Općina Martijanec ovih dana slavi dva velika jubileja – 25 godina od svog osnutka i 130 godina od osnutka prve Upravne općine Martijanec, a sinoć je održan centralni dio proslave, svečana sjednica uz Dan općine.

Sjednica je održana u sportskoj dvorani OŠ Martijanec pa su uz uzvanike – između kojih su bili saborski zastupnici Josip Križanić i Božica Makar, gradonačelnici Novog Marofa i Varaždinskih Toplica, Siniša Jenkač i Dragica Ratković te načelnici općina iz Varaždinske županije i županijski dužnosnici – prisustvovali i brojni mještani općine Martijanec.

Supernova

Načelnik Općine, Dražen Levak, na početku je svog obraćanja, gostima rekao da s obzirom na svoj kratki politički staž, on nema ideoloških utega, ne želi se osvrtati na ono što je moglo biti, već na ono što jest i trebalo bi biti realizirano. – Jedini cilj je osigurati dostojanstveni život mještanima i jednaku razinu javnih usluga koju uživaju ostali stanovnici Varaždinske županije – rekao je načelnik, koji će za dva tjedna izbrojiti godinu i pol dana mandata.

U protekloj je godini Općina Martijanec napravila puno za ostvarenje zacrtanog cilja. Bila je to godina projekata i podnošenja prijava na natječaje. Budući da Općina  raspolaže sa skromnih četiri milijuna proračunskih kuna, Martijanec nema druge nego se osloniti na natječaje.

– Lani se Općina prijavila na dva natječaja, a u ovoj godini je dosad iza nas već 13 prijava. Odobreno nam je 8,2 milijuna kuna, a za šest natječaja još nema rezultata – rekao je načelnik Levak te kao najveći odobreni projekt, za 7,5 milijuna kuna, istaknuo predstojeću izgradnju Dječjeg vrtića u Martijancu.

– Izgradnja vrtića nam je top prioritet. Međutim, zbog dugog čekanja na objavu natječaja, tijekom kojeg su se vremena cijene materijala i radova višestruko povećavale, glavna je zadaća s projektantima i konzultantima promijeniti projekt i troškovnik kako bismo za odobrenih milijun eura pronašli izvođača koji će izgraditi nešto više od 1400 kvadrata vrtića. Budući da većina vas ovdje nešto gradi, znadete o kakvom je Sizifovom poslu riječ – zaključio je načelnik.

Općina Martijanec paralelno radi na mnogim komunalnim poslovima koji se, prema riječima načelnika, vode praksom brzog reagiranja. Redovno se održavaju tri groblja, okoliš, dječja igrališta, devet društvenih domova i ukupno 1400 kubnih metara poljskih puteva. – Ukupno će u tekuće održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta u ovoj godini biti uloženo više od 100.000 kuna – rekao je načelnik i zahvalio tvrtki Colas na donacijama prirodnog šljunka.

Završen je projekt nerazvrstane ceste Slanje – Stari Vrh, čime je stvoren preduvjet za prijavu na natječaj resornog ministarstva. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dodijelilo je Općini 405. 000 kuna za asfaltiranje ove prometnice. Ukupna cijena I faze, u dužini od 452 metra vrijedna je više od 600.000 kuna.

– Još je puno investicija. Uređen je cestovni jarak u Ulici Stjepana Radića; očišćeni su kanali bujičara; na dječja su igrališta u svih devet naselja i na groblja postavljena klupe; na grobljima je instaliran video nadzor; povećan je broj kontejnera za odvoz smeća; do kraja godine će ulaganje u održavanje društvenih domova premašiti 130 tisuća kuna; obnovljena je fasada na Željezničkoj stanici Martijanec i uređena čekaonica, ali bez klupa u koje ćemo sami uložiti; za više od pola milijuna kuna je rekonstruirana javna rasvjeta; projekt statike sanacije crkve sv. Martina, vrijedan pola milijuna kuna je pri kraju; završen je projekt parkirališta uz crkvu; aktivno sudjelujemo u sporazumu o pristupanju projektu Aglomeracija Ludbreg i uvođenja širokopojasnog interneta… – nabrojio je načelnik Dražen Levak neke od brojnih projekata odrađenih u proteklih godinu dana.

U Općini su zadovoljni novim modelom prikupljanja otpada koji za njih obavlja preloški Prekom.

Školarci bi uskoro trebali dobiti dograđenu školu, što znači da bi nastava u Martijancu bila jednosmjenska, čime bi se uvjeti školovanja u Martijancu izjednačili s onima u ostalim dijelovima Varaždinske županije.

– Završen je glavni projekt, čija izrada nas je koštala gotovo 185.000 kuna. Škola zamjenom stolarije i krova treba biti energetski obnovljena, a sanirati će se i kuhinja. Ukupnomje riječ o ulaganju od 7, 5 milijuna kuna – naveo je Dražen Levak i zahvalio Varaždinskoj županiji na doprinosu u realizaciji tog projekta.

U djecu se u Martijancu redovno ulaže. Za novorođene se roditeljima pomaže s 1000 kuna po djetetu, smještaj djeteta u vrtiću financira se sa 700 kuna, studenti primaju 1000 kuna stipendije, učenici imaju besplatan prijevoz u školu… – nabrojio je načelnik.

Također, on je ponosan na prve dvije grupe turista koje su ove godine posjetile Martijanec na putu Stopama sv. Martina.

Za kraj je kao najveće propuste na kojima se treba poraditi, istaknuo potrebu veće i organizirane brige za starije osobe, uvođenje komunalnog reda i animiranje mladih na aktivno sudjelovanje u općinskom suživotu.

U ime uzvanika, prisutnima se obratio saborski zastupnik dr. Josip Križanić. On je najavio zalaganje za dogradnju škole u Martijancu, govorio je o poreznoj reformi i reformi školstva, koje, kako je rekao, bitno utječu na standard svih, pa tako i mještana Martijanca.

Komentari

Komentara