Povežite se s nama

Život i društvo

Martijanec: program građenja komunalne infrastrukture „težak“ je 5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Martijanec, održanoj u ponedjeljak, 4. listopada, donijete su treće izmjene i dopune proračuna za 2021. godinu, kojima su zapravo preraspodijeljeni rashodi.

Tako se za rekonstrukciju sanitarnog čvora i kuhinje u Društvenom domu u Križovljanu ulaganja povećavaju za 105.000 kuna zbog povećanja cijene materijala i radova. Također, iznos za rekonstrukciju cesta, vinogradskih odvojaka, povećava se za 200.000 kuna, a financiranje sporta povećava se za 65.000 kuna, dok se za treće Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Martijanec rezervira 50.000 kuna. Sredstva za izgradnju odvodnje u sklopu Aglomeracije Ludbreg smanjuju se za 378.000 kuna.

Izmijenjena je odluka o suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt „Rekonstrukcija sanitarnog čvora i kuhinje u Društvenom domu u Križovljanu“. Naime, ukupna vrijednost projekta, odnosno procjena troškova u ožujku prošle godine, iznosila je 310.279,25 kuna bez PDV-a, odnosno 393.970,32 kune s PDV-om. Obzirom na protek vremena od dana prijave projekta, došlo je do povećanja cijene materijala te je bilo nužno povećati procjenu troškova. Ona sada iznosi 400.000 kuna bez PDV-a, odnosno 500.000 kuna s PDV-om.

Prihvaćene su i izmjene i dopune Programa javnih potreba u društvenim djelatnostima, kojima je za socijalnu skrb predviđena 201.000 kuna te za predškolsko, osnovnoškolsko i cjeloživotno obrazovanje 1.952.633,20 kuna, a od toga 1,3 milijuna kuna za rad Dječjeg vrtića Vlakić. Za vatrogastvo, zaštitu i spašavanje predviđeno je 299.500 kuna, za sport 235.000 kuna, za kulturu 32.000 kuna i za religijske djelatnosti 20.000 kuna. Za humanitarne aktivnosti predviđeno je 75.000 kuna, za informiranje 170.000 kuna, za razvoj civilnog društva 43.000 kuna i za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno sufinanciranje nabavke lijekova za osobe oboljele od COVID-19 bolesti.

U Programu gradnje objekata društvene infrastrukture predviđeno je 4.432.500 kuna, a najviše se, 2,46 milijuna kuna, odnosi na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Osnovne škole Martijanec. Program građenja komunalne infrastrukture „težak“ je 5.069.000 kuna.

Vijećnici su donijeli i odluku o izradi 3. dopuna i izmjena Prostornog plana uređenja Općine Martijanec, a koje se odnose na postojeće groblje u naselju Martijanec/Gornji Martijanec te planiranu površinu za proširenje groblja, južno od postojećeg groblja, koja je u potpunosti neizgrađena.

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje