FOTORT
GibiGib

Enes Kišević nije ni trenutka dvojio hoće li prihvatiti poziv iz Maruševca na proslavu 119. obljetnice rođenja Gustava Krkleca. Štoviše.

Jedan od najvećih pjesnika današnjice na ovim prostorima i dramski umjetnik rado je došao odati počast bardu hrvatske književnosti.

Dora Breški

Bila je to dvadeseta godina zaredom da se Maruševec svečanom proslavom prisjeća svoga najslavnijeg sumještanina. To je zasluga Udruge prijatelja dvorca Maruševec, kojom predsjeda Blanka Glavica Ječmenica, i varaždinskog ogranka Matice hrvatske na čelu s Ernestom Fišerom.

Svake godine tom prigodom u goste dođe netko od priznatih pisaca s hrvatske književne scene, a ove je godine poseban gost svečanosti bio pjesnik i dramski umjetnik Enes Kišević.

Tema obljetničke proslave je u skladu s tim bila „Kišević govori Krkleca“.
Proslava je počela tradicionalnom rutinom dugom dva desetljeća, odlaskom do spomen-ploče na kući u kojoj je živio Gustav Krklec, gdje su goste pozdravili Ernest Fišer i Blanka Glavica Ječmenica. Nakon uvodnih riječi KUD „Klaruš“ Maruševec izveo je maruševečku himnu.

Program je nastavljen u dvorani Općine Maruševec, gdje je u ime domaćina goste pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, a učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec su pod vodstvom nastavnica Ljerke Brezovec i Sandre Šincek uz zanimljivu scensku izvedbu govorili stihove Gustava Krkleca.

Još je jedna mlada djevojka oduševila svojom izvedbom. Dora Breški je u glazbenom programu svirala gitaru i otpjevala nekoliko skladbi, a publika u prepunoj dvorani Općine Maruševec se, iznenađena rasponom njezinih interpretativnih mogućnosti, složila da je pred mladom glazbenicom sjajna budućnost.

Pred goste je tad izašao Enes Kišević, kojeg su s nestrpljenjem očekivali. Književnik je čitao pjesme Gustava Krkleca, ali i prepričavao njihove susrete tijekom kojih je, kako kaže, sa strahopoštovanjem promatrao i slušao starijega kolegu.
Enes Kišević se prisjetio kako su njih dvojica zajedno s Desankom Maksimović, Brankom Ćopićem i drugima obilazili škole i družili se s učenicima.

Ispričao je mnoge anegdote, pa i onu o susretu slikara Milića od Mačve i Krkleca, prema kojoj je nadmeni slikar pružio ruku pjesniku i predstavio se: “Milić od Mačve“, a Krklec mu je bez trenutka krzmanja odgovorio – „Krklec od bačve“.
Svečanost je završila podjelom nagrada osmoškolcima autorima najboljih radova na temu „drvenog bicikla“.

Učenici nižih razreda su pak nacrtali crteže, koji su i izloženi, a autori najuspješnijih radova su nagrađeni knjigama.

– Cijela je manifestacija, prepuna emocija, još jednom dokazala, kako je primijetio i Enes Kišević, da Maruševec zapravo ne samo da slavi nego i živi Krkleca – zaključila je predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševec Blanka Glavica Ječmenica.

Komentari

Komentara