Povežite se s nama

Zabava & Stil

Maškare u nedjelju tjeraju zimu iz Lepoglave uz prigodan fašnički program

Objavljeno:

- dana

Tradicionalni “Fašnik u Lepoglavi” održat će se u nedjelju, 11. veljače, u organizaciji gradske Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada.

Fašničke skupine okupit će se na parkiralištu Doma zdravlja u Lepoglavi odakle će u 15 sati, u fašničkoj povorci prodefilirati centrom Lepoglave.

Povorka će se kretati Ulicom hrvatskih pavlina do terase restorana “Ivančica”gdje će se održati prigodan fašnički program uz predstavljanje svih skupina, preuzimanje ključeva grada te paljenje fašnika.

Za sve sudionike fašnika i okupljene gledatelje organizatori su zahvaljujući potpori pokrovitelja, osigurali krafne i tople napitke.

Zabava & Stil

Maskirajte se i svojoj “mračnoj strani“ priuštite Halloween u atriju Starog grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ususret jednom od najpopularnijih svjetskih praznika – Halloweenu, koji se obilježava 31.X. brojne će Varaždinke,Varaždinci ali i svi ostali imati priliku priključiti se ovom zabavnom programu, maskirati se i pokazati svoju ‘mračnu stranu’.

Naime, The Dark Storyteller ili varaždinski novinar i TV voditelj, Kristijan Petrović organizira prigodnu tematsku proslavu u atriju Starog grada pod nazivom ‘Halloween u atriju’.

U cjelodnevnom programu uživat će i oni najmlađi ali i stariji zaljubljenici u mračno i makabrično. U prijepodnevnim satima u Gotičkoj kuli Starog grada najmlađe posjetitelje očekuje zabavan i raznovrsni program pod nazivom “Vještičji kutak” uz prigodne slastice

– Kako je 2021. godina proglašena “Godinom čitanja” u Hrvatskoj, i mi ćemo našim prijepodnevnim događanjem za djecu pridonijeti razvoju kulture čitanja pa ćemo program započeti upravo čitanjem zanimljivih priča i slikovnica – kažu organizatori.

Od 10:00 do 11:00 sati najmlađi će posjetitelji moći uživati u čitanju dječjih priča o zabavnim i, u povjerenju, nimalo strašnim vješticama i čarobnjacima, uz voditeljicu Juliette Janušić, prof. iz udruge SVIMA iz Zagreba.

Od 11:00 do 13:00 sati mališani ce uz poznatog animatora i odgajatelja Matiju Bobeka izrađivati “čarobne štapiće” od drva i poslušati zanimljivu priču o štapićima po kojima je, među stalim poznat i literarni junak Harry Potter, dok će se najkreativniji imati priliku izraziti kroz crtanje svojih omiljenih ‘strašnih’ likova, a u čemu će im pomagati muzejska pedagoginja Jelena Petković.

U večernjim satima, točnije s početkom u 19 sati u atriju Starog grada predviđeno je druženje u sklopu kojeg će se uz bogat program, predstaviti i zanimljivi izlagači. Poseban dio programa večeri je i koncert učenika Glazbene škole Varaždin. Desetak mladih učenika i njihovih mentora  izvest ce  poznate glazbene teme iz horor filmova te odabrane klasične skladbe koje ce svakako pridonijeti zagonetnoj i “mračnoj “atmosferi.

Osim učenika za glazbenu je kulisu u vidu synth popa i ostalih hitova ‘80-tih, zadužen DJ Sebax.

Veliko književno „horror“ iznenađenje pripremit će  i nakladnička kuća Stanek, koja će izložiti veliku „horror piramidu“, koja će zasigurno razveseliti sve zaljubljenike čitanja horror temetike – posebice u 2021. godini koja je proglašena „Godinom čitanja“

Uz Halloween toliko folklorno vezano bazgino vino i sokove, moći će se kušati na štandu OPG-a Štefanec, a za ljubitelje piva pobrinut će se Medina Škrinja. Svojim mračnim ukrasnim predmetima predstavit će se i obrt Art Beton Lumas.

Obrt ‘Vilinsko tkanje’ će predstaviti svoje Voodoo lutke dok će Nevenka Mezga – VuNena ponuditi vještičje šešire, kostime i ostale zanimljive rukotovorine izrađene od vune.

– Za zabavni dio programa bit će zadužen jedan od najpoznatijih varaždinaca Krunoslav Čolo, koji se do sad dokazao kako mu i uloga druida odlično pristoji. Posjetiteljima će dijeliti druidske zapise za ljubav, sreću i zdravlje uz njemu toliko svojstvene duhovite komentare, stoga želite li saznati kakva Vas “(ne)sreća” očekuje, svakako navratite.

Štoviše, obucite svoje najstrašnije maske i proveselite se u najstrašnijoj noći u godini!

Dodajmo da su se organizatoru, Kristijanu Petroviću, u kordinaciji programa pridružili marketinška agencija ‘Electus tržišno komuniciranje”, zagrebačka Udruga SVIMA, Gradski Muzej Varaždin i Gradska Tržnica Varaždin, a pokrovitelj druženja je Grad Varaždin.

Ulaz posjetiteljima u atrij Starog grada bit će dozvoljen uz predočenje digitalne COVID potvrde ili negativnog brzog COVID testa uz poštivanje svih epidemioloških mjera

Nastavite čitati

Zabava & Stil

U Varaždinu, Čakovcu, Ivancu i N. Marofu komedija „Tko pjeva zlo ne misli“ i drugi filmovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada, po peti put, održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine, koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.

Publika će tako moći pogledati tri digitalno restaurirana hrvatska filma među kojima i najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju „Tko pjeva zlo ne misli“ (Krešo Golik, 1970.) i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek. Film je nastao prema noveli „Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera. U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.

Na programu je i hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina da bi na koncu bez velike pompe 30. travnja 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje. Radi se o filmu „Ciguli miguli“ redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata. Film je 2011. restauriran, a prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu.

Popularni film Obrada Gluščevića, „Vuk samotnjak“, osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala. Dječak Ranko iz jednog malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata.

Na programu su i kratkometražni dokumentarni filmovi jednog od najznačajnijih redatelja hrvatske kinematografije, Krste Papića. Publika će tako imati priliku vidjeti briljantne dokumentarne filmove poput: „Halo München“, „Čvor“, „Kad te moja čakija ubode“, „Nek se čuje i naš glas“ i „Mala seoska priredba“.

Kina koja sudjeluju u programu: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, Kino Korzo (Gospić), Kino 30. svibnja (Daruvar), Kinematografi Dubrovnik, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Labin, Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Valli (Pula), Kulturno prosvjetno društvo »Sloga« Pakrac, Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen / Art-kino Arsen (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Vrbovec, Kino Forum (Zagreb), Kino Zabok.

Točan raspored potražite na stranicama navedenih kina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje