Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševečki krumpir Dražena Kumrića jede se u najboljim zagrebačkim i jadranskim restoranima

Objavljeno:

- dana

MLADI POLJOPRIVREDNIK

Dražen Kumrić iz Maruševca jedan je od 29 kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske.

Riječ je o natječaju Europske pučke stranke, koji se pod vodstvom europarlamentarke Marijane Petir u Hrvatskoj organizira drugi put. Pobjednik će biti hrvatski kandidat u izboru za najboljeg EU poljoprivrednika.

Poanta natječaja je pronaći najkreativniji i najinovativniji projekt, a Dražen Kumrić jedini u Hrvatskoj ima tvornicu za preradu krumpira.

Na stroju sa 27 metara dugačkom linijom se guli, reže, čisti, sortira, kontrolira  i vakumira krumpir. Cijena prerađivačke linije je oko 700 tisuća eura. Dražen Kumrić si to nije mogao priuštiti pa je kupio rabljeni stroj za 150 tisuća eura. Kad je izradio i modernu halu od 260 kvadrata sa HACCP sistemom sve zajedno ga je koštalo više od 300 tisuća eura.

Velike kamate 

Sve je platio sam, bez pomoći fondova, ministarstva, županije… – Imao sam šest gotovinskih nenamjenskih kredita uz 10 posto kamate, pa sam to refinancirao i dobio jedan kredit sa 5,5 posto kamate. I dalje sam nezadovoljan kamatom. Prošao sam niz institucija i banaka, otvarao vrata i nailazio samo na odbijanja – ogorčen je.  Od Županije je pokušao dobiti pomoć u subvenciji kamatne stope u kreditima, ali nije prošao zbog rabljenih strojeva. – Nitko uopće ne zna o čemu se radi. Stalno moram ispočetka objašnjavati. Svima je krumpir samo pomfrit i ništa više od toga – veli.

Dražen Kumrić je u godini i pol plasirao na tržište oko 280 tona krumpira. Njegovi kupci su uglavnom restorani i hoteli – preko zime uglavnom u Zagrebu, a preko ljeta i na obali. Lani je on sam imao premalo krumpira u odnosu na potražnju pa je još 74 tone morao uvesti iz Njemačke. U Hrvatskoj ga u ovo doba godine više nije bilo.

Nakon što je od oca preuzeo imanje, Dražen Kumrić je OPG prekvalificirao u obrt za poljoprivrednu proizvodnju. Osim krumpira uzgaja i četiri vrste povrća u 1500 kvadrata velikom plasteniku.

Linija guli, reže, sortira i vakumira krumpir

Na liniji radi sam, tri puta na tjedan preradi po 1 i pol tonukrumpira.  Želja mu je zaposliti četvero radnika i dnevno raditi tri do četiri tone. Što mu za to treba? – Za početak da dobijem kredit po jednakim uvjetima kao i drugi obrtnici, kao i onaj koji gradi bazen na moru uz kredit od 1,5 posto kamate. Bilo bi fer da i ja dobijem obrtnički kredit sa tom kamatnom stopom.

Onaj tko ponese titulu najboljeg mladog poljoprivrednika za nagradu će dobiti 15 tisuća kuna. – To je manje nego moja mjesečna rata kredita – kaže.

Poljoprivreda je za njega odabir, ne nužno zlo. – Završio sam 10 različitih tečaja vezanih uz poljoprivredu. Dobrostojeća smo obitelj i ovo mi nije nužnost nego me raduje – zaključuje. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje