Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Kod Habuša zagorska “Se bum vas tužil” pokazala je svoj puni smisao

Objavljeno:

- dana

Podržat će rebalans

– Ovo što imamo prilike slušati ovih dana po pitanju smeća od strane gradonačelnika Gorana Habuša je zastrašujuće. Naš gradonačelnik ima sve preduvjete da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda kao gradonačelnik koji je pokrenuo najviše tužbi i sporova u jednom mandatu. Čak je i ona poznata zagorska “Se bum vas tužil” kod Habuša pokazala svoj puni smisao – ustvrdila je na današnjoj konferencije za novinare potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti i gradska vijećnica Natalija Martinčević.

Uz već postojeće sporove i tužbe s tvrtkama T7 grupom, Ekosom, Crtoradom, Winairom,  koji iznose preko 100 milijuna kuna, sporove s Agencijom za promet nekretninama koja traži povrat 12,5 milijuna kuna te ovrhe Hypo banke u iznosu od 6.4 milijuna kuna plus kamate, Habuš je odlučio krenuti u tužbe i protiv države.

Cijeli svemir protiv Habuša

– Ministarstvo zaštite okoliša i prirode neće biti prvo Ministarstvo kojeg Habuš tuži, jer je Habuš već u sporu sa Ministarstvom financija kojeg je tužio zbog APN-a, u kojem zapravo niti ne osporava dug, već samo kupuje vrijeme. Je li moguće da svi imaju zle namjere prema Habušu? Dva ministra zaštite okoliša iz dvije različite Vlade, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo financija koje je poslalo proračunski nadzor i utvrdilo nezakonitosti u radu, Ministarstvo uprave koje je poslalo upravni nadzor, pa nadalje cijeli niz privatnih tvrtki. Nije se cijeli svemir urotio protiv Habuša. Mislim da bi se naš gradonačelnik trebao zapitati je li problem u meni? Ja bih se to zapitala na njegovom mjestu. Njemu je rješenje bilo kakvog spora tužba – ustvrdila je Martinečević te upozorila da rok za potpisivanje koncesije ističe krajem ovog mjeseca te će koncesionar, upozorava, tužiti jer koncesija nije potpisana.

Habušu je rješenje bilo kakvog spora – tužba. Mislim da bi se naš gradonačelnik trebao  zapitati je li problem u meni?

– To je još jedan novi spor, a Habuš odgovornost prebacuje na Ministarstvo – ustvrdila je i da se gradonačelnik treba zapitati kakva je to koncesija kad je nitko živ ne želi sufinancirati. Jer, navodi, Habuš jako dobro zna da se u početku predlagalo da se postave stručne osobe koje će napraviti koncesiju te se predlagalo da se Ministarstvo pita kako koncesija treba izgledati.

– Sve je odbijeno jer su tim Habuš – Vlašić – Matavulj znali najbolje. Napravili su koncesiju kakvu su napravili i tu je uzrok svih naših problema. Krivi su oni koji su raspisali koncesiju koja se zakonski ne može sufinancirati – ustvrdila je Martinčević koja se pita kakvo je stajalište pravnih timova od strane Ministarstva i Grada Varaždina koji su trebali analizirati nastalu situaciju.

– Jesu li sastanci uopće održani i što su utvrdili? Pitam se i je li Habuševa najava tužbi prema Ministarstvu stav Povjerenstva koje je oformilo Gradsko vijeće za pitanje rješavanje otpada ili o svemu odlučuje sam? – pitala je  Martinčević i najavila da će zatražiti utvrđivanje odgovornosti onih koji su raspisali koncesiju koju Ministarstvo i Fond ne mogu sufinancirati, kao i onih koji su blokirali dosad ponuđena rješenja za pitanje rješavanja varaždinskog otpada. 

Potpredsjednica Reformista osvrnula se i na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 13. lipnja i najavila da će podržati rebalans proračuna iako nije podržala proračun, niti podržava ovakav način rada gradske vlasti.

– Sada smo u jednoj specifičnoj situaciji. Promjenu vlasti više ne možemo izazvati. Tu priliku imali smo kod izglasavanja proračuna. Sada moramo Habušev mandat otrpjeti do kraja. Mi sada moramo osigurati da se neke stvari, koje su pozitivne, iako rijetke, realiziraju u Varaždinu, a jedna od njih je prijevoz “busekima”. Stoga ću biti konstruktivna i samo zato da se osigura gradski prijevoz autobusima i realizira aeromiting, manifestacija u čiju je organizaciju uloženo puno truda, podržati rebalas – zaključila je Martinčević.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati