Povežite se s nama

U fokusu

Mario Habek peti na listi Narodne koalicije u trećoj izbornoj jedinici, deveto mjesto Renati Potočnik

Objavljeno:

- dana

SDP-ovci iz Varaždinske županije

Glavni odbor SDP-a na današnjoj će sjednici utvrditi kandidate na izbornim listama Narodne koalicije, a kako neslužbeno doznajemo Mario Habek, predsjednik Županijskog SDP-a trebao bi biti peti na listi u trećoj izbornoj jedinici.

Prvi na listi bit će Siniša Hajdaš Dončić. Habek je bolje pozicioniran: na prošlim parlamentarnim izborima bio je sedmi na listi koalicije Hrvatska raste, a sada je dva mjesta više.

Svojevrsno iznenađenje je Renata Potočnik, predsjednica Gradskog vijeća u Ludbregu kojoj će po svemu sudeći pripasti deveto mjesto na listi.

Istaknimo da će u prvoj izbornoj jedinici listu prevoditi predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a slijedi ga Vesna Pusić. Prvi na listi u drugoj izbornoj jedinici je Gordan Maras, u četvrtoj izbornoj jedinici prvi je na listi Domagoj Hajduković, a drugi predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Zdravko Ronko vodit će listu u petoj, a Mirando Mrsić u šestoj izbornoj jedinici. Milanka Opačić opet je prva na listi za sedmu izbornu jedinicu, a slijedit će je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Prvi u osmoj je Željko Jovanović, u devetoj Ranko Ostojić, a u desetoj Boris Lalovac.

Stranke Narodne koalicije – SDP, HNS, HSS i HSU – idućeg bi tjedna trebale predstaviti zajednički izborni program.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje