Povežite se s nama

Foto i video

Marijan Kovač: “Želim sačuvati uspomene za sadašnje i buduće generacije!”

Objavljeno:

- dana

Već neko vrijeme, od početka ove godine, korisnici Facebooka imaju prilike pogledati Kotoribu u nekadašnjem izdanju.

Naime, na Facebook stranici KM Photography osvanule su crno-bijele fotografije ljudi, zgrada, znamenitosti, događanja i običaja povezanih s Kotoribom, stare 30 i više godina. Riječ je o stranici Marijana Kovača, 59-godišnjeg umirovljenika iz Kotoribe, čija je strast fotografija.

Razvijanje

– Bavim se fotografijom praktički odmalena. U foto-sekciju sam se učlanio još u četvrtom razredu osnovne škole. Tada je sekciju vodio nastavnik Zvonko Šantl. Koristili smo tamnu komoru, razvijač, fiksir, crno-bijeli fotografski film… Pri svakom razvijanju u zraku se osjećala napetost: hoće li ono biti uspješno? Dostupnost opreme danas je izvrsna stvar, no nisam pobornik kupovanja pretjerano skupih fotoaparata, s obzirom na činjenicu da je i dalje najvažnije imati dobro oko i pokušati prenijeti zanimljivu priču, a to se može i s opremom srednje klase. Naravno, ako se profesionalno bavite fotografijom, onda je važna i što bolja oprema – smatra Kovač.

Stranica je dosad okupila osamstotinjak pratitelja, no ta brojka iz dana u dan raste. Najveći dio pratitelja čine Kotoripčani i Kotoripčice, ne samo oni koji trenutno žive u Kotoribi, odnosno Međimurju, već i oni koji žive u Kanadi, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim dijelovima svijeta.

– Mislim da nema brige što se tiče opstanka stranice, jer sam prikupio brdo fotografija. Imam popriličnu količinu svog materijala, još iz vremena Fotokluba. Naime, u sedamdesetima smo osnovali Fotoklub Kotoriba, čiji sam predsjednik bio tijekom desetak godina koliko je djelovao. Članovi Kluba pratili su sva društvena, kulturno-umjetnička, tradicijska i druga događanja u mjestu. Fotografijama me opskrbljuju i drugi stanovnici Kotoribe. Volim kad objavljene fotografije potiču na raspravu, kad podsjete ljude kako je nekad izgledao život udruga, klubova, društava… Osobito mi je drago kad se prisjetimo nekih koji više nisu s nama, ili pak kad slike i uspomene povežu stare prijatelje, obitelj i rodbinu – dodaje.

Jučer, danas, sutra

I Marijanov radni vijek bio je povezan s fotografijom – u nekadašnjoj tvrtki Meplast radio je na grafičkoj pripremi. U slobodno vrijeme i dalje fotografira značajne manifestacije u Kotoribi. Posebno je zanimljivo uspoređivati fotografski zapis izgleda sela prije tridesetak ili više godina s današnjim.

– Još uvijek imam hrpu nerazvijenih crno-bijelih fotografskih filmova. Nadam se da ću uspjeti nabaviti razvijač i fiksir da ih sve razvijem, radi se o dosta posla. Neki zapisi koje posjedujem doista su vrijedni i bila bi šteta da ih šira javnost ne doživi. Htio bih iduće godine, za blagdan Uzvišenja svetoga Križa, uz koji Kotoripčani slave Dan Općine, organizirati izložbu fotografija. Vjerujem da bi interes javnosti bio pozamašan – kaže Kovač.

Donosimo vam pregled zanimljivih uradaka koji svjedoče o duhu prošlih vremena, kao i današnji izgled kotoripskih znamenitosti, koje će, vjerojatno, za pedesetak godina i same biti predmet povijesnog proučavanja budućih generacija.

Glavna ulica – Ludaševa hiža

Grupa Apollo osnovana je 1984. godine. Članovi su žarili i palili donjim Međimurjem.

Radna akcija

NK Graničar Kotoriba 1969. godine

Bandisti pred krčmom zabavljaju okupljene goste. Ovakve su fešte nekad bile uobičajene.

Stolnoteniski klub Kotoriba 1980. godine

Foto i video

FOTO Varaždinski plac vrvio posjetiteljima, planulo 50 kilograma kestena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska tržnica je u subotu, 16. listopada obilježila Dan kestena. Tim povodom posjetiteljima je  besplatno podijeljeno 50 kilograma pečenih kestena, čemu su članice udruge Trnovečko srce pridružile svoje makače, štrukle i druge delicije.

Interes je bio očekivano dobar  te je plac vrvio posjetiteljima. Svatko je pronašao nešto za sebe, a mnogi su i zapjevali uz odličan tamburaški sastav ‘Špancir’.

Ipak najviše su pažnje izazvali radovi mališana iz dječjih vrtića iz Varaždina i okolice postavljeni po čitavoj tržnici. Interes vrtića za sudjelovanjem u ovoj već tradicionalnoj jesenskoj izložbi svake je godine sve veći, što posebno raduje direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara koji je svim mališanima i voditeljima zahvalio i čestitao na izuzetnom trudu.

– Posebno me veseli što se ove godine odazvalo čak šesnaest dječjih vrtića i zaista je teško izabrati najbolje radove. Oni su svi za nas pobjednici, jer se vidi da su se svi stvarno potrudili. No kako smo morali ipak izabrati prva tri mjesta, odlučili smo da treće ove godine pripadne DV Varaždin u Dravskoj, drugo DV Panda, a prvo DV Bajka. Za mališane smo pripremili nagrade, a nadam se da će roditelji i svi koji su radili s djecom, rado doći i ponositi se izložbom – rekao je Ciglar.

Događanja na placu rado posjećuje i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pa tako nije propustio ni Dan kestena. Istaknuo je kako je varaždinski plac možda posljednje pravo mjesto susreta građana u centru,  te pohvalio što tržnica kontinuirano nudi programe svojim posjetiteljima. Ujedno je najavio namjeru Grada Varaždina da od iduće godine dodatno podigne standard i kvalitetu prehrane u varaždinskim vrtićima.

Počet ćemo od DV Varaždin, a ideja će se realizirati u suradnji s našim OPG-ovima, Gradskom tržnicom i svim domaćim proizvođačima koji budu zainteresirani. Djecu želimo naučiti jesti zdravo, a zdravo je u prvom redu ono što je proizvedeno doma – ističe Marković.

Iz Gradske tržnice za iduću subotu, 23. listopada najavljuju humanitarnu Vrganijadu u suradnji s Rotary klubom, dok 30. listopada slijedi Festival tikvi, a potom u studenom i tradicionalni izbor najkumice.


Bliže se Svi sveti, pa će se na Starom sajmištu na Banfici od 27. listopada do 1. studenoga održavati Sajam cvijeća i svijeća.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Debitantski Eko kotlić u Križovcu okupio čak 13 ekipa, svi uživali u opojnim mirisima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija/IGH

Na Trgu međimurske prirode, jedinom trgu posvećenom prirodi u Republici Hrvatskoj, u subotu je održana kulinarska manifestacija „Eko kotlić na Trgu međimurske prirode“.

Domaćin manifestacije bila je Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, s namjerom okupljanja ekoloških i srodnih udruga koje svojim radom doprinose procesima zaštite prirode te da kroz zajedničko kuhanje uspostave bolji partnerski odnos.

Sudionici prvog eko kotlića na Trgu međimurske prirode bili su Ekološka udruga “Platana” Nedelišće, MNK “Vidovski zlatari” Donji Vidovec, Udruga turističkih vodiča “Međimurski vodiči” Čakovec, Planinarsko društvo “Bundek” Mursko Središće, Planinarski klub “Extrem” Čakovec, Udruga šumoposjednika “Jegnjed” Čakovec, SRD “Verk” Križovec, Udruga “Frkanovčani” Frkanovec, Zaštitarsko-ekološka udruga “Čaplja” Podturen, Mjesni odbor Miklavec, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Čakovec, sama “Međimurska priroda” te naša ekipa – 7 plus Regionalni tjednik.

Gastro druženje na adresi “Međimurske prirode” nije bilo natjecateljskog karaktera, jer cilj manifestacije nije bila pobjeda, već zajedničko druženje i razmjena iskustava. Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub izrazio je izuzetno zadovoljstvo odazivom sudionika.

– Priroda se ne može štititi samo institucionalno ako u nju nije uključeno lokalno stanovništvo. Ovakve manifestacije najbolji su primjer da se ljudi međusobno povežu i upoznaju, a danas je ovdje 12 ekipa koje će uz neformalno druženje izmjenjivati svoje stavove i iskustva u zaštiti prirode Međimurske županije – rekao je ravnatelj Golub.

Dodao je da se Trgom međimurske prirode prvi put šire fini mirisi, no da je uvjeren da će lijepa manifestacija postati tradicionalnom.

U sklopu manifestacije održana je mini izložba Gljivarskog društva “Smrčak” iz Čakovca na kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s gljivama našeg podneblja te dobiti savjet kako u prirodi determinirati gljive.

Velik dio tereta i odgovornosti oko manifestacije ponio je glavni čuvar prirode u “Međimurskoj prirodi”, ujedno i predsjednik Ekološke udruge “Platana” iz Nedelišća, Velimir Bašek, kojem su se posjetitelji javljali s pitanjima i eventualnim problemima. Svima okupljenima zaželio je ugodno druženje.

Ekipe je posjetio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, rekavši da pozdravlja svaku inicijativu koja doprinosi većoj koheziji dionika zaštite prirode, s obzirom na činjenicu da djeci i unucima trebamo ostaviti što čišću i zdraviju Zemlju. Spomenuo je i želju za preuređenjem podruma zgrade “Međimurske prirode” u rudarsko okno, čime bi se zaokružila turistička priča najsjevernijega hrvatskoga grada povezana s rudarskom baštinom.

Manifestaciju je obišao i zamjenik župana Josip Grivec, koji je pohvalio organizatora na ideji i realizaciji, a svim sudionicima zahvalio na uključivanju u prvi eko kotlić. Svi zainteresirani mogli su sudjelovati i u razgledu Centra “Med dvemi vodami”.

– Vidim kako se međusobno družite, degustirate jela i to je najljepši dio ove manifestacije. Cilj je postignut i vidimo se sljedeće godine na drugom eko kotliću na Trgu međimurske prirode! – poručio je Grivec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje