Povežite se s nama

Kultura

Margareta Geci izložila radove inspirirane hrabrim ženama koje su utjecale na njezin život

Objavljeno:

- dana

Margareta Geci otvorila je jučer u Galeriji HDLU u Varaždinu svoju izložbu čija su inspiracija, kaže, jake žene koje su utjecale na njezin život.

– Izložba je dosta osobna jer su prikazane „male žene“ u smislu da one nisu poznate ličnosti već djevojke, žene i mame koje se bore s nekim životnim problemima, ali u tome i dalje ostaju borci i idu hrabro kroz život – navela je Geci.

Od prvotne ideje do realizacije ove izložbe protekle su dvije godine. Jer, svaku je ženu na slici prvo trebalo fotografirati, a kasnije doraditi flomasterima i markerima, tako da nastane unikatna ilustracija.

 

Margaretina prijateljica, ali i povjesničarka umjetnosti Sunčana Habek istaknula je da je u njezinoj umjetnosti najviše očarava toplina, vedrina i pozitivna energija kojom zrači njezina umjetnost.

– Iako njezini radovi na prvi pogled izgledaju kao da prikazuje svijet iz mašte, ona kao da u današnjem društvu traži sve ono što je lijepo i čemu možemo težiti bez obzira na to što smo zacrnjeni svime što se događa oko nas – istaknula je Habek.

Izložba je u Kuli stražarnici Staroga grada otvorena do 10. travnja, a nakon Varaždina putuje na otok Hvar.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje