Povežite se s nama

Kultura

FOTO Mali violinisti Glazbene škole praznike provode na masterclassu s poznatim ruskim glazbenim pedagogom

Objavljeno:

- dana

Učenici varaždinske Glazbene škole u klasi violinista iskoristili su slobodne dane za stjecanje novih znanja i to na masterclassu s poznatim ruskim glazbenim pedagogom, voditeljem odjela za violinu na Centralnoj muzičkoj školi pri konzervatoriju Peter Iljič Čajkovski u Moskvi Victorom Abramyanom.

Gost iz moskovske škole u kojoj se obrazuju najbolji mladi glazbenici iz cijele Rusije u Varaždin je stigao na poziv Glazbene škole i obitelji Bobić i tijekom četiri dana radio s djecom upoznajući ih s novim tajnama njihovog najdražeg instrumenta. Pritom je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić istaknuo da i varaždinska Glazbena škola ima jednu učenicu koja je završila Centralnu muzičku školu u Rusiji, a to je Varaždinka i pijanistica Dubravka Vukalović Vlahek. – Divno je da su naši učenici imali prigodu raditi s profesorom, što je za njih neprocjenjivo. Drago nam je da im to možemo omogućiti, a dolazak našeg gosta iz Rusije je i pohvala Glazbenoj školi i našim profesorima, jer odabrao je upravo Varaždin, a ne druge škole, jer upravo ljetni su mjeseci prigoda za majstorske tečajeve širom svijeta – rekao je Matačić. Prof. Abramyan već je posjetio Varaždin prije oko 15 godina. – Presretan sam što sam naišao ovdje na male violiniste koji vole učiti, što je i izuzetno teško jer mala djeca traže postupan pristup i poseban način rada – istaknuo je Abramyan. Masterclass  u Glazbenoj školi nije donio samo nova iskustva najmlađim violinistima, već i njihovim profesorima. – Raditi s takvim velikim profesorom velika je čast i iskustvo meni kao pedagogu. Ponosna sam što imamo ovdje djecu s kojom je on izuzetno zadovoljan, a za neke je čak rekao da bi ih rado uzeo u svoju klasu u školu u Rusiju što je i meni kao pedagogu velika pohvala. Profesor Abramyan radi i u Varaždinu i s našim srednjoškolcima-violinistima, prenoseći i njima drugačiji način rada nego što mi radimo s njima. Ovaj masterclass je i nastavak Dana Josipa Klime koje smo organizirali na Glazbenoj školi u proljeće i neizmjerno sam sretna što su i ovo prigode da pokažemo potencijal svih naših učenika, koji osvajaju brojne nagrade, pa tako i violinista – naglasila je profesorica violine na Glazbenoj školi u Varaždinu Lidija Bobić. Dodala je i to kako je talent malih violinista u Hrvatskoj prepoznala i bečka profesorica Marina Sorokowa koja je za života uvijek naglašavala kako je u Hrvatskoj veliki potencijal mladih glazbenika koje treba cijeniti i razvijati. – Moramo pomoći djeci koja imaju talent, u ova vremena kada su možda i igrice na računalima popularnije od instrumenata, da taj dar koji je specifičan i poseban da se iznjedri i odgoji i da nastave ti mali glazbenici predstavljati naš grad kao grad glazbe i kulture – zaključila je prof. Bobić koja radi s djecom već od tri godine kada oni mogu početi svirati violinu prilagođenu njihovom uzrastu. Zapažene rezultate na natjecanjima, inače, postižu violinisti koji su već s četiri godine počeli ulaziti u svijet violine i glazbe. Što su naučili mali violinisti kao i srednjoškolci-violinisti od ruskog gosta pokazat će sutra u 12 sati na koncertu u lapidariju varaždinskog Starog grada.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje