Početkom ove godine Hrvatska vatrogasna zajednica odlukom Vlade preuzela je sve poslove iz djelokruga vatrogastva.

HVZ će od 1. siječnja 2020. postati središnji državni ured za vatrogastvo. U veljači je glavnim vatrogasnim zapovjednikom Republike Hrvatske imenovan Slavko Tucaković, koji je tada na konferenciji za medije istaknuo da je preustrojem zadržan kontinuitet rada Vatrogasne zajednice te da je u pripremi novi Zakon o vatrogastvu. U tijeku je javno e-Savjetovanje za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o vatrogastvu te će ono trajati do 17. svibnja. U opisu i pozivu na javno savjetovanje stoji:

– Primjena važećega Zakona o vatrogastvu pokazala je da postoje problemi u pogledu dvojne nadležnosti za vatrogastvo, što je bila zapreka za detaljnije normativno reguliranje vatrogasne djelatnosti te za uspostavljanje jedinstvenog sustava obrazovanja. Nedovoljno konzistentan zapovjedni lanac i paralelni sustav zapovijedanja u nekim jedinicama lokalne samouprave rezultirali su određenim nesuglasjima u djelovanju. Selektivno financiranje vatrogastva iz državnog proračuna posljedično je doprinijelo neravnomjernome razvoju vatrogasne službe na području Republike Hrvatske. Boljim nadzorom uplata premija osiguranja i proširenjem modela financiranja vatrogastva iz državnog proračuna poboljšat će se stupanj zaštite od požara u manjim gradovima i općinama. Slijedom navedenog, u svrhu otklanjanja poteškoća koje proizlaze iz primjene važećeg Zakona potrebna je promjena zakonodavstva. Stručni nositelj savjetovanja je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Reorganizacija

Vatrogasna zajednica Međimurske županije 14. ožujka u čakovečkom Hotelu Park bila je domaćin sjednice Koordinacija vatrogasnih zajednica županija kontinentalne Hrvatske. Četrdesetak dužnosnika iz 14 županijskih vatrogasnih zajednica sa čelnicima Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, Slavkom Tucakovićem i Željkom Popovićem raspravljalo je o nacrtu prijedloga novog Zakona o vatrogastvu. U uvodnome dijelu sjednice predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Mario Medved, predstavio je rad međimurskih vatrogasaca. U Međimurju djeluje oko 7500 vatrogasaca u 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava, tri DVD-a u gospodarstvu i jednoj javnoj vatrogasnoj postrojbi.

– Novi Zakon o vatrogastvu prije svega donosi novi ustroj vatrogasnog sustava, u kojem glavni vatrogasni zapovjednik zapovijeda snagama iz svoje matične organizacije Hrvatske vatrogasne zajednice (a ne kao dosad iz nekih drugih državnih uprava), koja bi trebala donošenjem novog Zakona djelovati kao središnji državni ured. Novim Zakonom riješit će se i vertikala zapovijedanja, dakle od glavnog vatrogasnog zapovjednika do zapovjednika na nižim razinama, odnosno u vatrogasnim zajednicama. Novi Zakon pretrpio bi mnoge promjene u odnosu na trenutni, a prvenstveno se to odnosi na davanje povoljnijeg statusa dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima s ciljem ostvarivanja njihovih prava. Tu je dakako i stabilniji sustav financiranja, kako dobrovoljnih vatrogasnih društava, tako i vatrogasnih zajednica na svim razinama. Hrvatska vatrogasna zajednica počela je djelovati kao nadležno tijelo za vatrogastvo Republike Hrvatske te je u svoje redove iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (koja je kao tijelo državne uprave prestala djelovati 1. siječnja) primila 112 zaposlenika. Radi se o djelatnicima vatrogasne škole, inspekcije za vatrogastvo te bivših djelatnika sektora za vatrogastvo DUZS. Zaposlenici ostalih sektora toga tijela prešli su u redove MUP-a. HVZ je preuzeo i državne interventne postrojbe, tako da je već sada kompletni sektor vatrogastva objedinjen u jednoj organizaciji, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici – objašnjava predsjednik VZMŽ Mario Medved.

Opremanje i edukacija

Dodaje da je međimursko vatrogastvo u samom vrhu ljestvice hrvatskog vatrogastva:
– Brojimo više od 7000 dobrovoljnih vatrogasaca, što znači da imamo najviše dobrovoljaca po glavi stanovnika. Imamo jedinstven sustav vatrozaštite i samo jednu profesionalnu postrojbu koja broji 35 zaposlenika. Profesionalni vatrogasci kod nas sinergijski, u suradnji s dobrovoljcima odrađuju sve vrste intervencija. Puno ulažemo u osposobljavanje vatrogasnih kadrova, sufinanciramo nabavku opreme i vozila iz sredstava premije osiguranja, provodimo preventivne akcije, organiziramo natjecanja svake godine na razini županijske zajednice za sve kategorije natjecatelja… Posebno možemo biti ponosni što u redovima imamo više od 2000 pripadnika vatrogasne mladeži.

Svake godine nastojimo uvesti novitete pa smo tako prošle godine nabavili i opremili simulator plamenih udara da bismo s početkom proljeća počeli s osposobljavanjem kadrova. To je najmoderniji pristup obuci dobrovoljaca, u kojem se simulira stvarna situacija požara zatvorenih prostora. Novim Zakonom o vatrogastvu bit će naznačen jači značaj dobrovoljnog vatrogasca, riješit će se radno-pravni status dobrovoljca i, naravno, financiranje profesionalnih i središnjih postrojbi dobrovoljnih vatrogasnih društava s ciljem da se jedinicama lokalne samouprave pomogne s opremanjem postrojbi. Izuzetno je važno i financiranje iz sredstava OKFŠ-a (“općekorisne funkcije šuma”), iz kojih bi se godišnje izdvajalo 40 milijuna kuna koji bi se raspodijelili na sve županijske zajednice. Time bi se financirala nabavka opreme i vatrogasnih vozila!

Na sastancima koordinacija vatrogasnih zajednica povezanih s novim Zakonom dotaknuta je i tema oko planiranja mjera u novom programskom razdoblju 2021. – 2027. u vezi osiguravanja sredstava EU za dogradnju, opremanje, edukaciju i nabavku vatrogasnih vozila.

– Čelništvo HVZ-a dogovorilo je s predstavnicima resornog Ministarstva da će vatrogasci od 2021. do 2027. zasebno koristiti četiri mjere: mjeru koja bi osiguravala EU sredstva za izgradnju ili dogradnju vatrogasnih domova, mjeru za nabavu vatrogasnih vozila, mjeru za nabavku opreme te mjeru koja bi financirala edukacije i obuke vatrogasaca. Uz to, trenutno se priprema javna nabava za 94 vatrogasna vozila iz Fonda za rizike. Nabavka podrazumijeva velika navalna vozila, mala navalna vozila, autocisterne te vozila za šumske požare. Vozila bi se raspodijelila po svim vatrogasnim županijskim zajednicama prema određenim kriterijima – kaže Medved.

Aktivni Međimurci

U Društvenome domu u Čehovcu nedavno je održana sjednica Skupštine VZMŽ. Zapovjednik Zajednice Mladen Kanižaj na početku je prezentirao izvješće o radu. Tijekom prošle godine na području Međimurja zabilježeno je 839 intervencija, odnosno 164 intervencije manje u odnosu na 2017. Održana su brojna vatrogasna natjecanja, pri čemu su međimurski vatrogasci najviše ponosni što se Kup natjecanja HVZ-a održao u Čakovcu, kao i na rezultate Državnog natjecanja vatrogasne mladeži koje se održalo u Zadru, gdje se natjecalo osam ekipa iz Međimurja koje su pokazale zavidne sposobnosti. Zahvaljujući izvrsnom rezultatu, ekipa mladeži žena DVD-a Šandorovec predstavljat će Hrvatsku i Međimurje na vatrogasnoj olimpijadi u Švicarskoj koja će se održati u srpnju.

Komentari

Komentara