Protekloga četvrtka, 11. travnja, u prepunoj dvorani Scheierove zgrade u Čakovcu održana je konferencija “Novo lice (ženskog” poduzetništva”. Konferencija, koju je organizirala Marina Kolar (Obrt Konekta) okupila je 130-ak žena poduzetnica i onih koje to žele postati.

U zadnje vrijeme žensko je poduzetništvo postalo vrlo zanimljivo, što je dobro s obzirom na sve što žene mogu ponuditi i na podzastupljenost žena u poduzetničkoj statistici.

– Ova konferencija još je jedno od nastojanja da putem svoga rada pomognem i ženama i muškarcima stvoriti svoje mjesto pod suncem. Poduzetničke kompetencije, povezivanje i potpora s ciljem uključivanja u poduzetništvo – to je nešto na čemu trebamo raditi, no ako imamo dobru ideju, napravimo dobar plan i strategiju, povežemo se i dobro se promoviramo – šanse za uspjeh su nam jako dobre – rekla je u uvodnom govoru Marina Kolar, organizatorica konferencije i vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta.

Važnost inspiracije

Zamjenica župana Sandra Herman prisutne je pozdravila u ime Međimurske županije te naglasila da na sjeveru Hrvatske djeluje velik broj profiliranih i poznatih žena poduzetnica, no da je velik broj i onih za koje još ne znamo, žena koje se potiho bave svojim obrtima i djelatnošću u različitim segmentima. Upravo zato su ovakve konferencije izrazito korisne i važne.

Zamjenica župana Sandra Herman prisutne je pozdravila u ime Međimurske županije te naglasila da na sjeveru Hrvatske djeluje velik broj profiliranih i poznatih žena poduzetnica, no da je velik broj i onih za koje još ne znamo

Brojna su pitanja koja postavljamo kad razmišljamo treba li ili ne krenuti u poduzetničke vode, stoga je program konferencije bio organiziran tako da odgovori na glavne nedoumice, pruži podršku i inspiraciju, informira o mogućnostima poticaja za samozapošljavanje i educira o poboljšavanju marketinga i brendiranja. S obzirom na činjenicu da je važno ženama pružiti konkretnu podršku, događaj je bio baby friendly, osigurani su kutci za odmor mama i beba te pomoć da bi i mame mogle pratiti program.

Prisutne je oduševila priča inspirativna priča o uspjehu “Zašto je važno slijediti svoje snove?” Ivane Špicer, menadžerice frizerskog salona ZGAT i ZGAT akademije u Zagrebu. Njezin put jasno pokazuje da ne treba odustajati, da prepreke treba pretvarati u stepenice, kao i da vas nitko ne može zaustaviti na putu prema uspjehu, bez obzira na spol ili porijeklo. Jedino živeći svoj san možemo biti istinski sretni i ispunjeni.

Na panel diskusiji “Vrijeme je za promjene” Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin dala je okupljenima dobar savjet kojeg je i sama dobila – da ono što radimo, radimo kvalitetno, ali ne uvijek za pet, već za četiri, jer svijet u kojem živimo nema vremena za perfekcioniste.

Petra Novosel Balaško, višestruka poduzetnica, pokretačica prvog i jednog od najuspješnijih hrvatskih lifestyle portala za žene Zena.hr ukazala je na specifičnosti poduzetničkog puta kada radiš posao za koji doslovno živiš. Maja Sabolić, fizioterapeutkinja i doula, vlasnica obrta Sana, pričala je pak o svom ulasku u poduzetništvo u trenu kada je imala dvoje male djece, o podršci kakva je potrebna mamama te zbog čega se važno dobro organizirati.

Nevenka Belak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec predstavila je mjere “Aktivne politike zapošljavanja” te “Potpore za samozapošljavanje”.

Vjetar u leđa

Marina Kolar, organizatorica konferencije i vlasnica obrta Konekta govorila je kako postati i ostati poduzetnik, kao i o najvažnijim lekcijama svoga poduzetničkog puta. Izrada dobrog plana i strategije, pokretanje biznisa u kojem smo dobri i koji volimo raditi, stvaranje svog branda, povezivanje i rad po prioritetima te koliko je važnost toga da se ohrabrimo i napravimo taj prvi korak, neke su od važnih lekcija.

– Želite li doći do novih klijenata, razmislite o tome kakve sadržaje konzumiraju vaši potencijalni klijenti. Napišite kvalitetni članak ili snimite edukativan video i privucite ih takvim sadržajem na svoju web stranicu! – poručila je Andreja Rambrot iz Pisalice, još jedna sudionica konferencije.

U sklopu tombole predstavljeno je tridesetak tvrtki, obrta, udruga i OPG-a koje vode žene. Na kraju je organizirano poslovno fotografiranje za poduzetnice koje je kao podršku njihovom brendiranju provela Lucija Trupković, dok je kutak za fotografiranje opremila Ria Home. Konferencija je bila i prostor za učenje pa su četiri učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec (smjer ekonomske gimnazije) bile dijelom organizacijskoga tima te su tako stjecale praktična znanja.

Žensko je poduzetništvo postalo vrlo zanimljivo, što je dobro s obzirom na sve što žene mogu ponuditi

Pauze su bile vrijeme za networking i zabavu uz odličan catering Restorana Fortuna, fotografiranje uz Selfie box Dragana & Stanke i balonske rekvizite Balonmanie Dominion. Činjenica kako je dvorana bila popunjena već 10 dana prije konferencije pokazala je kako žene imaju potrebu za edukacijom, udruživanjem i potporom. Ulaganjem u žene i u žensko poduzetništvo ulažemo u društvo u cijelosti.

Službenu galeriju fotografija možete pogledati na https://novolice.konekta.hr/novo-lice-zenskog-poduzetnistva-2/ dok na Facebook stranici “Marina Kolar & Konekta” možete pogledati albume s fotografijama zabavnih trenutaka konferencije, a uskoro i video. Marina Kolar upućuje veliku zahvalu svim partnerima, govornicama, voditeljicama, medijskim pokroviteljima i svima koji su se uključili.

Zahvalna je što su vjerovali u njezinu ideju i pomogli joj stvoriti prostor gdje je 130 okupljenih žena moglo besplatno sudjelovati da bi dobile potrebne informacije i vjetar u leđa.

Marina također poručuje: “Ne morate biti odlične da bi počele, ali morate početi ako želite postati odlične!”

Komentari

Komentara