Povežite se s nama

U fokusu

Mario Stančić: Škola kao centar izvrsnosti, a riješit ćemo i problem s prostorom

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj VI. OŠ Varaždin

– Cilj djelovanja mora biti izvrsnost.

Mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. U našoj školi imamo rano učenje informatike, male znanstvenike i male tehničare, no ne zanemarujemo kulturne, preventivne, humanitarne i sportske projekte i akcije – istaknuo je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin, uoči velike obljetnice: 50 godina rada VI. OŠ Varaždin, koja će se obilježiti na svečanosti u HNK-u Varaždin u četvrtak.

Nova mreža osnovnih škola u Varaždinu donijela bi rasterećenje VI. osnovnoj školi

Što će se sve događati uz veliki jubilej, kako se planira riješiti problem s prostorom i u kojem smjeru će se razvijati jedna od najbrojnijih varaždinskih škola bile su teme razgovora s ravnateljem Stančićem.

EU projekti

– Gdje je VI. OŠ danas i kakva je njezina budućnost?
– To je škola uspješnih učitelja i učenika kojima pruža cjelovit razvoj. Naravno, vrlo nam je važan odnos među učiteljima, kao i odnos učitelja prema učenicima, ali i prema roditeljima. Roditelji su naši partneri i suradnici u obrazovanju djece, no svega toga ne bi bilo bez svih onih koji su u ovih 50 godina pomogli u stvaranju VI. OŠ škole kakva je ona danas. I dalje ćemo razvijati sve projekte i izvannastavne aktivnosti. Školu vidimo kao centar izvrsnosti u koji učenici rado dolaze.

– Vaša škola ima mnogo aktivnosti u kojima mogu sudjelovati učenici. Zbog čega sve to?
– Kao što sam rekao, cilj djelovanja mora biti izvrsnost i mi smo se koncentrirali na STEM područja te poticanje kreativnosti i inovativnosti. Naši učenici postižu izvrsne rezultate, iako to nije mjerilo. Škola je prošle godine ostvarila najbolje rezultate u povijesti. Bili smo na 11 državnih natjecanja i imali smo dva državna prvaka, iz matematike i kemije. Redovito imamo nekoliko državnih prvaka, najviše iz STEM područja.

Škola je sudjelovala na brojnim europskim projektima, gdje su stečena nova znanja

– Sudjelujete u brojnim europskim projektima. Zašto je to važno?
– Na samom početku smo razvijali vlastite projekte uz vlastita i proračunska sredstva. 
Nismo čekali da prođemo na nekom projektu. Sami smo se potrudili izgraditi prijateljski odnos sa školama. Naši učitelji su se vratili s novim idejama, spoznajama i novim načinima učenja i poučavanja.

– Uz europske projekte razvijate vlastite. Koje biste izdvojili?
– Svakako treba spomenuti „Zdravi tjedan“, projekt u kojem je prošle godine sudjelovalo 50 sudionika, uključujući i naše partnere iz inozemstva, koji su bili oduševljeni.

Prebukirani, ali…

– Međutim, VI. OŠ ima problema s prostorom. Kako planirate riješiti taj problem?
– Tri su osnovna problema. Prvi je problem sportska dvorana, drugi je blagovaonica, a treći je knjižnica, koja je usko grlo škole. Problem je prepoznat i nadamo se da ćemo s aktualnom gradskom vlašću uskoro pronaći rješenje. 
No, neke dijelove škole smo sami uredili, a jedan od takvih projekata je školski trg.
Rasterećenje VI. OŠ trebalo bi se postići i novim Prijedlogom mreže osnovnih škola. 

“Prošle godine naši učenici su postigli povijesni uspjeh: bili su na 11 državnih natjecanje i imali smo dva državna prvaka.”
Mario Stančić

– Može li to riješiti problem s prostorom?
– Upravo smo mi predložili izradu nove Mreže osnovnih škola na području Varaždina i svi ravnatelji varaždinskih osnovnih škola bili su suglasni. 
Prihvati li se prijedlog, vjerujem da će se kroz određeno vrijeme smanjiti broj učenika za 60 do 80. Međutim, nećemo smanjivati broj razrednih odjela.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje