Povežite se s nama

Život i društvo

Martin Vugrinec: Veseli me da sljedeće godine idem još korak dalje

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof i gradonačelnik Siniša Jenkač nastavljaju brigu o mladim sportašima s područja grada, bilo da treniraju u klubovima članicama gradske Zajednice sportskih udruga ili u klubovima izvan područja Grada Novog Marofa.

Tako je u srijedu, 5. prosinca, gradonačelnik primio motociklista Martina Vugrinca i plivačicu Tihanu Kišak, koji su ostvarili odlične rezultate.

Martin Vugrinec aktualni je prvak klase Supersport 600 međunarodnog prvenstva motoutrka Alpe Adria, dok je mlada plivačica Tihana Kišak nedavno potvrdila i A normu za nastup na državnom prvenstvu u disciplini 50 m delfin.

Uz sve druge rezultate, valja podsjetiti da je prije četiri godine Vugrinec bio jedini junior koji se sprostora jugoistočne Europe uspio izboriti za nastup na juniorskom svjetskom prvenstvu Red Bull MotoGP Rookies Cupu.

– Prošla sezona je po rezultatima bila vrhunska, ali je bila i dosta teška radi ozljeda. Ali uspjeli smo dogurati do kraja. Drugu godinu zaredom sam prvak Alpe-Adria. Veseli me da sljedeće godine idem još korak dalje i da napredujem, i s rezultatima, i sa sponzorima. Iduće godine u planu je internacionalno njemačko prvenstvo, koje je puno jače od onoga gdje sa dosad nastupao To je korak do europskog i dva koraka do svjetskog prvenstva. Bit će teško, ali nadam se i uspješno – rekao je Vugrinec.

Tihana Kišak je na plivačkom mitingu Liga regije 4 u Sisku osvojila četiri medalje, a na Regionalnom prvenstvu Hrvatske u Vukovaru potvrdila A normu i postala prva članica Plivačkog kluba Varaždinske Toplice s pravom nastupa na državnom prvenstvu.

– Nadam se dobrom rezultatu na prvenstvu države. Potrudit ću se isplivati što bolje mogu, da popravim osobni rezultat. Plivam sve discipline, ali najdraži mi je delfin, iako je svima to najteža disciplina. Treniram radnim danom, a za vikend su natjecanja. Kad sam bila mlađa bilo je više natjecanja, a sada za starije ih nema toliko – kazala je Kišak.

Čestitajući mladim sportašima na uspjesima, gradonačelnik Jenkač je istaknuo da sportska zajednica i lokalna samouprava trebaju podupirati djecu i mlade.

– Dosta djece s područja Novog Marofa trenira u klubovima koji nisu u sklopu naše sportske Zajednice, jer nemaju mogućnost ovdje trenirati u sportovima poput atletike, plivanja, motociklizma i nekih drugih. Donijeli smo odluku i idemo u smjeru da mlade sportašice i sportaše s područja Novog Marofa podupremo, da njima i njihovim roditeljima pomognemo koliko je u našoj moći, a temeljem odluke Gradskog vijeća. Drago mi je danas bilo primiti dvoje mladih sportaša koji su lokalno i regionalno već poznati, pokazati im osobno da lokalna samouprava misli i brine o njima – rekao je Jenkač poželjevši im puno uspjeha u njihovim sportovima, pojedinačnima koji za razliku od kolektivnih iziskuju dodatni napor u organizaciji, a često i ovise o mogućnostima da ih obitelj podrži u bavljenju sportom.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje