Povežite se s nama

Život i društvo

Napisala pjesmu Brojkozemska koja je postala slikovnica!

Objavljeno:

- dana

MAŠTA ANA MARIJE KLARIĆ NEMA KRAJA

– Voljela bih biti učiteljica, raditi u školi i biti okružena djecom jer upravo su ona razlog zbog kojeg sam upisala Učiteljski fakultet i zbog kojih je nastala Brojkozemska – rekla je Ana Marija Klarić iz Lepoglave, studentica pete godine Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. 

Da nije bilo nje, točnije njezine pjesme Brojkozemska, ova edukativna slikovnica, koja je u četvrtak predstavljena studentima i profesorima na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, ne bi ni ugledala svijetlo dana.

Brojevi nisu bauk!

– Prije godinu dana imala sam kolegij Metodika matematike, koji predaje profesorica Dubravka Glasnović Gracin, i u sklopu kojeg studenti svake godine dobivaju jednu temu koju moraju na originalan način obraditi. Naš zadatak su bili veliki brojevi i ja sam napisala pjesmu Brojkozemska koja se svidjela profesorici, pa je predložila da po njoj napravimo slikovnicu. Bila sam oduševljena! – prisjeća se Ana Marija. U projekt se uključila i profesorica Antonija Balić Šimrak, koja ima vlastiti studio Mandala, koji je slikovnicu ilustrirao.

– Rad na  slikovnici sve nas je povezao, studente, profesore, odgojitelje i djecu. Odgojiteljice koje su sudjelovale u ovom projektu čitale su pjesmu djeci i tako su nastajale ideje za ilustracije. Čak su neke od njih nacrtala i djeca – ispričala je Ana Marija i dodaje da nije bilo podrške i velike potpore njezinih profesorica, Brojkozemska bi danas vjerojatno još uvijek bila samo pjesma. Ova edukativna slikovnica namijenjena je djeci vrtićkog uzrasta te učenicima nižih razreda osnovnih škola.

– Brojkozemska je slikovnica zamišljena da djeca o velikim brojevima uče kroz igru, na zabavan način, a da toga zapravo nisu ni svjesna. Želja nam je bila da djeci pokažemo da matematika i veliki brojevi mogu biti zabavni, a osnovna misao knjige je da najveći broj ne postoji – istaknula je Ana Marija. Samozatajna Lepoglavčanka, koja voli prirodu, životinje, dobro štivo i društvo, odavna piše. U osnovnoj i srednjoj školi njezine pjesme i priče objavljivane su u zbirkama, a sa slikovnicom Brojkozemska napravljen je korak dalje. Što je sljedeće?

Ana Marija Klarić za Brojkozemsku je dobila puno pohvala, a na predstavljanju u Čakovcu uz nju i profesorice Dubravku Glasnović Gracin i Antoniju Balić Šimrak bili su Tamara Turza Bogdan, recenzentica, Andrijana Kos Lajtman, Mirko Polonijo i Kristina Horvat Blažinović, te dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Ivan Prskalo. Svi koji žele Brojkozemsku mogu nabaviti putem Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. 

– Izdavanje ove edukativne slikovnice velik mi je poticaj za dalje. Zahvaljujući Brojkozemskoj, na Fakultetu je oformljena Biblioteka Maštopis i nadam se da će se moja suradnja s profesoricama i Učiteljskim fakultetom nastaviti i u budućnosti, na novim projektima koji su u pripremi – otkrila je Ana Marija, koja se nada da će nakon diplome pronaći i posao u struci.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje