Državno izborno povjerenstvo objavilo je mjere pod kojima će se glasati na parlamentranim izborima 5. srpnja.

Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi i zamjenici članova biračkog odbora, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19) ili im je izrečena mjera samoizolacije.

Ako razviju simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19) tijekom izbornog dana, dužni su odmah napustiti biračko mjesto i javiti se telefonom nadležnom liječniku. Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), trebaju se javiti telefonom nadležnom liječniku i ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati gradsko/općinsko izborno povjerenstvoili birački odbor radi glasanja kod kuće, jednako kao i birači koji su zaraženi sa SARS-CoV-2 (COVID-19).

Članovi biračkog odbora i promatrači nose maske za usta i nos cijelo vrijeme boravka na biračkom mjestu te ih skidaju kod kuće, a na biračkom mjestu samo kada jedu i piju. Maska se može zamijeniti novom maskom sukladno uputama.

Gradsko/općinsko izborno povjerenstvo vodi brigu o tome da je biračko mjesto oprano uobičajenim sredstvima za čišćenje za koje je poželjno da sadržavaju i dezinfekcijsko sredstvo, uključujući i sanitarne prostorije. U svim sanitarnim čvorovima, koje u pravilu koriste članovi biračkih odbora i promatrači,trebaju biti osigurani sapun i jednokratni ručnici (papirnati ubrusi) za rukete kanta za otpatke u kojojse nalazi vrećica.

Naravno, razmak među ljudima je obavezan i to 1,5 metara.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog izrečene mjere samoizolacije omogućuju biraču glasanje isključivo na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan/kuću u kojem/kojoj se birač nalazi. Kako bi birači koji će na dan izbora 5. srpnja 2020. biti usamoizolaciji, mogli glasovatidužni su javiti se nadležnom gradskom/općinskom izbornom povjerenstvu do četvrtka, 2. srpnja 2020. i zatražiti da im se, uslijed izrečene mjere samoizolacije, omogući glasovanje na adresi prebivališta.

Birači kojima je izrečena mjera samoizolacijetijekom glasanja obavezno nose maske.

Nakon 10 posjeta biračima, članovi biračkog odbora dezinficiraju i skidaju rukavice te ih odlažu u vrećicu koju članovi biračkog odbora moraju nositi sa sobom. Potom dezinficiraju ruke i stavljaju novi par rukavica. Po povratku na biračko mjesto, vrećica s korištenim rukavicama odlaže se u kantu za otpatke u kojoj je vrećica.

Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.

Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije.

U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.

Uprostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.

Preporučuje se da birači nose maske, a posebno birači s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti SARS-CoV-2 COVID-19 (npr. osobe s kroničnim respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, osobe s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima).

Ako birač koristi masku, kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba.

Kompletne upute nađite OVDJE.

Komentari

Komentara