Povežite se s nama

Savjeti

Malo a supermoćno zrno

Objavljeno:

- dana

KVINOJA

Kvinoja se nalazi na svim svjetskim top-listama supernamirnica jer sadrži iznimnu hranjivu vrijednost te svih 9 esencijalnih aminokiselina ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda proglasila je 2013. godinu Međunarodnom godinom kvinoje s ciljem skretanja svjetske pozornosti na ovu važnu namirnicu, na naglašavanje njezinog potencijala i hranjivosti. To jasno govori o vrijednosti ove žitarice koja se uvrštava u sve top-liste superhrane današnjice.

Idealna namirnica

S nutricionističkoga gledišta, kvinoja se može smatrati super žitaricom – iako ona i nije žitarica. Zapravo je pseudožitarica, srodna cikli i špinatu. Ima visoku razinu bjelančevina i, za razliku od ostalih žitarica, predstavlja kompletan izvor bjelančevina budući da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Udio aminokiseline lizin, koja je inače neuobičajena za žitarice, omogućuje rast i regeneraciju tkiva.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava. Za antioksidativna svojstva ove namirnice zaslužna je visoka razina vitamina E, uz minerale mangan i bakar. Pozamašan udio magnezija i riboflavina (vitamina B2) pomaže u borbi s migrenama. Konzumiranje kvinoje preporuča se osobama sklonim migrenama, jer sadrži mineral magnezij koji pomaže u opuštanju krvnih žila, i riboflavin koji poboljšava energetski metabolizam u mozgu i mišićima.

Osim B2, sadrži i ostale B-vitamine, a dobar je izvor i fosfora, kalija te cinka. Izuzetno bogata željezom, kvinoja zadovoljava gotovo polovinu preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

Ova žitarica je idealna za regulaciju probave, jer sadrži mnogo netopljivih vlakana koja pospješuju pražnjenje crijeva i štite od bolesti debelog crijeva.

Topiva vlakna smanjuju rizik od pojave žučnih kamenaca, snizuju trigliceride i štite od raka dojke, želuca i crijeva. Redovitom konzumacijom integralnih žitarica smanjuje se i rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Kvinoja ima niski glikemički indeks i ne povećava razinu šećera u krvi, zbog čega je posebno pogodna za dijabetičare. Odličan je izbor i za osobe koje imaju problema s viškom kilograma. Ne sadrži gluten pa je idealna namirnica za osobe s celijakijom koje su na bezglutenskoj prehrani.

Za alergičare i dojenčad

Ne izaziva alergijske reakcije zbog čega je pogodna za prehranu alergičara i dojenčadi. Može se pripremati kao kašica djeci starijoj od sedam mjeseci. Zbog visokoproteinskog sastava kvinoja bi trebala biti neizostavna u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, jer je idealan zdravi nadomjestak za meso.
Ako još niste otkrili sve potencijale ove ukusne i hranjive žitarice, sada je idealno vrijeme za to. Kuhajte je na umjerenoj vatri oko pola sata, a omjer vode i kvinoje neka bude 5:1 jer jako upija tekućinu. Kako biste izvukli maksimum od ovog nutritivnog bogatstva, nužno je birati cjelovite žitarice u izvornom obliku i očuvanih svojstava, koje jamči ekološka proizvodnja.

Kvinoju potražite u bio&bio trgovini na Trgu slobode 1 u Varaždinu.

Brza salata od kvinoje

Sastojci: 1 šalica kvinoje, 2,5 šalice vode, sol, 2 žlice jabučnog octa, 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 220 g nasjeckanog dimljenog tofua*, 300 g ekološkog kukuruza u zrnu, 1 šalica nasjeckanih cherry rajčica, 1 šalica nasjeckanog krastavca, 1/2 šalice svježeg peršina, desetak listova bosiljka
Priprema: U vodu potopiti kvinoju, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prstohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15 – 20 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu. Usitnite dimljeni tofu, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu kvinoju. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa koji ste prethodno izmiksali u blenderu. Ako je potrebno, dodatno posolite, dobro promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom.
*umjesto dimljenog tofua možete koristiti i dimljeni sir ili omiljeno pikantno suho meso

Izvor:
Foto:

Savjeti

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SIGURNOST

Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine utopi stotinjak osoba zbog čega je utapljanje četvrti uzrok smrti  u kategoriji nenamjernih ozljeda i to poslije padova, prometnih nesreća i otrovanja?

Upravo na to upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unapređuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Potrebno je, međutim, poznavati rizike i mjere prevencije povezane s ovim aktivnostima, posebno one koji se odnose na sigurnost i prevenciju utapanja. Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti – navode.

Godišnje se u Hrvatskoj utopi stotinjak osoba

Rizik od utapanja posebno je povećan kod male djece, neplivača, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila te epilepsije, osoba koje su konzumirale alkohol te kod kupanja u rijekama i jezerima.

– Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine), u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti – upozoravaju.

Za odrasle pak preporučuju da svladaju vještinu plivanja, koja je temeljna mjera prevencije utapanja. Isto tako treba plivati u društvu, u vodu postupno ulaziti te izbjegavati kupanje, odnosno plivanje neprestano nakon obroka.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Savjeti

Prepoznajte i prihvatite temperament djeteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RIJEČ PSIHOLOGA

Jedan od prvih i važnijih zadataka roditelja je da razumije svoje dijete kao pojedinca. To znači da promatra svaku promjenu u njegovu razvoju te uočava individualne načine ovladavanja okolinom.

Često možemo čuti od roditelja kako se žale: “Za Ivana nisam ni znala da imam dijete, a pored Marine ništa ne stignem. Svu energiju potrošim leteći za njom.”

Dječje igralište također je mjesto gdje se jako dobro mogu uočiti individualne razlike u igri i pristupu drugoj djeci. Njihove individualne razlike u razvojnim koracima posljedica su njihovog temperamenta koji usmjerava roditelje da se s odgojnim izazovima suočavaju različito. Temperament je predispozicija koja je urođena i zbog koje reagiramo na određene načine. Sastoji se od mnogo čimbenika: prilagodljivosti, upornosti, redovitosti, praga osjetljivosti, razine aktivnosti.

Nekoliko je klasifikacija temperamenta, ali najčešća i najraširenija je ona pedijatara Alexandra Thomasa i Stelle Chess o postojanju tri rana stila ponašanja: lak, teški i suzdržani. Djeca lakog temperamenta obično imaju pravilne obrasce spavanja, hranjenja, obavljanja nužde. Lako se prilagođavaju novim situacijama, rado pristupaju novim ljudima i predmetima. Njihovo raspoloženje je uglavnom pozitivno i veselo, a reakcije su niskog ili umjerenog intenziteta.

Dijete teškog temperamenta nema tako pravilne obrasce, teško se prilagođava novim situacijama, nerado pristupa novim ljudima i predmetima. Uglavnom je negativnog raspoloženja i često plače. Na nove podražaje reagira intenzivno.

Karakteristike djeteta suzdržanog temperamenta su slaba prilagođenost novim situacijama, povlačenje pred nepoznatima ljudima, niža razina aktivnosti i reakcije manjeg intenziteta.

Budući da je urođen, možemo reći da je temperament u nekoj mjeri stalan i predvidiv za budućnost, ali na njega utječu i mnoge stvari. Jedna od ključnih je i način na koji roditelj razumije vlastito dijete i djeluje na njega i njegova pozitivna i negativna iskustva.

Tako se može dogoditi da dođe do poteškoće u odnosu majke čije je ponašanje strukturirano i koja voli red te djeteta čiji je stil reagiranja upravo suprotan. Majka će pokušavati nahraniti dijete kada ono nije za to zainteresirano, što će onda dovesti do napetosti i majke i djeteta. Kako bi do ovakvih situacija dolazilo što rjeđe, dobro je da roditelji prepoznaju i prihvate temperament svojeg djeteta, jer im to omogućuje uvid u način kako adekvatno pomoći djetetu da se nosi s izazovima tijekom vlastitog razvoja.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje