Povežite se s nama

Međimurje

Mario Kovač predstavio knjigu o metodologiji kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama

Objavljeno:

- dana

U novom prostoru Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec kazališni i filmski redatelj, glumac, skladatelj, scenograf i dramaturg Mario Kovač predstavio je svoju knjigu “Udahnuti svjetla pozornice”, koja govori o metodologiji kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama.

Ono što je autora potaklo da napiše ovu knjigu je interes njegovih kolega s kojima već godinama radi u Kazalištu slijepih i slabovidnih “Novi život” iz Zagreba.

– Kad su moji mlađi kolege počeli raditi profesionalne predstave, jako puno njih me zvalo i pitalo kako je raditi sa slijepim osobama, na što moramo paziti i na što se koncentrirati. Odgovarajući na ta pitanja došao sam do spoznaje da ne bi bilo loše ta sva iskustva staviti na papir. Stoga, moja prijateljica Sibila Petlevski predložila mi je da to pretvorim u doktorat i tako je, uz malo citata i terenskog rada, nastao rad kakav još nije napravljen u Hrvatskoj – objasnio je Kovač i dodao da je njegov sljedeći korak izdavanje knjige na engleskom jeziku kako bi je mogao plasirati na strano tržište. Prilikom pisanja knjige pročešljao je, kaže, i teatrologiju i defektološke studije te uvidio da u ovolikom obimu nitko dosad nije slično napravio.

Knjiga je vrlo značajna raznim udrugama povezanima sa slijepim i slabovidnim osobama, ali i bilo kojim invaliditetom, objašnjava Kovač, te često dobiva pozive za održavanje radionica ili predavanja upravo o toj temi. Tamo objašnjava metodiku rada s osobama s invaliditetom, na koje se, kaže, još uvijek ponekad gleda s predrasudama.

– Mislim da je osobama s invaliditetom najgore što ih se gleda samo kroz medicinske ili samo kroz socijalne tematike. Kada ih se gleda s društveno-humanističke strane, kada ih se gleda kao punopravna ljudska bića koja imaju potrebu za izražavanjem kroz umjetnost, kulturu i sport te ostale vidove, to već djeluje terapeutski na njih – navodi Kovač.

Objašnjava da se njegov rad sa slijepim i slabovidnim kazalištarcima više ne razlikuje od rada u nekom drugom profesionalnom kazalištu, osim što su postali jako dobri prijatelji.

– Kroz pet zajedničkih cjelovečernjih predstava, par zajedničkih filmova i niza događaja i performansa, postali smo kućni prijatelji. Kao i u svakom drugom kazalištu, i u „Novom životu“ ima ljudi koji su lijeni, ambiciozni, onih koji su talentiraniji, manje talentiraniji…

Dakle, razlike de facto nema, osim u nekim tehničkim pitanjima kao što su priroda kretanja po pozornici, rješavanje problema vezanih uz poglede i slično. Rješavanjem tih problema rješavamo istu tu problematiku i u njihovim životima – rekao je Kovač.

Ansambl Kazališta „Novi život“ sastoji se od desetak profesionalnih glumaca koji kreiraju standardni repertoar. Tijekom godine naprave jednu komediju, tragediju ili dramu i predstavu za djecu. Posljednja predstava toga Kazališta je „Prokleta avlija“ rađena po motivima romana Ive Andrića, a Kovačeva je želja da se s njom ubrzo predstave čakovečkoj publici.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje