Povežite se s nama

U fokusu

Mario Habek, 5 minuta slave, druga runda: Habek ušao u Klub HNS-a i postao nacionalni sinonim za političku trgovinu

Objavljeno:

- dana

Mario Habek je napravio očekivano, ali na neočekivani način.

Nakon što je pred koji tjedan izašao iz SDP-a, nitko nije sumnjao da će Habek, “kao nezavisan zastupnik koji će glasati prema svojoj savjesti” pristupiti klubu zastupnika bliskom vlasti.

Međutim, spekuliralo se sa omiljenom strankom prebjega, onom Milana Bandića, ali Varaždinac je, nakon dva-tri tjedna nezavisne karijere, Klub HNS izabrao za svoju saborsku bazu. Svoju neovisnost, on neće dovesti u pitanje.

Ulaskom u saborski Klub HNS-a, Habek je dobio još jednu rundu od pet minuta slave. Kao 22. po redu saborski zastupnik koji je promijenio stranački status, Mario Habek sinoć je u središnjim informativnim emisija svih domaćih tv kanala poslužio kao povod za priču o stranačkim prebjezima, ispričanu na nimalo laskavi način.

Habekov je postupak oporba žestoko osudila i nazvala ga političkim trgovcem.

Iako, na ovakav se potez čekalo od trenutka kad je Mario Habek spasio kvorum vladajućima na saborskoj sjednici prije dva tjedna. Također, Habek je često fotografiran u vrlo srdačnom odnosu sa potpredsjednikom Vlade, HNS-ovim Predragom Štromarom.

Dojučerašnji stranački kolega, Siniša Hajdaš Dončić, koji je rekao da se “na muci poznaju junaci” novinarima je rekao:

– Treba i nakon mandata hodati normalno po cesti, gradu, mjestu, selu, a ne da te netko za 5-10 godina pita “Ej, stari što si to radio?”. Ipak ima nešto puno važnije od političkih sprega, a to je ljudsko dostojanstvo.

Mario Habek u svojoj je izjavi novinarima rekao da će se možda vratiti u SDP jednog dana.

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje