Povežite se s nama

Kultura

Marijan Mikac i dalje vodi Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo

Objavljeno:

- dana

Vrijedni članovi Varaždinskog obrtničkog glazbenog društva (VOGD) održali su krajem veljače u svojim prostorijama u Kukuljevićevoj ulici redovnu skupštinu koja je ove godine bila i izborna.

Izvješće o radu u proteklom mandatnom razdoblju podnio je predsjednik VOGD-a Marijan Mikac, koji je ujedno sve prisutne podsjetio na najznačajnije nastupe koji su obilježili ne samo proteklu godinu, nego sve četiri koliko ovo društvo djeluje kao Udruga.

– Dvadesetak dana  nakon što smo osnovani, a to se dogodilo 2013. godine, posjetili smo tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića na Pantovčaku koji nas je primio povodom 75. godišnjice djelovanja VOGD-a. Održali smo mali nastup s četiri skladbe, tako da smo počeli s radom kao Udruga na najbolji mogući način – počeo je Mikac.

Uzvratno gostovanje

Uslijedio je nastup u Šibeniku. Tamo su nastupali kao gosti Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“, jednog od najjačeg pjevačkog društva u Hrvatskoj. U 2015. godini nastupali su u Karlovcu na međunarodnom natjecanju „Croatia Cantat“ gdje su osvojili srebrnu nagradu, a posjetili su i Crikvenicu, gdje su svojim glasovima uljepšali boravak velikom broju turista.

Sljedeće godine također su posjetili Šibenik zbog natjecanja zborova „Adria Cantat“, a osvojili su srebrnu nagradu.

Iako su prošle godine održali manje nastupa zbog financijskih razloga, jedna se nagrada posebno ističe i to zbog zlatnog sjaja.

Naime, na prošlogodišnjem natjecanju „Istria cantat“, Zbor je pod vodstvom maestre prof. Janje Knapić nastupio u kategoriji popularne glazbe i za njihov sjajan nastup međunarodni ocjenjivački odbor dodijelio im je zlatnu nagradu, što je prvi puta u povijesti tog natjecanja da zbor iz Varaždinske županije dobije takvu nagradu.

– Svake godine organiziramo i tradicionalne godišnje i božićne koncerte. Običaj nam je i da jedanput godišnje pjevamo povodom Dana obrtnika, koji se obilježava u drugoj polovici travnja – naveo je Mikac.

Kako ove godine VOGD slavi 80. godina djelovanja, održat će svečanu sjednicu na kojoj će dodijeliti priznanja značajnim članovima. Sudjelovati će i na Županijskoj smotri zborova koja se održava 10. lipnja ove godine. Ukoliko pobijede, odlaze u Rovinj gdje Hrvatski sabor kulture organizira susret pobjednika zborova po županijskim smotrama.

Želja predsjednika u ovoj godini je uključenje Zbora u program Špancirfesta, za što vjeruje da je moguće ostvariti. Nakon Špancirfesta, već kreću pripreme za veliki svečani koncert povodom 80. obljetnice rada i Dana Grada.

– Mi smo zbor koji neprekidno uvježbava nove skladbe i stalno napreduje. Dva puta tjedno održavamo probe, a i otvoreni smo za prijem novih članova. Dobrodošli su svi koji vole pjevati, bez obzira imaju li ili ne formalno obrazovanje – dodao je Mikac.

Spomenimo da je predsjednik VOGD-a ostao Marijan Mikac, dopredsjednik je Zlatko Mežnarić, a tajnica Ljerka Leskovar.

Upravni odbor čine Zvonimir Haračić, koji je u Zboru čak 60 godina, Danica Mežnarić, Pavica Kocijan i Petar Prpić.

U nadzornom odboru su Martina Eršeg, Barbara Šlibar i Tomislav Herceg.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje