plivanja, za što je u općinskom proračunu osigurano 16.000 kuna.

Osim podjele diploma “friškim” plivačima, načelnik je OŠ Trnovec čestitao i na odličnim postignutim uspjesima iz matematike.

Podsjećamo, na Festivalu matematike u Varaždinu, na kojem je sudjelovalo više od tisuću učenika, učenici iz Trnovca osvojili su dva prva i dva treća mjesta te primili i četiri diplome u različitim kategorijama. Učenici OŠ Trnovec sudjelovali su i na Međunarodnom natjecanju iz matematike “Klokan bez granica” na kojem je učenik petog razreda Borna Kečkan, u konkurenciji 11.000 učenika, osvojio prvo mjesto riješivši test 100 posto, a još je sedam učenika škole bilo među deset najuspješnijih u uzrasnim kategorijama.

Izvor:
Foto: Izvor: Općina Trnovec Bartolovečki

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati