Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević i Koračević pravomoćno isključeni iz HNS-a

Objavljeno:

- dana

Odluka središnjeg Suda časti HNS-a

Saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević i Zlatko Koračević, najgorljiviji zagovornici Radimira Čačića, isključeni su iz članstva Hrvatske narodne stranke.

Nakon provedene rasprave u Zagrebu kojoj su prisustvavali sada već bivši narodnjaci, Sud časti HNS-a je u drugostupanjskom postupku potvrdio raniju odluku Suda časti HNS-a Varaždinske županije o isključenju, čime je postupak isključenja pravomoćno okončan. U obrazloženju odluke navedeno je da je razlog isključenja kršenje odredbi Statuta stranke i nepoštivanje odluka nadležnih stranačkih tijela, što je kao glavni razlog u prijavi naveo i Milorad Batinić, v.d. predsjednika Regionalnog saveza HNS.

– U istupima u medijima grubo su napadali stranku, iznosili netočne informacije i javno izražavali odbijanje prihvaćanja politike stranke i njezinog Statuta. To je bio povod pokretanja postupka pred Sudom časti jer su time nanijeli veliku štetu stranci, navode u HNS-u.

Svaki član HNS-a, kako dodaju, ima pravo iznositi kritike vezane uz rad HNS-a, ali na stranačkim tijelima.

– Nakon saslušanja Natalije Martinčević, Sud časti HNS-a nedvojbeno je utvrdio da je u više navrata javno istupala neistinito i uvredljivo kritizirajući rad HNS-a, omalovažavajući politiku HNS-a, rad tijela HNS-a, a napose Predsjedništva Stranke i Predsjedništva županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije. Odluke Predsjedništva nazvala je lakrdijom i aktivno je nastavila s neistinitim i uvredljivim javnim nastupima koristeći poziciju saborske zastupnice kako bi osigurala pojačanu medijsku pažnju, navode u HNS-u te naglšavaju da je s neistinitim i uvredljivim javnim istupima nastavila i nakon što joj je izrečena suspenzija od 30 dana.

Sud časti HNS-a također je utvrdio da je Zlatko Koračević u više navrata javno istupao i neistinito i uvredljivim riječnikom kritizirao rad HNS-a, koristeći pri tom neprimjerene usporedebe s totalitarnim režimima.

-Bez obzira na mogućnost da, u skladu s odredbama Statuta HNS-a, iznese svoje mišljenje, uputi kritike i da prijedloge na tijelima HNS-a, odlučio se istupati javno, neistinito i uvredljivim riječnikom kritizirajući rad HNS-a i odluke viših tijela stranke, navode u HNS-u.

Time je, kako dodaju, Koračević svijesno kršio odluke nadležnih tijela stranke, nanoseći znatnu štetu HNS-u, bez obzira na izrečenu suspenziju.

-Bez obzira što Koračević navodi da je u svim svojim istupima iznosio isključivo osobno mišljenje i stav, kao dugogodišnji član HNS-a bio je potpuno svijestan da svojim istupima krši odredbe Statuta HNS-a i nanosi štetu stranci, zaključuju u HNS-u Varaždinske županije.

 

 

Izvor: HNS
Foto: RT

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje