FOTOMeđimurska županija/IGH

U Pušćinama je u nedjelju, 14. srpnja, održana tradicionalna manifestacija „Mamičina žetva“ u organizaciji Pansiona Mamica, Turističke zajednice Općine Nedelišće i Turističke zajednice Međimurske županije.

Vlasnici Pansiona Mamica, supružnici Žarko i Sandra Nedeljko, već petu godinu zaredom se brinu da posjetiteljima bude ugodno na manifestaciji čija je temeljna svrha prikaz tradicionalne žetve s ciljem očuvanja tradicije i običaja naših predaka, uz popratne sadržaje za one najmlađe te bogatu enogastronomsku ponudu.

Seljačka sloga

– Vremena su se promijenila i više nije potrebna ljudska snaga kako bi se određeni poslovi priveli kraju. Nekada se žetva smatrala najtežim poslom, a žito se želo ručno, odnosno srpom, i to je bio ženski posao, dok su muškarci vezali žito u snopove. Za taj posao bio je potreban određen broj ljudi, dok se u moderno vrijeme preferira korištenje strojeva, čime stari načini obrade poljoprivrednih kultura padaju u zaborav – moglo se čuti prije nego što su članovi Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” iz Nedelišća pokazali kako se nekad želo, nakon čega je uslijedilo natjecanje amatera. Sudjelovale su četiri ekipe: Udruga žena Pušćine – Pušćinske mamice, Društvo sportske rekreacije „Sport za sve“ Pušćine, Stari mladići iz Pušćina i Udruga žena Jakopovec pod imenom “Jakopovske frajle”. Tročlani žiri ocjenjivao je brzinu, izgled njive nakon žetve te umjetnički dojam natjecatelja.

I ove godine poseban gost “Mamičine žetve” bio je Nikola Faller, akademski kipar iz Osijeka čije su slamnate skulpture krasile prostor. Manifestaciji su se uz brojne posjetitelje iz Međimurske i Varaždinske županije odazvali i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te načelnik Općine Nedelišće Darko Dania. Veselom se društvu s vremenom pridružio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je najboljima uručio nagrade.

Za glazbenu kulisu pobrinula se grupa Živa pozitiva, koju čine Mario Maruševac, Nenad Peršak i Želimir Perković.

Komentari

Komentara

loading...