Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševečki krumpir Dražena Kumrića jede se u najboljim zagrebačkim i jadranskim restoranima

Objavljeno:

- dana

MLADI POLJOPRIVREDNIK

Dražen Kumrić iz Maruševca jedan je od 29 kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske.

Riječ je o natječaju Europske pučke stranke, koji se pod vodstvom europarlamentarke Marijane Petir u Hrvatskoj organizira drugi put. Pobjednik će biti hrvatski kandidat u izboru za najboljeg EU poljoprivrednika.

Poanta natječaja je pronaći najkreativniji i najinovativniji projekt, a Dražen Kumrić jedini u Hrvatskoj ima tvornicu za preradu krumpira.

Na stroju sa 27 metara dugačkom linijom se guli, reže, čisti, sortira, kontrolira  i vakumira krumpir. Cijena prerađivačke linije je oko 700 tisuća eura. Dražen Kumrić si to nije mogao priuštiti pa je kupio rabljeni stroj za 150 tisuća eura. Kad je izradio i modernu halu od 260 kvadrata sa HACCP sistemom sve zajedno ga je koštalo više od 300 tisuća eura.

Velike kamate 

Sve je platio sam, bez pomoći fondova, ministarstva, županije… – Imao sam šest gotovinskih nenamjenskih kredita uz 10 posto kamate, pa sam to refinancirao i dobio jedan kredit sa 5,5 posto kamate. I dalje sam nezadovoljan kamatom. Prošao sam niz institucija i banaka, otvarao vrata i nailazio samo na odbijanja – ogorčen je.  Od Županije je pokušao dobiti pomoć u subvenciji kamatne stope u kreditima, ali nije prošao zbog rabljenih strojeva. – Nitko uopće ne zna o čemu se radi. Stalno moram ispočetka objašnjavati. Svima je krumpir samo pomfrit i ništa više od toga – veli.

Dražen Kumrić je u godini i pol plasirao na tržište oko 280 tona krumpira. Njegovi kupci su uglavnom restorani i hoteli – preko zime uglavnom u Zagrebu, a preko ljeta i na obali. Lani je on sam imao premalo krumpira u odnosu na potražnju pa je još 74 tone morao uvesti iz Njemačke. U Hrvatskoj ga u ovo doba godine više nije bilo.

Nakon što je od oca preuzeo imanje, Dražen Kumrić je OPG prekvalificirao u obrt za poljoprivrednu proizvodnju. Osim krumpira uzgaja i četiri vrste povrća u 1500 kvadrata velikom plasteniku.

Linija guli, reže, sortira i vakumira krumpir

Na liniji radi sam, tri puta na tjedan preradi po 1 i pol tonukrumpira.  Želja mu je zaposliti četvero radnika i dnevno raditi tri do četiri tone. Što mu za to treba? – Za početak da dobijem kredit po jednakim uvjetima kao i drugi obrtnici, kao i onaj koji gradi bazen na moru uz kredit od 1,5 posto kamate. Bilo bi fer da i ja dobijem obrtnički kredit sa tom kamatnom stopom.

Onaj tko ponese titulu najboljeg mladog poljoprivrednika za nagradu će dobiti 15 tisuća kuna. – To je manje nego moja mjesečna rata kredita – kaže.

Poljoprivreda je za njega odabir, ne nužno zlo. – Završio sam 10 različitih tečaja vezanih uz poljoprivredu. Dobrostojeća smo obitelj i ovo mi nije nužnost nego me raduje – zaključuje. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati