Ministar državne imovine Goran Marić (HDZ) u srijedu je u Varaždinu potpisao ugovor o darovanju Arboretuma Opeka na uporabu Varaždinskoj županiji.

Ministar je prilikom potpisivanja ugovora naglasio da ga ovakvi događaji iznimno vesele jer su oni vrlo bitni za revitalizaciju cijele Hrvatske koja ima na tisuće nekretnina koje su godinama propadale.

– Dosad smo donijeli više od 1300 odluka na korist jedinica lokalne i regionalne samouprave čime smo aktivirali veliki potencijal za zapošljavanje i omogućili nove investicije. Nakon godina propadanja Arboretum Opeka postaje prostor znanja i života od veće koristi za općinu, županiju i RH. Kada to tako nastavimo po cijeloj Hrvatskoj onda cijele Hrvatska živi i oživljava – izjavio je Marić naglasivši da svaki dolazak i susret s čelnicima lokalne uprave potakne nova saznanja i zahtjeve.

– Puno toga ima diljem Hrvatske što nije ni registrirano pa nam ovakvi sastanci beskrajno znače jer dobivamo informacije i potičemo predmete koji su stari i zapušteni i po 15 godina. Zatekao sam više od 60.000 neriješenih predmeta, od toga velik broj se odnosi na jedinice lokalne i regionalne samouprave – kazao je ministar.

Na potpisivanju je bio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je veći dio svog političkog angažmana i života utkao u borbu za revitalizaciju Arboretuma. Ponekad je sumnjao da će doživjeti potpisivanje ugovora.

– Ovo je zaista dobra stvar, dobra priča koja se nažalost dugo čekala. Župan je rekao da je bilo puno stvari koje je trebalo riješiti. Mi smo bili partneri županu, dakle nije on išao jednim, a mi drugim putem, jer imali smo isti cilj, ali bez pomoći države, bez Vlade i premijera Plenkovića, bez ministra i njegovih suradnika, to se ne bi dogodilo – izjavio je Kostanjevac koji je za Arboretum Opeka kazao da je to najveći dragulj kojeg Općina, ali i Varaždinska županija imaju.

S ciljem daljnje revitalizacije Arboerutma Kostanjevac je najavio da slijede prijave na natječaj preko kojeg će se zatražiti 70 milijuna kuna europskih sredstava.

– To neće biti dostatno, ali mora se zaštiti ono najvrjednije što imamo, a to je Arboretum. On propada. U Arboretum se 40 godina nije ulagalo ništa, nije se zasadilo ni jedno vrijedno stablo – rekao je načelnik Općine Vinica.

Kostanjevac očekuje da će se to sada promijeniti i da će Općina zajedno s Varaždinskom županijom, preko EU sredstava, vratiti Arboretumu nekadašnji sjaj.

– Pet mandata sam načelnik. Pet se mandata borim za nešto što se sad dogodilo. Nadam se da smo riješili pitanje Arboretuma i da rješavamo ove stvari koje su od interesa za Vinicu koja je sastavni dio ove županije i države. O Arboretumu se uči na Cambridgeu i Oxfordu i to je bitna stvar – zaključio je Kostanjevac.

Na potpisivanju ugovora bio je i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac koji je istaknuo da je današnje potpisivanje ugovora rezultat onoga što je i sam govorio u kampanji.

– Tada sam najavio da ćemo se čvrsto zalagati da Arboretum bude pod Županijom, da se uredi jer je ovo zadnji čas. To je zaštićeni dio, a sa stručne strane već je jedan dio nepovratno propao. Nadam se da ćemo uspjeti spasiti što možemo i da ćemo najvrjedniji arboretum u državi uspjeti urediti na zadovoljstvo ne samo nas Varaždinaca i Hrvata, nego i na zadovoljstvo ljubitelja prirode iz ovog dijela Europe – poručio je Runac.

Komentari

Komentara