Povežite se s nama

U fokusu

Manjak zaposlenika rješavao se protivno kolektivnom ugovoru?

Objavljeno:

- dana

POD POVEĆALOM

Što se to događa u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije? Vijećnik HDZ-a Josip Krtanjek na zadnjoj sjednici Županijske skupštine rekao je da raspolaže informacijama kako je u Zavodu provedeno nekoliko inspekcijskih nadzora, uz ostalo da je u Zavodu bila i inspekcija HZZO-a, koja je utvrdila brojne nepravilnosti.

– Javnost o tome nije obaviještena. Zanima me koje su sve inspekcije izvršile nadzor, što je utvrđeno i koje se mjere poduzimaju? – pitao je zamjenika župana Alena Kišića HDZ-ov vijećnik i zatražio preslike navedenih izvješća.

Kršenja radnih prava

Dožupan Kišić je rekao da je na inspekcijski nadzor dan prigovor, a isto je potvrdio i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Dražen Jagić. Izvijestio nas je da je ciljani nadzor od strane inspekcije HZZO-a i Inspekcije rada na temelju anonimne prijave upućene na više adresa proveden još početkom srpnja.

– Provedeni nadzor utvrdio je određene nesukladnosti vezane uz način rješavanja manjka zaposlenih, pri čemu se procedure rješavanja manjka zaposlenih nisu u cijelosti provodile kako je predviđeno kolektivnim ugovorom te zakonskim, odnosno podzakonskim aktima.

Po provedenom nadzoru županijski Zavod za javno zdravstvo dostavio je prigovor – izvijestio nas je Jagić te obećao da će, s obzirom na to da su određeni postupci i radnje još uvijek u tijeku, pravovremeno o svemu izvijestiti osnivača i javnost. Neslužbeno pak doznajemo da su navodno utvrđene nepravilnosti iz područja radnog prava vezane uz isplatu putnih troškova i pogrešnog sklapanja ugovora o radu.

Poslovna tajna?

Iako je ravnatelj Jagić najavio da će o svemu izvijestiti javnost po okončenju svih postupaka, pitanje je hoće li vijećnik Krtanjek do početka iduće sjednice Županijske skupštine dobiti dobiti izvješća o provedenom nadzoru. Naime, informacije o tome što je konkretno utvrđeno prilikom provedenog nadzora zatražili smo i mi od HZZO-a, ali ih nismo dobili.

– Prema Pravilniku o tajnosti podataka i pravu na pristup informacijama HZZO-a, zapisnici i rješenja kontrolora smatraju se poslovnom tajnom – poručili su iz HZZO-a.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje