Povežite se s nama

Međimurje

Marina Đura: “Možda nećemo promijeniti svijet, ali potičemo na razmišljanje”

Objavljeno:

- dana

Još 2019. godine u beličkoj je Osnovnoj školi započeo Erasmus+ projekt “Only the sky is the limit for open hearts – solidarity for equality” ili “Samo je nebo granica za otvorena srca – solidarnost za jednakost”.

Trebao je trajati do 2021., no zbog pandemijskih okolnosti njegovo je trajanje produženo. U OŠ Belica prošloga je tjedna, od 9. do 13. svibnja, održana posljednja mobilnost u sklopu projekta, što znači da su što se tiče putovanja projektne aktivnosti završile.

Belicu i Međimurje posjetili su učenici i učitelji iz zemalja-partnera, koji su doputovali u ponedjeljak, 9. svibnja. Dobrodošlicu su im uz prigodni program zaželjeli učenici škole i učitelji Josip Kaučić, Štefanija Mihalic te Gordana Turk, kao i školski ravnatelj Antun Žulić i voditeljica projektnih aktivnosti iz Osnovne škole Belica Marina Đura. Radionice upoznavanja provele su pak knjižničarka Bojana Grgić i pedagoginja Mirela Miljan.

Pričom do promjene

– Još nas čekaju online aktivnosti, izvješća te završni proizvodi. Neki od ciljeva su promicanje tolerancije, poziv na solidarnost te inkluzija djece s teškoćama u nastavu. Partneri su nam škola iz Poljske, rumunjska škola koja je koordinator te dvije škole iz Sjeverne Makedonije. Ukupno je kod nas bilo 27 učenika i 14 učitelja, odnosno zajedno s nama 61 sudionik – kaže Marina Đura, inače učiteljica engleskog jezika.

Dodaje i da su gosti imali prilike razgledati Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” u Čakovcu.

– Sudjelovali su na radionici izrade licitarskih srdaca, koja su ponijeli kući za uspomenu. Organizirano je i predavanje Martine Strahije iz Udruge “Ti nisi sam”, koja nam je ispričala svoja iskustva iz Tanzanije u Africi, s obzirom na to da tamo volontira: bila je tamo četiri puta u tri godine. Mislim da se naših gostiju njezina priča možda i najviše dojmila, jer je prikazala tu razliku između života u Africi i kod nas.

Svaka naša mobilnost ima naziv pa je tako naziv naše bio “Change the world with a story”, odnosno “Promijeni svijet pričom”, zbog čega se predavanje Martine Strahije dobro uklopilo u naše aktivnosti. Možda nećemo promijeniti svijet, ali bismo bar mogli potaknuti ljudi na razmišljanje – ističe učiteljica Marina.

Uživali u druženju

Jedno popodne sudionici su proveli u Accredo centru u Zasadbregu.

– To im je bila najzabavnija aktivnost – svi su se družili i još više sprijateljili. U srijedu smo organizirali cjelodnevni izlet u sklopu kojeg smo posjetili Muzej Domovinskog rata u Turnju kod Karlovca, zvjezdarnicu i planetarij u Rijeci te Opatiju, u kojoj smo iskoristili malo slobodnog vremena. Moram napomenuti i da su se djeca najviše zbližila u autobusu – bilo je i pjesme, veselja, ozračje je bilo baš pozitivno i radosno, a naša srca puna – objašnjava učiteljica.

Povodom Dana Europe sudjelovali su i u Kahoot! kvizu na temu Dana Europe, Europske unije, ali i kulture i običaja pojedinih zemalja. Ugostili su i zaposlenice Centra za odgoj i obrazovanje.

– Naša Beličanka Damira Braniša održala je predavanje na temu autizma, dok su njezine kolegice Paulina Bujan Hižman i Anja Slovenc provele radionicu znakovnog jezika. Završna svečanost održana je u četvrtak, 12. svibnja, pri čemu su nastupili članovi Limene glazbe Belica i lokalnoga Kulturno-umjetničkog društva. Svečanim smo programom završili službeni dio mobilnosti, a uslijedili su večera i druženje u čakovečkom Hotelu Park, s obzirom na to da su gosti tamo bili smješteni – naglašava voditeljica projekta.

U ponedjeljak i četvrtak imali su i slobodna druženja s učenicima domaćinima i njihovim obiteljima.

– U realizaciji projekta veliku su ulogu imale i učiteljice Silvija Micek te Valentina Miller, a bez podrške ravnatelja i beličkog načelnika Zvonimira Taradija ne bismo ga mogle uspješno završiti – zaključuje Marina.

Voditeljica projektnih aktivnosti u OŠ Belica Marina Đura

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje