Povežite se s nama

Crna kronika

Marihuanu prodavali i u krugu varaždinske bolnice

Objavljeno:

- dana

Osuđena skupina preprodavača droge iz Trnovca Bartolovečkog

Od jedanaest osoba koje su optužene zbog zlouporabe droga nakon uspješne akcije varaždinske policije sredinom 2011. godine, petorica su priznala krivnju, dok se protiv ostalih na varaždinskom Županijskom sudu vodio kazneni postupak koji je završen izricanjem nepravomoćnih presuda. Riječ je o Miroslavu Majcenu, Vladimiru Majcenu, Dariju Strmečkom, Mariju Vuku, Dejanu Bogdanu i Mariju Mikuliću koji su proglašeni krivim po svim točkama optužnice, izuzev jedne.

I Aqaucity i bolnica

Miroslav Majcen osuđen je na dvije i pol godine zatvora zbog uzgoja indijske konoplje te posjedovanja i prodaje, odnosno nuđenja marihuane. Na skrovitom mjestu pokraj šume u Trnovcu kod Varaždina posijao je početkom 2011. godine sjemenke indijske konoplje iz kojih su niknule biljke o kojima se brinuo, ali nisu uspjele dozrijeti prije njegova uhićenja u srpnju.

U SMS porukama navodila se samo količina u gramima, npr „100“ ili „15“

Međutim, prema presudi, u dvadeset slučajeva nudio je na prodaju marihuanu od poznatih mu dobavljača, dijelom nekima od ostalih osuđenika, a dijelom ostalim osobama. Najčešće mjesto prodaje bio je Trnovec Bartolovečki, ali prodavao je i na sportsko-rekreativnom centru Aquacity, pa čak i u krugu varaždinske Opće bolnice gdje je 22. travnja 2011. najprije nudio marihuanu na prodaju mlađem punoljetniku R. J., a tri dana kasnije mu i prodao 100 grama za 3.000 kuna. Inače, za 5 grama marihuane obično je tražio 300 kuna, 15 grama prodavao je po 600 kuna, 50 grama od 1.500 kuna od 2.000 kuna, dok je za 100 grama uglavnom tražio od 2500 do 3000 kuna.

Rad za opće dobro

Zbog toga što je Miroslavu Majcenu pomagao u neovlaštenoj prodaji te zbog posjedovanja opojne droge na godinu i pol dana zatvora osuđen je Vladimir Majcen, također iz Trnovca Bartolovečkog. Na nagovor prvookrivljenog skrivao je u svom stanu marihuanu koju bi mu isporučivao sukladno narudžbama, odnosno usmenim dogovorima, telefonskim pozivima ili SMS porukama u kojima se samo navodila količina u gramima, primjerice „100“ ili „15“.
Dario Strmečki osuđen je na godinu i pet mjeseci zatvora zbog toga što je na nekoliko mjesta zasijao indijsku konoplju koja mu je propala, kao i zbog prodaje marihuane samostalno ili u dogovoru s prvookrivljenim. Od početka 2011. do srpnja iste godine u sedam je navrata prodao marihuanu ili prvookrivljenom prenosio narudžbe o količini marihuane za koju su zainteresirani kupci.
Zbog toga što je u deset navrata svojim poznanicima prodavao marihuanu kupljenu kod prvookrivljenog ili druge osobe, kao i sadnje tri sjemenke indijske konoplje u vrtu obiteljske kuće, mlađem punoljetniku Mariju Vuku izrečen je pridržaj kazne maloljetničkog zatvora, a može mu naknadno biti izrečen i maloljetnički zatvor ako počini novo kazneno djelo u vremenu od tri godine po pravomoćnosti presude.
Dejan Bogdan, koji je oslobođen optužbe da je drogu jednom prilikom dao besplatno na uživanje, osuđen je na godinu dana zatvora zbog toga što je marihuanu kupljenu od prvookrivljenog ili Vuka djelomično konzumirao i namjeravao prodati, odnosno posredovanja pri prodaji tako što je svojim vozilom prevozio kupce marihuane do prodavatelja. Zbog toga što je čuvao marihuanu prvookrivljenog u svom stanu u Trnovcu Bartolovečkom, Mario Mikulić osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci koja mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 360 sati.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje