Povežite se s nama

Međimurje

Matija Ladić: „Dječji vrtić će udvostručiti kapacitete, Osnovna škola dobiti sportsku dvoranu“

Objavljeno:

- dana

Matiji Ladiću početkom lipnja napunit će se dvije godine kako je na čelu Općine Pribislavec. Sjedanjem u načelničku fotelju sve repove koji su se vezali za ove Općinu prepustio je nadležnim institucijama, a svoju ogromnu energiju i želju za radom usmjerio na boljitak prostora u kojem živi. Za razliku od ostalih kolega načelnika međimurskih općina, Ladića na stolu nisu dočekali gotovi projekti.

– Za sve što smo planirali raditi morali smo krenuti od nule. Ove gotove dvije godine posvetili smo pripremi dokumentacije, koja je preduvjet za bilo koji ozbiljan projekt. Naravno, nije sve moglo ostati samo na papirologiji i administraciji. Mještani žele vidjeti konkretne pomake pa smo u tom smjeru morali učiniti odlučne korake – priča nam na početku našeg razgovora načelnik Matija Ladić.

A od konkretnih infrastrukturnih zahvata svakako treba spomenuti završetak pješačko–biciklističkih staza, zamjenu dijela javne rasvjete, obnovu malonogometnog igrališta na prostoru Nogometnog kluba Polet, rekonstrukciju Ulice Antuna Mihanovića…

Iako u pravilu prvi mandat uvijek služi za pripremu terena, aktualno vodstvo Općine Pribislavec tu je privilegiju moralo skratiti na svega pola mandata.

– Pred sebe smo postavili prilično ambiciozni plan. Određena je lista prioriteta, započeli smo s pripremom projekte dokumentacije tako da ćemo s mnogim zahvatima krenuti i prije nego što je to bilo u startu planirano. Između ostalih riječ je o projektu energetske obnove hangara u zračnoj luci, ali i nadogradnji i rekonstrukciji Dječjeg vrtića u Pribislavcu. Za taj smo projekt putem natječaja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurali iznos od 487.000 eura, dok će se preostali iznos namiriti i općinskog Proračuna – pojašnjava načelnik Ladić.

Dogradnjom Dječjeg vrtića bit će osigurani dovoljni smještajni kapaciteti za sve mališane s općinskog područja.

– Sadašnji kapacitet od 74 mališana bit će povećan na 134. S gotovo 100 postotnim povećanjem kapaciteta riješit ćemo sve potrebe za smještaj naših najmlađih sumještana u predškolsku ustanovu. Sada je lista čekanja iznimno dugačka i roditelji s mališanima odlaze u druge vrtiće – dodaje načelnik Pribislavca.

Planovi uključuju i rekonstrukciju te obnovu asfaltnog sloja u Ulici Nikole Tesle. Očekuje se potpuna rekonstrukcija javne rasvjete, dok će u Ulici Ruđera Boškovića niknuti novo multifunkcionalno dječje igralište s 11 igrala, ogradom, video nadzorom. I prostor oko igrališta doživjet će osvježenje rekonstrukcijom pripadajućeg rizičnog raskrižja.

– Ne smijemo zaboraviti niti na Feštetićev dvorac nad kojim je upravljanje preuzela Međimurska županija iz razloga da se iskoristi mogućnost prijave projekata njegove obnove i revitalizacije. Pribislavec će zahvaljujući tome u bliskoj budućnosti dobiti moderni interpretacijski centar. Vizija obuhvaća kulturni, edukativni i gastro turistički doživljaj s kongresnim i smještajnim kapacitetom. Budući sadržaji tako bi uključivali povijesnu cjelinu s postavom, kulinarsku akademiju, vidikovac, heritage hotel, manje kongresne dvorane i engleski vrt – kaže Ladić.

Posvećenost komunalnim i infrastrukturnim projektima ne znači da su ostali ostavljeni po strani. Općina Pribislavec se s jednakom pažnjom posvećuje socijalnim mjerama namijenjenima svim uzrastima svojih mještana.

– Sufinanciramo smještaj u dječjim vrtićima u visini od oko 70 posto ekonomske cijene. Osnovnoškolcima smo financirali troška školske prehrane, a s obzirom da je taj projekt na sebe od ove školske godine preuzela država, sada možemo određeni iznos preusmjeriti u druge školske projekte. Pomažemo koliko možemo, kupnjom televizora, projektora, druge opreme. Također, od ove školske godine je uveden produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda uz sufinanciranje Općine u visini od 80 posto. Ne zaboravljamo niti naše umirovljenike za koje svake godine osiguramo prigodne bonove povodom božićno–novogodišnjih blagdana.

Da će 2023. i 2024. definitivno biti godine velikih investicija, potvrđuju i dva kapitalna projekta koji se dogovaraju u suradnji s Međimurskom županijom.

– Dogovaramo i izgradnju pripadajuće školsko–sportske dvorane uz novu školu. Imamo građevinsku dozvolu i nadam se da će i taj projekt uskoro biti realiziran. Postoje i planovi za uređenja prostora oko zračen luke sa širenjem kapaciteta, smještajnih, ugostiteljskih i proizvodnih – otkriva načelnik Pribislavca.

Općina Pribislavec dom je jednog od centara za djecu i obitelj, koji je uspostavljen u okviru projekta „Jamstvo za svako dijete“ kojeg je u Međimurskoj županiji provodio UNICEF zajedno s Europskom komisijom u suradnji s lokalnom zajednicom.

– Kod nas se nije gradio novi objekt za Centra za djecu i obitelji nego smo prenamijenili prostor bivše ljekarne od 80-ak kvadrata. To je postao resursni centar UNICEF-a i Centar igre. U potpunosti je opremljen i funkcionira. Itekako smo svjesni da ne možemo sve pripadnike romske nacionalne manjine svrstati u isti koš. Shvaćamo da se s odgojem započinje od najranije dobi. A upravo takvu ulogu ima novi Centar, koji je na raspolaganju  onim obiteljima koje žele promjenu, a do sada je nisu imali gdje tražiti. Kasnije s povećavanjem kapaciteta u Dječjem vrtiću mališane možemo lakše integrirati u sustav predškolskog odgoja, pa u školski… – zaključuje načelnik Matija Ladić.

Romsko naselje: svim mještanima jednaki uvjeti za život

Općinske investicije ne zaobilaze niti prostor romskog naselja. Početkom godine sanirani su ilegalni deponiji uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Slijedi nam zamjena javne rasvjete i izgradnja dječjeg igrališta. Oba projekta u potpunosti će pokriti Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a trenutno priprema potrebnu dokumentaciju – otkriva Ladić.

Od svibnja prošle godine Općina Pribislavec dio je korisnika komunalnih usluga tvrtke Pre-kom, koja je godinama na vrhu liste uspješnosti u odvojenom prikupljanju otpada. S tom praksom započelo se i u romskom naselju.

– Spremnike za odvojeno prikupljanje otpada dobili se oni koji plaćaju odvoz i zbrinjavanje smeća, a sve kao poticaj da na isto potaknemo i ostala domaćinstva. Cilj je da i mještani romskog naselja dobiju sve uvjete za život kakve imaju i ostali stanovnici Općine Pribislavec. Govorili su nam da u romskom naselju neće imati niti 15 posto korisnika Pre-komovih usluga, a mi smo u vrlo kratkom roku došli na gotovo 60 posto korisnika. Ništa se ne događa preko noći. Na svakoj inicijativi morate raditi dugo i strpljivo – zaključuje načelnik Pribislavca.

„Od spajanja može biti koristi, ali ideja nije do kraja razrađena“

Načelnik Matija Ladić pozdravlja javnu raspravu o mogućnostima stvarnog i funkcionalnog spajanja općina i gradova. Ipak, upozorava da ideja nije do kraja razrađena te da mnoge operativne stvari i dalje vise u zraku.

– Definitivno postoje poslovi koje ne može voditi jedna osoba ili jedan ured za više gradova i općina, dok s druge strane postoje djelatnosti koje bi mogle biti objedinjene za veći teritorijalni i administrativni prostor. Treba smanjiti broj općina i veličinu administracije, ali ovog trenutka ponuđena ideja nije do kraja razrađena. S druge pak strane i prije najave o mogućim spajanjima postojali su poslovi koji su povezivali općine i gradove. Mnogo je projekata na kojima zajednički surađujemo. Također, općine koriste usluge gradova i Županije posebno one vezane za pripremu projektnih dokumentacija. Smatram da je u konačnici građanima manje bitno kako će neka formalna jedinica biti organizirana, važnije im je da imaju osigurane sve uvjete za normalan život.

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje