Povežite se s nama

U fokusu

Mario Stančić: Škola kao centar izvrsnosti, a riješit ćemo i problem s prostorom

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj VI. OŠ Varaždin

– Cilj djelovanja mora biti izvrsnost.

Mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. U našoj školi imamo rano učenje informatike, male znanstvenike i male tehničare, no ne zanemarujemo kulturne, preventivne, humanitarne i sportske projekte i akcije – istaknuo je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin, uoči velike obljetnice: 50 godina rada VI. OŠ Varaždin, koja će se obilježiti na svečanosti u HNK-u Varaždin u četvrtak.

Nova mreža osnovnih škola u Varaždinu donijela bi rasterećenje VI. osnovnoj školi

Što će se sve događati uz veliki jubilej, kako se planira riješiti problem s prostorom i u kojem smjeru će se razvijati jedna od najbrojnijih varaždinskih škola bile su teme razgovora s ravnateljem Stančićem.

EU projekti

– Gdje je VI. OŠ danas i kakva je njezina budućnost?
– To je škola uspješnih učitelja i učenika kojima pruža cjelovit razvoj. Naravno, vrlo nam je važan odnos među učiteljima, kao i odnos učitelja prema učenicima, ali i prema roditeljima. Roditelji su naši partneri i suradnici u obrazovanju djece, no svega toga ne bi bilo bez svih onih koji su u ovih 50 godina pomogli u stvaranju VI. OŠ škole kakva je ona danas. I dalje ćemo razvijati sve projekte i izvannastavne aktivnosti. Školu vidimo kao centar izvrsnosti u koji učenici rado dolaze.

– Vaša škola ima mnogo aktivnosti u kojima mogu sudjelovati učenici. Zbog čega sve to?
– Kao što sam rekao, cilj djelovanja mora biti izvrsnost i mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. Naši učenici postižu izvrsne rezultate, iako to nije mjerilo. Škola je prošle godine ostvarila najbolje rezultate u povijesti. Bili smo na 11 državnih natjecanja i imali smo dva državna prvaka, iz matematike i kemije. Redovito imamo nekoliko državnih prvaka, najviše iz STEM područja.

Škola je sudjelovala na brojnim europskim projektima, gdje su stečena nova znanja

– Sudjelujete u brojnim europskim projektima. Zašto je to važno?
– Na samom početku smo razvijali vlastite projekte uz vlastita i proračunska sredstva. 
Nismo čekali da prođemo na nekom projektu. Sami smo se potrudili izgraditi prijateljski odnos sa školama. Naši učitelji su se vratili s novim idejama, spoznajama i novim načinima učenja i poučavanja.

– Uz europske projekte razvijate vlastite. Koje biste izdvojili?
– Svakako treba spomenuti „Zdravi tjedan“, projekt u kojem je prošle godine sudjelovalo 50 sudionika, uključujući i naše partnere iz inozemstva, koji su bili oduševljeni.

Prebukirani, ali…

– Međutim, VI. OŠ ima problema s prostorom. Kako planirate riješiti taj problem?
– Tri su osnovna problema. Prvi je problem sportska dvorana, drugi je blagovaonica, a treći je knjižnica, koja je usko grlo škole. Problem je prepoznat i nadamo se da ćemo s aktualnom gradskom vlašću uskoro pronaći rješenje. 
No, neke dijelove škole smo sami uredili, a jedan od takvih projekata je školski trg.
Rasterećenje VI. OŠ trebalo bi se postići i novim Prijedlogom mreže osnovnih škola. 

“Prošle godine naši učenici su postigli povijesni uspjeh: bili su na 11 državnih natjecanje i imali smo dva državna prvaka.”
Mario Stančić

– Može li to riješiti problem s prostorom?
– Upravo smo mi predložili izradu nove Mreže osnovnih škola na području Varaždina i svi ravnatelji varaždinskih osnovnih škola bili su suglasni. 
Prihvati li se prijedlog, vjerujem da će se kroz određeno vrijeme smanjiti broj učenika za 60 do 80. Međutim, nećemo smanjivati broj razrednih odjela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Alen Runac u izbornu utrku s mjesta na kojem je zapečatio ljubavnu vezu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina u petak je održao sjednicu na kojoj je mr. sc. Alen Runac jednoglasno izabran kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina.

Tim povodom danas je na Trgu Slobode održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji ulazi u izbornu utrku. Uz Alena Runca, presici su prisustvovali Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, te Anđelko Stričak, predsjednik županijske organizacije ove stranke.  

– Vjerojatno vam je malo čudna lokacija mog predstavljanja, ali ovo je meni vrlo bitno mjesto – uvodno je izjavio Alen Runac.

Napomenuo je i da s obzirom na to da voli simboliku, „umjesto klasičnog predstavljanja namjerava ispričati jednu priču“.

– U ovo vrijeme, dakle početkom ožujka, prije punih 37 godina, vraćao sam se iz diska „petitri“ koji je bio u Gimnaziji. Pratio sam doma mladu djevojku, koja je išla u prvi a ja u treći razred. Na ovom mjestu sam je pitao želi li hodati sa mnom i ona je pristala! Od onda je za mene krenulo sretno i uspješno razdoblje u kojemu sam postao i ponosni otac dvojice uspješnih sinova. Ovu priču sam vam ispričao, ovdje na mojem predstavljanju, jer smatram da je to najveći uspjeh u mom životu. Uz sve poslovne i sportske uspjehe, medalje i uspjehe u društvenom radu, obitelj je moj najveći uspjeh i jako sam ponosan na to – rekao je Runac.

I dodao:

– A Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, su isto tako moji i dragi su mi. Upravo njima želim pokloniti svu svoju pažnju i nastaviti s njima moju uspješnu priču. Zato s ovog mjesta pozivam sve Varaždinke i Varaždince da podrže moju kandidaturu za gradonačelnika, pa da svi zajedno krenemo u sretno i uspješno razdoblje. Iznimno je važno da budući gradonačelnik ima snažnu potporu Hrvatske Vlade. Bez te podrške ne mogu se realizirati veliki projekti koji su bitni za razvoj grada i podizanje standarda života Varaždinaca – objasnio je Runac.

Važna je dobra suradnja sa županom

Štoviše, ukazao je kako smatra da je od velike je važnosti dobra suradnja gradonačelnika i župana.

– Ovi sukobi koji se danas događaju na relaciji gradonačelnik-župan sigurno ne pridonose razvoju grada. Zato ću ja kao gradonačelnik bez obzira na ideološka uvjerenja ponuditi suradnju svim dobronamjernim strankama koje uđu u Gradsko vijeće i želim da zajedno upravljamo gradom u korist svih građana. Ideološkim podjelama nema mjesta u Varaždinu, ozbiljan gradonačelnik mora imati sadržaj, projekte, znanje i sposobnost. Na tom putu nikako neću biti sam, nego sam oko sebe kao i uvijek do sada u svim projektima, okupio kvalitetnu ekipu suradnika, najbolje što Grad Varaždin ima na svim poljima, od gospodarstva, kulture, sporta, mladosti i iskustva. Njih ću, kao i svoj predizborni program, uskoro predstaviti javnosti – ističe.

Na kraju je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da izađu na izbore i ozbiljno razmisle kojoj osobi će dati ovoga puta svoj glas.

– Glas za mene kao gradonačelnika – glas je za ostvarivanje ozbiljnih ciljeva u razvoju grada Varaždin – zaključio je Alen Runac.

Nastavite čitati