Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševečki krumpir Dražena Kumrića jede se u najboljim zagrebačkim i jadranskim restoranima

Objavljeno:

- dana

MLADI POLJOPRIVREDNIK

Dražen Kumrić iz Maruševca jedan je od 29 kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske.

Riječ je o natječaju Europske pučke stranke, koji se pod vodstvom europarlamentarke Marijane Petir u Hrvatskoj organizira drugi put. Pobjednik će biti hrvatski kandidat u izboru za najboljeg EU poljoprivrednika.

Poanta natječaja je pronaći najkreativniji i najinovativniji projekt, a Dražen Kumrić jedini u Hrvatskoj ima tvornicu za preradu krumpira.

Na stroju sa 27 metara dugačkom linijom se guli, reže, čisti, sortira, kontrolira  i vakumira krumpir. Cijena prerađivačke linije je oko 700 tisuća eura. Dražen Kumrić si to nije mogao priuštiti pa je kupio rabljeni stroj za 150 tisuća eura. Kad je izradio i modernu halu od 260 kvadrata sa HACCP sistemom sve zajedno ga je koštalo više od 300 tisuća eura.

Velike kamate 

Sve je platio sam, bez pomoći fondova, ministarstva, županije… – Imao sam šest gotovinskih nenamjenskih kredita uz 10 posto kamate, pa sam to refinancirao i dobio jedan kredit sa 5,5 posto kamate. I dalje sam nezadovoljan kamatom. Prošao sam niz institucija i banaka, otvarao vrata i nailazio samo na odbijanja – ogorčen je.  Od Županije je pokušao dobiti pomoć u subvenciji kamatne stope u kreditima, ali nije prošao zbog rabljenih strojeva. – Nitko uopće ne zna o čemu se radi. Stalno moram ispočetka objašnjavati. Svima je krumpir samo pomfrit i ništa više od toga – veli.

Dražen Kumrić je u godini i pol plasirao na tržište oko 280 tona krumpira. Njegovi kupci su uglavnom restorani i hoteli – preko zime uglavnom u Zagrebu, a preko ljeta i na obali. Lani je on sam imao premalo krumpira u odnosu na potražnju pa je još 74 tone morao uvesti iz Njemačke. U Hrvatskoj ga u ovo doba godine više nije bilo.

Nakon što je od oca preuzeo imanje, Dražen Kumrić je OPG prekvalificirao u obrt za poljoprivrednu proizvodnju. Osim krumpira uzgaja i četiri vrste povrća u 1500 kvadrata velikom plasteniku.

Linija guli, reže, sortira i vakumira krumpir

Na liniji radi sam, tri puta na tjedan preradi po 1 i pol tonukrumpira.  Želja mu je zaposliti četvero radnika i dnevno raditi tri do četiri tone. Što mu za to treba? – Za početak da dobijem kredit po jednakim uvjetima kao i drugi obrtnici, kao i onaj koji gradi bazen na moru uz kredit od 1,5 posto kamate. Bilo bi fer da i ja dobijem obrtnički kredit sa tom kamatnom stopom.

Onaj tko ponese titulu najboljeg mladog poljoprivrednika za nagradu će dobiti 15 tisuća kuna. – To je manje nego moja mjesečna rata kredita – kaže.

Poljoprivreda je za njega odabir, ne nužno zlo. – Završio sam 10 različitih tečaja vezanih uz poljoprivredu. Dobrostojeća smo obitelj i ovo mi nije nužnost nego me raduje – zaključuje. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dan ružičaste vrpce obilježen u Varaždinu: žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je Dan ružičaste vrpce, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Mammae klub Varaždin, udruga žena oboljelih na dojku u subotu, 1. listopada je 23. put obilježila Dan ružičaste vrpce.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

– Svaka četvrta žena i svaki treći muškarac će do 2025. godine oboljeti od neke vrste karcinoma. Današnji dan posvećen je raku dojke, a mi smo ovdje kao i svake godine i neka vam ne budemo dosadne sa svojim ružičastim vrpcama, brošurama i ponavljanjem uvijek iste rečenice – žene mislite na sebe i vodite brigu o svojem zdravlju. Uzmite našu brošuru, pročitajte je barem jednom mjesečno i učinite ono što vam u njoj savjetuju – rekla je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin te je zahvalila Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu na podršci.

Podršku ovoj akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji. Nažalost, kao što znamo, bolest ne zna za godine, i iako se najčešće javlja kod žena iznad 50 godina, može se javiti i kod mlađih žena, a isto tako i kod muškaraca. Stoga su nam ovakve akcije važne i podržavamo ih jer želimo motivirati žene i muškarce, da brinu o svom zdravlju, da idu na preventivne preglede i da imaju povjerenja u svoje liječnike. Ponosna sam kada vidim Vas, članice udruge, koje ste prošle taj nevjerojatno težak put do izlječenja. Vi nam dajete nadu i ovdje smo da vas podržimo u vašem radu i da omogućimo da se čuje Vaš glas – rekla je zamjenica Zagorec te je pozvala sve žene i muškarce, svih dobi, da redovito obavljaju preglede jer je upravo rano otkrivanje ove bolesti ključno za uspješno izlječenje.

Svoju podršku radu Mammae kluba Varaždin dao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Točno u podne u znak sjećanja na preminule članice Mammae kluba Varaždin u zrak su pušteni ružičasti baloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici i učitelji VI. osnovne škole Varaždin sudjelovali su u Erasmus+ KA2 projektu “Breaking Barriers” koji je završio krajem rujna.

Obzirom na sve izazove izazvane pandemijom COVID-a, projekt se odvijao prema planu, samo što su neki njegovi dijelovi, umjesto u fizičkom obliku, održani virtualno. Zemlje sudionice projekta bile su Španjolska, Švedska, Portugal, Slovačka i Hrvatska.

Kako se projekt bližio kraju, tako su učitelji VI. osnovne škole Varaždin, potaknuti predivnim iskustvima naših učenika sudjelovanjem u mobilnostima, odlučili održati zadnju, fizičku mobilnost u Varaždinu kako bi zaključili ovaj projekt i isplanirali novi.

Na posljednjoj mobilnosti sudjelovale su po dvije učiteljice iz zemalja partnera; Slovačke, Švedske i Portugala, koje su u Varaždin stigle u nedjelju 25.rujna 2022. u poslijepodnevnim satima. Ponedjeljak i utorak bili su rezervirani za obilazak škole, rad na završetku postojećeg projekta te planiranju novog Erasmus+ KA2 projekta. U ponedjeljak navečer organizirano je prigodno druženje uz domaću hranu.

U utorak gosti su obišli Varaždin, a večer je protekla veselo, no radno te su dogovorene nove suradnje. Mobilnost je završila u srijedu. Ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin Mario Stančić, učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Canjuga i njihovi gosti otišli su na prijem u Gradsku vijećnicu gdje su ih primili zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, pročelnica Vesna Haluga i pročelnica Danijela Vusić. Na prijemu razgovaralo se o sustavu obrazovanja u zemljama sudionicama te o uvođenju građanskog odgoja u sve osnovne škole u gradu. Svi su bili veoma zadovoljni onim što su čuli i odlučili su iskoristiti nove spoznaje u budućim projektima. Nakon posjeta Gradu, domaćini su gostima pokazali glavni grad Hrvatske, Zagreb i sve njegove ljepote.

Projekt je završio u planiranjima novih suradnji, a svi su se složili kako Erasmus+ pruža predivna iskustva za učenike i učitelje te omogućuje stjecanje novih prijatelja što sve iznimno veseli i motivira za planiranje budućih projekata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje