Povežite se s nama

Život i društvo

Mame s bebama opet kod Jenkača! Ovaj put im podijelio još 25.000 kuna

Objavljeno:

- dana

PA TKO NE BI RODIO

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač je u srijedu još jednom okupio roditelje s novorođenim bebama kojima su tom prilikom podijeljene naknade u ukupnom iznosu od 24.500 kuna.

Ovo je već peta ovogodišnja podjela naknada roditeljima novorođenčadi. U razgovoru s roditeljima, gradonačelnik ih je informirao o budućim ulaganjima u društvenu infrastrukturu Grada Novog Marofa s ciljem pružanja što boljih uvjeta za razvoj predškolske i školske djece.

Prema trenutačnoj odluci Grada Novog Marofa, jednokratnu novčanu potporu za novorođeno prvo dijete dobivaju roditelji ili samohrani roditelj u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

U narednom vremenu Grad će povećati spomenute potpore tako da će roditelji za prvo dijete dobivati 1.000 kuna, za drugo 2.000 kuna, za treće 3.000 kuna, itd.

Pronatalitetna politika i briga oko socijalno ugroženih građana i dalje ostaje na samom vrhu prioriteta ove gradske vlasti, poručio je gradonačelnik Siniša Jenkač. Uz dosadašnjih 66 potpora i današnjih 17 potpora, ove su godine podijeljene ukupno 83 potpore za što je iz proračuna Grada Novog Marofa izdvojeno 98,5 tisuća kuna.

U prošloj, 2016. godini bilo je pet podjela odnosno 105 potpora za što je iz proračuna bilo izdvojeno 160,5 tisuća kuna. Porast je to u odnosu na 2015. kada su bile 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Inače, u 2014. za potpore novorođenima utrošeno je 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna.

Za ovu je godinu za potpore za novorođene u proračunu Grada Novog Marofa osiguran iznos od 170 tisuća kuna.

Izvor:
Foto: GNM

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje