U Glazbenoj školi u Varaždinu krenuo je niz maturalnih koncerata zadnje generacije maturanata.

Jedna od njih je i Martina Roža iz Čakovca, učenica solo pjevanja. Glazbu obožava odmalena, pjevala je u zboru Čakovečki mališani. Kaže da je stalno nastupala i relativno brzo shvatila da je njezina budućnost vezana uz pozornicu.

– Rasla sam uz konstantno prisustvo glazbe, što sam na kraju shvatila kao poziv. Kad sam došla u Glazbenu školu u Varaždinu, bio mi je potreban period prilagodbe, budući da smo u školi bili od jutra do mraka. Zbog ekipe iz razreda te izvrsnih profesora cjelokupni proces s vremenom se počeo činiti jednostavnijim… Potrebno je neko vrijeme da se prilagodiš sustavu te individualnoj nastavi. Počela sam kod profesorice Margarete Matišić, a završila u klasi mag. art. Blanke Tkalčić – objašnjava Martina.

Na pozornici ključnim smatra slobodu u izražavanju i prenošenju emocija:

– Solo pjevanje je specifično jer se ne radi o kolektivnoj igri. Najveći dio svega ovisi o samome pjevaču, koliko je sebe tijekom nastupa spreman dati. O pjevanju u kolektivu najviše sam naučila u posljednje četiri godine, otkad sam članica Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”. Radi se o sjajnome kolektivu i društvu, s kojim sam postizala prekrasne rezultate… Blo je divno biti dijelom toga. Osim toga, već sam godinu i pol članica Kazališne družine Štolcer, koja također djeluje pod okriljem Zbora. Za ulogu Paole Balog u predstavi “Adam” Kristine Štebih, s kojom smo nastupili na Festivalu kazališnih amatera u Prelogu, u duetu s Anjom Zanjko osvojila sam nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Koristim priliku da pozovem sve koji nisu pogledali predstavu, a i one koji jesu, no žele obnoviti gradivo, da to učine u čakovečkom Centru za kulturu u četvrtak, 13. lipnja. Predstava počinje u 20 sati i za mene će biti vrlo emotivna.

Dodaje da je ipak nešto lakše djelovati u kolektivu, budući da umjetnicima koji nastupaju sami ili u manjim sastavima usredotočenost ipak mora biti na iznimno visokoj razini.

– Dosad sam uvijek imala fenomenalnu podršku svojih profesora i publike pa mi je bilo utoliko lakše. Dvaput sam nastupala u varaždinskoj katedrali u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, dvaput zaredom sam osvojila drugu nagradu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju “Lav Mirski” u Osijeku, nastupila sam na Koncertu mladih talenata u HNK u Varaždinu, moj je nastup bio dijelom programa povodom 60. obljetnice Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec koji se održao u Scheierovoj zgradi, a sudjelovala sam i na mnogobrojnim nastupima s Glazbenom školom.

Što se tiče bliže budućnosti, u srpnju me očekuje prijamni ispit na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Želim zahvaliti roditeljima na neizmjernoj podršci. Veliku zahvalu upućujem i Blanki Tkalčić, mag. art., koja je sa mnom uvijek bila strpljiva i bez koje bih teško postizala odlične rezultate, koji su vrlo bitni za moje daljnje školovanje. Zahvaljujem i korepetitoru Danijelu Otu, čije su mi klavirske sposobnosti česta pratnja, dirigentici Zbora Slavenski Senki Bašek-Šamec, tajniku Zbora i kućnom redatelju predstava KD Štolcer Dejanu Buvaču te Kristini Štebih – kaže Roža, čiji će se maturalni koncert u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održati u četvrtak, 27. lipnja u večernjim satima.

Za kraj je ostavila poruku koju osobito želi prenijeti mladima:

– Ništa nije nemoguće!

Komentari

Komentara