Povežite se s nama

Život i društvo

„Maruševec, najdraži naš je kraj…“ orilo se ulicama Đakova

Objavljeno:

- dana

KUD “Klaruš” Maruševec

Članovi KUD-a „Klaruš“ Maruševec 5. su srpnja predstavili svoj maruševečki kraj i Varaždinsku županiju na 49. Đakovačkim vezovima. 

U svečanoj je povorci sudjelovalo šezdesetak folklornih društava, a Klaruši su se predstavili pjesmom i plesom u svojim izvornim maruševečkim narodnim nošnjama. Raspjevani i rasplesani folkloraši KUD-a „Klaruš“ tijekom povorke izvodili su tradicionalne maruševečke pjesme i plesove koji su izazvali veliku pažnju publike. „Maruševec, Maruševec, najdraži naš je kraj…“ orilo se ulicama Đakova, a razigran i veseo bio je i program koji su Klaruši izveli na glavnom trgu ispred katedrale.

Klaruši su sudjelovali i na Smotri folklora Hrvatske koja je održana u sklopu Đakovačkih vezova te su za svoj nastup nagrađeni dugotrajnim pljeskom razdragane publike. Osim što su predstavili svoj zavičaj, Klaruši su stekli nova iskustva i poznanstva, a njihov nastup na Đakovačkim vezovima rezultat je njihovog rada, zalaganja i ljubavi prema folklornoj baštini.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Radno u rasadnicima Parkova: pakiraju i utovaruju krizanteme multoflore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Parkovi

U rasadnicima Parkova ove je nedjelje, 24. listopada, radna atmosfera.

U tijeku je pakiranje i utovar krizantema multoflora po čijoj su proizvodnji, između ostalog Parkovi poznati diljem Hrvatske.

Krizanteme multiflore iz vlastite proizvodnje Parkova pakiraju se u zaštitne celofane i šalju u distribucijske centre velikih trgovačkih lanaca diljem Hrvatske.

Osim u trgovačkim centrima diljem Hrvatske, krizanteme multiflore iz proizvodnje Parkova mogu se kupiti u Vrtnom centru Parkova d.o.o., cvjećarnici Krizantema, kao i na štandovima prigodne prodaje koji će biti postavljeni pored Varaždinskog groblja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje