Povežite se s nama

Međimurje

Mališani iz DV-a „Cvrčak“ Čakovec upoznali svijet likovnog stvaralaštva i razvijali kreativnost

Objavljeno:

- dana

Djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec organizirali su izložbu dječjih likovnih radova koji su nastali u sklopu projekta „U svijetu likovnih umjetnika“.

Svečanu izložbu otvorili su ravnateljica DV-a „Cvrčak“ Lidija Varošanec, prof. dr. art. Kristina Horvat Blažinović te stručni suradnici i odgojitelji „Cvrčka“.

Kruna ove izložbe su likovni radovi djece iz 6 odgojnih skupina – „Balončići“, „Ježići“, „Ribice“, „Fijolice“, „Suncokreti“ i „Leptirići“ koji su nastali uz mentorstvo njihovih odgojiteljica.

Izložbu otvorenu od 13. do 15. lipnja u zgradi Scheier u Čakovcu svakodnevno su posjećivali mnogobrojni roditelji i djeca.

Putem projekta „U svijetu likovnih umjetnika“ djeca su upoznala život i umjetničko stvaralaštvo nekoliko poznatih likovnih umjetnika te su ovom izložbom predstavili likovne radove nastale po uzoru na Henrija Matissea, Yayoi Kusamu, Gustava Klimta, Friedensreicha Hundertwassera, Ivana Lackovića Croatu i Jacksona Pollocka.

Igra stvaranja

Putem igre stvaranja likovnih radova djeca su upoznavala svijet likovnog stvaralaštva te istraživala vlastite likovne mogućnosti i interese.

Različite likovne tehnike i materijali bili su poticaj za dječju kreativnost i oblikovanje u skladu s dobi, znanjem i vještinama iz područja likovne umjetnosti.

Zanimljiv put dječjeg rasta i sazrijevanja u kognitivnom, socijalnom, emocionalnom i tjelesnom smislu moguće je promatrati upravo putem njihove likovnosti, odnosno crteža kao likovnog medija za kojim djeca predškolske dobi pokazuju prirodni interes. Djeca su razvijala svoje kreativne potencijale, vizualnu osjetljivosti, maštu…

– Likovno stvaralaštvo na ovom projektu doprinijelo je osjećaju djetetove važnosti, jačanju samopouzdanja, upoznavanja vlastite osobnosti i uspješnijoj socijalizaciji. S druge strane, vrlo važnu ulogu imali su i sami odgojitelji koji su prepoznali dječje interese u procesu likovnog izražavanja te su, vodeći brigu o estetici i funkcionalnosti likovnih poticaja, osiguravali individualni razvoj svakog djeteta prema njegovim mogućnostima i interesima, a sve u svrhu daljnjeg neometanog razvoja i poticanja kreativnosti – poručili su iz DV-a „Cvrčak“.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje