Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Bez obzira tko pobijedio u Varaždinu, u izbornoj noći neće otvarati šampanjac

Objavljeno:

- dana

KANDIDATKINJA ZA GRADONAČELNICU

– Bez obzira tko će nakon 21. svibnja biti izabran za novog varaždinskog gradonačelnika, u izbornoj noći neće otvarati šampanjac – istaknula je Natalija Martinčević, kandidatkinja Reformista za gradonačelnicu Grada Varaždina.

Svoju kandidaturu službeno je najavila u varaždinskom kazalištu želeći na taj način podsjetiti da se upravo ona kao saborska zastupnica uspjela izboriti da ta ustanova dobije nacionalni status.

– Problema u Gradu Varaždinu ima mnogo i pred novom gradskom vlašću su veliki izazovi. Danas službeno najavljujem svoju kandidaturu za gradonačelnicu Varaždina, jer je iza mene dugogodišnje iskustvo u gospodarstvu, gdje sam radila na rukovodećim pozicijama, a i političko iskustvo, jer sam obnašala dužnost dogradonačelnice i saborske zastupnice. Kao svoju najveću prednost smatram snažnu volju, energičnost i srčanost da se borim s ozbiljnim problemima, ponudim rješenja i konkretne projekte kako bi Varaždin ponovno postao grad-primjer – istaknula je Natalija Martinčević.

Iznenadila: o protukandidatima lijepe riječi

Iznenadila je lijepim riječima o svojim protukandidatima, prije svega Damiru Habijanu iz HDZ-a i Alenu Kišiću iz SDP-a.

– Svaki od kandidata ima svoje kvalitete i prednosti. U kampanji neću govoriti loše o nikome, a voljela bih da se sučeljavamo s idejama i raspravljamo o programima koje nudimo – navela je.

Napomenula je da u Varaždinu ima ljudi koji smatraju da je dosadašnja gradska vlast radila dobro i da će ti birači glasovati za koaliciju SDP-a i HNS-a.

– Ta koalicija u kojoj se promijenila samo jedna figura na šahovskoj ploči nudi nastavak iste politike. S druge strane, HDZ-ov kandidat Damir Habijan ima ozbiljnu volju, ambiciju i želju donijeti promjene. Međutim, u Varaždinu je izvanredna situacija koja zahtjeva iskustvo i ozbiljne političke utakmice u nogama – rekla je kandidatkinja Reformista.

Uskoro će predstaviti kandidate za svoje zamjenike, kao i izborni program. – Problemi i izazovi su veliki, no spremna sam se s njima suočiti – poručila je Natalija Martinčević.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje