Ravnatelj VI. OŠ Varaždin

– Cilj djelovanja mora biti izvrsnost.

Mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. U našoj školi imamo rano učenje informatike, male znanstvenike i male tehničare, no ne zanemarujemo kulturne, preventivne, humanitarne i sportske projekte i akcije – istaknuo je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin, uoči velike obljetnice: 50 godina rada VI. OŠ Varaždin, koja će se obilježiti na svečanosti u HNK-u Varaždin u četvrtak.

Nova mreža osnovnih škola u Varaždinu donijela bi rasterećenje VI. osnovnoj školi

Što će se sve događati uz veliki jubilej, kako se planira riješiti problem s prostorom i u kojem smjeru će se razvijati jedna od najbrojnijih varaždinskih škola bile su teme razgovora s ravnateljem Stančićem.

EU projekti

– Gdje je VI. OŠ danas i kakva je njezina budućnost?
– To je škola uspješnih učitelja i učenika kojima pruža cjelovit razvoj. Naravno, vrlo nam je važan odnos među učiteljima, kao i odnos učitelja prema učenicima, ali i prema roditeljima. Roditelji su naši partneri i suradnici u obrazovanju djece, no svega toga ne bi bilo bez svih onih koji su u ovih 50 godina pomogli u stvaranju VI. OŠ škole kakva je ona danas. I dalje ćemo razvijati sve projekte i izvannastavne aktivnosti. Školu vidimo kao centar izvrsnosti u koji učenici rado dolaze.

– Vaša škola ima mnogo aktivnosti u kojima mogu sudjelovati učenici. Zbog čega sve to?
– Kao što sam rekao, cilj djelovanja mora biti izvrsnost i mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. Naši učenici postižu izvrsne rezultate, iako to nije mjerilo. Škola je prošle godine ostvarila najbolje rezultate u povijesti. Bili smo na 11 državnih natjecanja i imali smo dva državna prvaka, iz matematike i kemije. Redovito imamo nekoliko državnih prvaka, najviše iz STEM područja.

Škola je sudjelovala na brojnim europskim projektima, gdje su stečena nova znanja

– Sudjelujete u brojnim europskim projektima. Zašto je to važno?
– Na samom početku smo razvijali vlastite projekte uz vlastita i proračunska sredstva. 
Nismo čekali da prođemo na nekom projektu. Sami smo se potrudili izgraditi prijateljski odnos sa školama. Naši učitelji su se vratili s novim idejama, spoznajama i novim načinima učenja i poučavanja.

– Uz europske projekte razvijate vlastite. Koje biste izdvojili?
– Svakako treba spomenuti „Zdravi tjedan“, projekt u kojem je prošle godine sudjelovalo 50 sudionika, uključujući i naše partnere iz inozemstva, koji su bili oduševljeni.

Prebukirani, ali…

– Međutim, VI. OŠ ima problema s prostorom. Kako planirate riješiti taj problem?
– Tri su osnovna problema. Prvi je problem sportska dvorana, drugi je blagovaonica, a treći je knjižnica, koja je usko grlo škole. Problem je prepoznat i nadamo se da ćemo s aktualnom gradskom vlašću uskoro pronaći rješenje. 
No, neke dijelove škole smo sami uredili, a jedan od takvih projekata je školski trg.
Rasterećenje VI. OŠ trebalo bi se postići i novim Prijedlogom mreže osnovnih škola. 

“Prošle godine naši učenici su postigli povijesni uspjeh: bili su na 11 državnih natjecanje i imali smo dva državna prvaka.”
Mario Stančić

– Može li to riješiti problem s prostorom?
– Upravo smo mi predložili izradu nove Mreže osnovnih škola na području Varaždina i svi ravnatelji varaždinskih osnovnih škola bili su suglasni. 
Prihvati li se prijedlog, vjerujem da će se kroz određeno vrijeme smanjiti broj učenika za 60 do 80. Međutim, nećemo smanjivati broj razrednih odjela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Komentari

Komentara