Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ozarena lica u Maruševcu: roditelji primili potpore za svoje bebače

Objavljeno:

- dana

Njih 17

U Općini Maruševec danas je organizirano primanje 17 novorođenih beba i njihovih roditelja kako bi primili novčane potpore.

Ovo je drugo primanje i darivanje novorođene djece koje je organizirano ove godine u Općini, rekao je načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i najavio kako će sljedeće biti oko Božića.

– Sretan sam da u svom prvom mandatu mogu doživjeti susrete s novorođenima i nadam se da će se, s ovim istim roditeljima, ali i sa mnom kao načelnikom, popraviti demografska slika Općine, ali i cijele Županije – rekao je načelnik Šprem te dodao kako će u sljedećem proračunskom razdoblju planirati dodatna sredstva za ovakve rodiljne naknade kako bi još više pomogli u odrastanju djece.

Istaknuo je kako je u ovoj godini na području Općine rođeno 32 djece, a osim rodiljnih potpora, koje iznose 1,000 kuna za prvo dijete i 1,500 za drugo dijete, Općina sufinancira i boravak djece u vrtićima, a gradi se i još jedan vrtić u Općini.

– Općina Maruševec krenula je i s projektom besplatnih radnih bilježnica. Pokušat ćemo u sljedećem proračunskom razdoblju osigurati još neka sredstva kako bismo sufinancirati primjerice bilježnice, tako da i roditelje osnovnoškolaca oslobodimo od troškova. Stipendiramo i studente tako da u kontinuitetu imamo suradnju s roditeljima – izjavio je načelnik koji je najavio i moguće povećanje naknada u sufinanciranju prijevoza i vrtića.

– Na kraju mogu samo obećati da ćemo se kao lokalna vlast potruditi da odrastanje beba koje danas primamo i onih koje ćemo u budućnosti upoznati bude što ljepše i kvalitetnije – zaključio je Šprem.

Nataliji Kramaci, majki djevojčice Ane, drago je što je načelnik organizirao ovakav prijem. 

– Zadovoljna sam naknadom i u svakom slučaju će pomoći, no mogla bi biti i malo veća – rekla je Natalija Kramaci.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje