Povežite se s nama

Međimurje

Marina Đura: “Možda nećemo promijeniti svijet, ali potičemo na razmišljanje”

Objavljeno:

- dana

Još 2019. godine u beličkoj je Osnovnoj školi započeo Erasmus+ projekt “Only the sky is the limit for open hearts – solidarity for equality” ili “Samo je nebo granica za otvorena srca – solidarnost za jednakost”.

Trebao je trajati do 2021., no zbog pandemijskih okolnosti njegovo je trajanje produženo. U OŠ Belica prošloga je tjedna, od 9. do 13. svibnja, održana posljednja mobilnost u sklopu projekta, što znači da su što se tiče putovanja projektne aktivnosti završile.

Belicu i Međimurje posjetili su učenici i učitelji iz zemalja-partnera, koji su doputovali u ponedjeljak, 9. svibnja. Dobrodošlicu su im uz prigodni program zaželjeli učenici škole i učitelji Josip Kaučić, Štefanija Mihalic te Gordana Turk, kao i školski ravnatelj Antun Žulić i voditeljica projektnih aktivnosti iz Osnovne škole Belica Marina Đura. Radionice upoznavanja provele su pak knjižničarka Bojana Grgić i pedagoginja Mirela Miljan.

Pričom do promjene

– Još nas čekaju online aktivnosti, izvješća te završni proizvodi. Neki od ciljeva su promicanje tolerancije, poziv na solidarnost te inkluzija djece s teškoćama u nastavu. Partneri su nam škola iz Poljske, rumunjska škola koja je koordinator te dvije škole iz Sjeverne Makedonije. Ukupno je kod nas bilo 27 učenika i 14 učitelja, odnosno zajedno s nama 61 sudionik – kaže Marina Đura, inače učiteljica engleskog jezika.

Dodaje i da su gosti imali prilike razgledati Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” u Čakovcu.

– Sudjelovali su na radionici izrade licitarskih srdaca, koja su ponijeli kući za uspomenu. Organizirano je i predavanje Martine Strahije iz Udruge “Ti nisi sam”, koja nam je ispričala svoja iskustva iz Tanzanije u Africi, s obzirom na to da tamo volontira: bila je tamo četiri puta u tri godine. Mislim da se naših gostiju njezina priča možda i najviše dojmila, jer je prikazala tu razliku između života u Africi i kod nas.

Svaka naša mobilnost ima naziv pa je tako naziv naše bio “Change the world with a story”, odnosno “Promijeni svijet pričom”, zbog čega se predavanje Martine Strahije dobro uklopilo u naše aktivnosti. Možda nećemo promijeniti svijet, ali bismo bar mogli potaknuti ljudi na razmišljanje – ističe učiteljica Marina.

Uživali u druženju

Jedno popodne sudionici su proveli u Accredo centru u Zasadbregu.

– To im je bila najzabavnija aktivnost – svi su se družili i još više sprijateljili. U srijedu smo organizirali cjelodnevni izlet u sklopu kojeg smo posjetili Muzej Domovinskog rata u Turnju kod Karlovca, zvjezdarnicu i planetarij u Rijeci te Opatiju, u kojoj smo iskoristili malo slobodnog vremena. Moram napomenuti i da su se djeca najviše zbližila u autobusu – bilo je i pjesme, veselja, ozračje je bilo baš pozitivno i radosno, a naša srca puna – objašnjava učiteljica.

Povodom Dana Europe sudjelovali su i u Kahoot! kvizu na temu Dana Europe, Europske unije, ali i kulture i običaja pojedinih zemalja. Ugostili su i zaposlenice Centra za odgoj i obrazovanje.

– Naša Beličanka Damira Braniša održala je predavanje na temu autizma, dok su njezine kolegice Paulina Bujan Hižman i Anja Slovenc provele radionicu znakovnog jezika. Završna svečanost održana je u četvrtak, 12. svibnja, pri čemu su nastupili članovi Limene glazbe Belica i lokalnoga Kulturno-umjetničkog društva. Svečanim smo programom završili službeni dio mobilnosti, a uslijedili su večera i druženje u čakovečkom Hotelu Park, s obzirom na to da su gosti tamo bili smješteni – naglašava voditeljica projekta.

U ponedjeljak i četvrtak imali su i slobodna druženja s učenicima domaćinima i njihovim obiteljima.

– U realizaciji projekta veliku su ulogu imale i učiteljice Silvija Micek te Valentina Miller, a bez podrške ravnatelja i beličkog načelnika Zvonimira Taradija ne bismo ga mogle uspješno završiti – zaključuje Marina.

Voditeljica projektnih aktivnosti u OŠ Belica Marina Đura

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje