Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševečki krumpir Dražena Kumrića jede se u najboljim zagrebačkim i jadranskim restoranima

Objavljeno:

- dana

MLADI POLJOPRIVREDNIK

Dražen Kumrić iz Maruševca jedan je od 29 kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske.

Riječ je o natječaju Europske pučke stranke, koji se pod vodstvom europarlamentarke Marijane Petir u Hrvatskoj organizira drugi put. Pobjednik će biti hrvatski kandidat u izboru za najboljeg EU poljoprivrednika.

Poanta natječaja je pronaći najkreativniji i najinovativniji projekt, a Dražen Kumrić jedini u Hrvatskoj ima tvornicu za preradu krumpira.

Na stroju sa 27 metara dugačkom linijom se guli, reže, čisti, sortira, kontrolira  i vakumira krumpir. Cijena prerađivačke linije je oko 700 tisuća eura. Dražen Kumrić si to nije mogao priuštiti pa je kupio rabljeni stroj za 150 tisuća eura. Kad je izradio i modernu halu od 260 kvadrata sa HACCP sistemom sve zajedno ga je koštalo više od 300 tisuća eura.

Velike kamate 

Sve je platio sam, bez pomoći fondova, ministarstva, županije… – Imao sam šest gotovinskih nenamjenskih kredita uz 10 posto kamate, pa sam to refinancirao i dobio jedan kredit sa 5,5 posto kamate. I dalje sam nezadovoljan kamatom. Prošao sam niz institucija i banaka, otvarao vrata i nailazio samo na odbijanja – ogorčen je.  Od Županije je pokušao dobiti pomoć u subvenciji kamatne stope u kreditima, ali nije prošao zbog rabljenih strojeva. – Nitko uopće ne zna o čemu se radi. Stalno moram ispočetka objašnjavati. Svima je krumpir samo pomfrit i ništa više od toga – veli.

Dražen Kumrić je u godini i pol plasirao na tržište oko 280 tona krumpira. Njegovi kupci su uglavnom restorani i hoteli – preko zime uglavnom u Zagrebu, a preko ljeta i na obali. Lani je on sam imao premalo krumpira u odnosu na potražnju pa je još 74 tone morao uvesti iz Njemačke. U Hrvatskoj ga u ovo doba godine više nije bilo.

Nakon što je od oca preuzeo imanje, Dražen Kumrić je OPG prekvalificirao u obrt za poljoprivrednu proizvodnju. Osim krumpira uzgaja i četiri vrste povrća u 1500 kvadrata velikom plasteniku.

Linija guli, reže, sortira i vakumira krumpir

Na liniji radi sam, tri puta na tjedan preradi po 1 i pol tonukrumpira.  Želja mu je zaposliti četvero radnika i dnevno raditi tri do četiri tone. Što mu za to treba? – Za početak da dobijem kredit po jednakim uvjetima kao i drugi obrtnici, kao i onaj koji gradi bazen na moru uz kredit od 1,5 posto kamate. Bilo bi fer da i ja dobijem obrtnički kredit sa tom kamatnom stopom.

Onaj tko ponese titulu najboljeg mladog poljoprivrednika za nagradu će dobiti 15 tisuća kuna. – To je manje nego moja mjesečna rata kredita – kaže.

Poljoprivreda je za njega odabir, ne nužno zlo. – Završio sam 10 različitih tečaja vezanih uz poljoprivredu. Dobrostojeća smo obitelj i ovo mi nije nužnost nego me raduje – zaključuje. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Purgarice i purgari tradicionalno okitili božićno drvce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Adventa u Varaždinu članovi Varaždinske građanske garde su na varaždinskom Korzu okitili purgarsko božićno drvce ukrasima koje su izradile vrijedne članice i najmlađi članovi udruge.

Purgarice su kostimirane dame koje utjelovljuju varaždinske dame, dobrotvorke i aktivistice kroz povijest, a ovom prigodom izradile su s Malim purgarima poseban nakit za ukrašavanje božićnog drvca. Na varaždinskom Korzu pridružili su im se Purgari i time započeli vrijeme posebno radosnog druženja u Adventu.

Tom prigodom pridružila im se i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Varaždina, kojoj je ove godine pripala čast paljenja lampica na okićenoj božićnoj jelki te su joj tako članovi Varaždinske građanske garde zahvalili na odličnoj suradnji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bosilj inicirao da se smanji cijena ulaznica za klizalište, evo koliko sada koštaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj inicirao je da se posjetiteljima klizališta Ledena čarolija smanji cijena ulaznica.

U dogovoru s direktorom Gradske tržnice Varaždin Predragom Ciglarom, kako bi se što većem broju građana i posjetitelja omogućilo uživanje u zimskim radostima klizanja, potaknulo zajedništvo i pridonijelo stvaranje nezaboravnih trenutaka Adventa u Varaždinu, donesena je odluka da se cijena ulaznica smanji s četiri na tri eura.  Ako će postojati potreba, Grad Varaždin subvencionirat će Gradskoj tržnici dio troškova.

Pozivamo sve građane da iskoriste ovu priliku i dođu na klizalište sa svojim obiteljima i prijateljima. Klizalište na Kapucinskom trgu bit će otvoreno sve do 14. siječnja 2024. godine i predstavlja središnje mjesto okupljanja tijekom zimske sezone u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje