Povežite se s nama

Kultura

Maruševec: veliki Enes Kišević čitao je stihove velikoga Gustava Krkleca

Objavljeno:

- dana

Enes Kišević nije ni trenutka dvojio hoće li prihvatiti poziv iz Maruševca na proslavu 119. obljetnice rođenja Gustava Krkleca. Štoviše.

Jedan od najvećih pjesnika današnjice na ovim prostorima i dramski umjetnik rado je došao odati počast bardu hrvatske književnosti.

Dora Breški

Bila je to dvadeseta godina zaredom da se Maruševec svečanom proslavom prisjeća svoga najslavnijeg sumještanina. To je zasluga Udruge prijatelja dvorca Maruševec, kojom predsjeda Blanka Glavica Ječmenica, i varaždinskog ogranka Matice hrvatske na čelu s Ernestom Fišerom.

Svake godine tom prigodom u goste dođe netko od priznatih pisaca s hrvatske književne scene, a ove je godine poseban gost svečanosti bio pjesnik i dramski umjetnik Enes Kišević.

Tema obljetničke proslave je u skladu s tim bila „Kišević govori Krkleca“.
Proslava je počela tradicionalnom rutinom dugom dva desetljeća, odlaskom do spomen-ploče na kući u kojoj je živio Gustav Krklec, gdje su goste pozdravili Ernest Fišer i Blanka Glavica Ječmenica. Nakon uvodnih riječi KUD „Klaruš“ Maruševec izveo je maruševečku himnu.

Program je nastavljen u dvorani Općine Maruševec, gdje je u ime domaćina goste pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, a učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec su pod vodstvom nastavnica Ljerke Brezovec i Sandre Šincek uz zanimljivu scensku izvedbu govorili stihove Gustava Krkleca.

Još je jedna mlada djevojka oduševila svojom izvedbom. Dora Breški je u glazbenom programu svirala gitaru i otpjevala nekoliko skladbi, a publika u prepunoj dvorani Općine Maruševec se, iznenađena rasponom njezinih interpretativnih mogućnosti, složila da je pred mladom glazbenicom sjajna budućnost.

Pred goste je tad izašao Enes Kišević, kojeg su s nestrpljenjem očekivali. Književnik je čitao pjesme Gustava Krkleca, ali i prepričavao njihove susrete tijekom kojih je, kako kaže, sa strahopoštovanjem promatrao i slušao starijega kolegu.
Enes Kišević se prisjetio kako su njih dvojica zajedno s Desankom Maksimović, Brankom Ćopićem i drugima obilazili škole i družili se s učenicima.

Ispričao je mnoge anegdote, pa i onu o susretu slikara Milića od Mačve i Krkleca, prema kojoj je nadmeni slikar pružio ruku pjesniku i predstavio se: “Milić od Mačve“, a Krklec mu je bez trenutka krzmanja odgovorio – „Krklec od bačve“.
Svečanost je završila podjelom nagrada osmoškolcima autorima najboljih radova na temu „drvenog bicikla“.

Učenici nižih razreda su pak nacrtali crteže, koji su i izloženi, a autori najuspješnijih radova su nagrađeni knjigama.

– Cijela je manifestacija, prepuna emocija, još jednom dokazala, kako je primijetio i Enes Kišević, da Maruševec zapravo ne samo da slavi nego i živi Krkleca – zaključila je predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševec Blanka Glavica Ječmenica.

Kultura

U srijedu u Kinu Gaj program „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“, posvećen Arturu Rosneru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Srijeda u Muzeju“, koja je na rasporedu 29. ožujka, održat će se, kao i prethodna, izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u varaždinskom Kinu Gaj.

Program pod nazivom „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“ posvećen je Arturu Rosneru (Mali Bukovec, 1938. – Varaždin, 2021.), koji je najveći dio svog života proveo u Varaždinu, a djetinjstvo mu je obilježilo stradanje njegovih roditelja Renate i Branka te bliskih rođaka u holokaustu.

Kratak film o njegovu životu snimljen je početkom 2021. godine kao intervju koji je s njim vodila muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, u kojem A. Rosner govori o obiteljima svojih roditelja (Rosner, Blas i Stern), boravku u obitelji Kumrić i različitim prilikama u kojima se tijekom života našao.

Autor filma, realiziranog u produkciji Ivan – Kreativan j.d.o.o. i koprodukciji GMV-a, je Ivan Mesek, a autor glazbe Petar Eldan. Snimatelj i montažer je Damir Chytill csc.

Prije projekcije filma u tematskom razgovoru sudjelovat će predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, publicistkinja i židovska aktivistica Miriam Steiner-Aviezer, bliski Rosnerov rođak Vedran Hary i povjesničarka Spomenka Težak.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

U HNK-u u Varaždinu ovaj vikend igraju predstave „Bogovi“, „Potpuna pomrčina“ i „Komušanje mozga“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 24. ožujka, s početkom u 19,30 sati na velikoj sceni igra predstava „Potpuna pomrčina“ Christophera Hamptona u režiji Ksenije Krčar.

Predstava otvara vrata u intimnost velikih pjesnika – Verlainea i Rimbauda… ulazi u duboke slojeve njihovih teških i kompleksnih odnosa. Ova predstava tematizira strast i veliku poeziju ujedno komunicirajući sa sadašnjim društvom na direktan i pametan način. U pozadini je jasno naznačena atmosfera devetnaestostoljetnog Pariza, Londona, Bruxellesa, s društveno-političkim kontekstom. Vrijeme političkih prevrata, ekonomske krize, bolesti, hedonističkih užitaka u sjaju varietea i kavana, itekako se odražava na život glavnih protagonista i na njihovu poeziju kao izraz bunta prema tradiciji i društvenim konvencijama. 

Igraju Marinko Prga, Nikša Eldan, Ljiljana Bogojević, Katarina Arbanas, Zdenko Brlek i Filip Eldan.

Već idući dan, u subotu, 25. ožujka,publika može pogledati predstavu Dalibora Matanića „Bogovi“ o kojoj se ne prestaje pričati iako je od premijere prošlo skoro godinu dana. Igrat će u 19,30 sati na velikoj sceni.

Predstava progovara o društvu u kojem se zlo olako shvaća i podrazumijeva, na društvo koje je izabralo površnost umjesto sadržaja i zavaravanje umjesto istine. Pitanje je da li će se hendikepi jedne generacije prenijeti na narednu. Jesmo li osuđeni na konstantno ponavljanje grešaka svojih predaka ili postoji šansa za nadogradnju? Kako ćemo se suočiti s boli kad shvatimo da su nam njihove greške u krvi? I hoćemo li se nasmijati ako ipak uspijemo maknuti teške zavjese i pustimo sunce neka uđe u našu kuću? 

Igraju Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Robert Plemić, Beti Lučić, Elizabeta Brodić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Stojan Matavulj i Senka Bulić.

I za kraj vikenda, u nedjelju, 26. ožujka, s početkom u 20 sati na Sceni Rogoz –  monodrama Stojana Matavulja „Komušanje mozga“. 

Priča o društvenoj stvarnosti, životu te pokušajima preživljavanja u današnjim uvjetima nasmijat će publiku do suza. Urnebesna komedija koja nije klasična monodrama, a ni klasični stand up, kroz sjajne glumačke kreacije, spontanost, šarm, toplinu i zvuke gitare progovara o suvremenoj umjetnosti, o kulturi, o vječnoj misteriji muško-ženskih odnosa, o stanju u društvu, politici…

Stojan Matavulj je za ovu predstavu jednoglasnom odlukom žirija publike osvojio zlatnu kolajnu „Siniša Dašić“ na 44. Festivalu monodrame i pantomime, u Zemunu 2019.

Ulaznice su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje