Povežite se s nama

U fokusu

Manifestacija “Najbolji od najboljih za naše najmlađe” okupila 250 izvođača

Objavljeno:

- dana

BOGATSTVO TRADICIJE NA JEDNOM MJESTU

Pred  tristotinjak gostiju u varaždinskom HNK jučer je održano prvo predstavljanje svih sudionika i pobjednika na državnim natjecanjima ‘Najbolji od najboljih za naše najmlađe’ s humanitarnim predznakom.

Okupilo se oko 250 izvođača, članova KUD-a koji su na jednom mjestu pokazali svu raskoš i bogatstvo naše tradicije u godini koja je zlatnim slovima upisana u povijest Zajednice KUD-ova.

Prihod od prodaje karata Zakladi za pomoć djeci VITA

Na državnoj su razini ukupno osvojene čak četiri prve nagrade, jedna druga i jedna treća te zabilježeni odlični nastupi na državnim smotrama, a ovo je bila prilika da se na jednom mjestu svi oni vide.  Župan Varaždinske županije i upravitelj zaklade Predrag Štromar zahvalio je svima koji su se odazvali i podržali ovu akciju i na taj način doprinijeli budućem radu Zaklade za pomoć djeci VITA kojoj idu prihodi od prodaje karata.

Do održavanja koncerta prikupljeno je oko 10.000 kuna, no još uvijek možete pomoći

– S obzirom da se u našoj Županiji najbolje svira, pjeva i pleše, danas to sve izvodimo s humanitarnim predznakom za pomoć našoj Zakladi. Jer potrebe su velike, roditelji nam se obraćaju svakodnevno, a nastojimo pomoći koliko god možemo djeci s teškim i rijetkim oboljenjima. Dosad smo osigurali pedesetak potpora, a još ćemo i više zahvaljujući ovom koncertu. Pozivam Vas da i dalje podržavate naš rad kako bismo zajedno stvorili još bolje uvjete za život naših malih sugrađana – rekao je župan pojasnivši kako je do održavanja koncerta prikupljeno oko 10.000 kuna, no još uplata donatora pristiže na poseban račun kod VABA d.d. banke Varaždin koji će biti otvoren još nekoliko dana, pa ako želite, još uvijek možete dati svoj prilog. Broj računa je: HR: 5324890041530001177

Tko je sve nastupio?

Na jučerašnjoj manifestaciji  “Najbolji od najboljih za naše najmlađe” nastupili su:  dramska amaterska skupini KUD-a “Josip Genc” Bednja, gradski puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin, tamburaški  koncertu Centra tradicijske kulture Varaždin, tamburaški folklorni orkestar KUD-a “MAK“ Trnovec, tamburaškom koncertnom sastavu KUD-a “Ježek” Beretinec, koncertni sastav KUD-a Petrijanec, zbor KUD-a Klenovnik, vokalni sastav (klasična glazba) VA “Sakcinski” Ivanec, vokalni sastav (folklorna glazba) Pajdašice KUD-a “Anka Ošpuh” Ludbreg, Varaždinski folklorni ansambl u(koreografirani folklor), KUD Salinovec (izvorni folklor) te limena glazba “Sveti Martin“, Breznički Hum. Svima njima podijeljenesu  zahvalnice za promociju varaždinskog kraja, čuvanje i njegovanje kulture, tradicije, običaja i razvoj kulturno umjetničkog amaterizma te ostvarene rezultate, odnosno sudjelovanje na državnim natjecanjima.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje