Povežite se s nama

Život i društvo

Maturanti, budite pametni i oprezni na cesti i u prometu

Objavljeno:

- dana

AKCIJA

Strojarska i prometna škola Varaždin u petak je drugu godinu zaredom organizirala edukativno-preventivnu akciju “Maturanti, doprinesimo Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa”. Akcija je usmjerena na maturante, odnosno učenike završnih razreda srednjih škola u cilju njihove sigurnosti i zaštite u prometu.

– Cilj ove edukacije je vas maturante, kao mlade i neiskusne ljude upozoriti na opasnosti koje vam prijete kada se opustite i olako shvatite prometne propise i sigurnosna pravila u prometu koja nemaju cilj ograničiti vašu slobodu. Upravo suprotno. Svrha im je da sačuvaju zdravlje i živote vas i drugih sudionika u prometu. Svaka prometna nesreća donosi i veliki materijalni gubitak sudionicima u prometnoj nesreći, a nesreće se ne događaju slučajno: svaka ima svoj uzrok i posljedice. Upravo ovom edukativno-preventivnom akcijom želimo vas dodatno upozoriti na rizike kojima ste izloženi i kojima izlažete druge, kao mladi vozači i sudionici u prometu, posebno kroz Dane maturanata – rekao je Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin

Maturanti, ne shvaćajte olako prometne propise i pravila – poručio je učenicima ranatelj Žunar

Sudionike je na početku ove edukativno-preventivne akcije pozdravio Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije te Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, koji podržavaju ovu edukativno-preventivnu akciju.

Kišić je apelirao na maturante da uživaju s oprezom i da budu primjereni u prometu.

– Kao predsjednik Vijeća za prevenciju Varaždinske županije moram reći da su ukupni policijski rezultati doista dobri, no jedina crna točka je bilo povećanje broja poginulih u prometu te je upravo zato ova akcija jako dobra i vjerujem da ćemo uz pomoć policije i HAK-a educirati i prevenirati te na kraju smanjiti taj broj, a u tome ste nam vi maturanti vrlo važan partner – poručio je učenicima Kišić.

U sklopu akcije održana su predavanja na kojima je uz maturante Strojarske i prometne škole Varaždin sudjelovalo i po dvoje predstavnika maturanata svih srednjih škola iz Varaždinske županije te po jedan nastavnik. Predavanja su održali Nenad Zuber iz Hrvatskog autokluba, Danijel Posavec iz PU varaždinske te dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo te Monika Šipek iz Strojarske i prometne škole Varaždin, a za provođenje same akcije zaslužni su nastavnici prometne grupe predmeta Strojarske i prometne škole, naročito Željko Antunović koji je začetnik i velikim dijelom realizator same ideje te profesorice Natalija Vidaček Štiber i Ksenija Perhaj.  

Mnogi su isprobali kako izgleda prevrtanje vozila

– Naša edukativno-preventivna akcija uklapa se u međunarodnu akciju koju provode UN “Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa”. Akcija se provodi na europskoj razini i u Hrvatskoj te je pred nama veliki zadatak za koji vjerujem da ga svi zajedno možemo uspješno izvršiti, a to je da smanjimo broj poginulih na cestama 2020. na polovicu u odnosu na 2010. godinu i da nitko među nama zbog lakomislenosti ne dovede u opasnost sebe i druge ljude na cesti – istaknuo je Žunar.

Policijski presretač

Svima prisutnima podijeljeni su i retroreflektirajući privjesci u svrhu sigurnosti pješaka.
Nakon toga, maturanti i ostali učenici u dvorištu škole mogli su na simulatoru HAK-a isprobati kako izgleda prevrtanje automobila, a održana je i demonstracija rada simulatora vožnje motocikala kako bi učenici iz prve ruke doživjeli koliko je zapravo složeno upravljanje motociklom. Veliko zanimanje izazvao je presretač koji je stigao u dvorište škole i kojeg su učenici mogli pogledati izbliza uz pristustvo djelatnika PU varaždinske, a mnogi su probali i hodati s takozvanim “pijanim naočalama”, koje su im zapravo simulirale na koji način čovjek reagira i kako funkcionira kada ima previše promila u krvi.

DRŽAVNI PRVACI

Strojarska i prometna škola Varaždin i ove je godine među najuspješnijim školama u Hrvatskoj po uspjesima svojih učenika. Na državnom natjecanju iz prometa i logistike učenici Strojarske i prometne škole Varaždin osvojili su prvo mjesto u zanimanju tehničara za logistiku i špediciju te vozač motornog vozila, a kući su se vratili i s osvojenim trećim mjestom u zanimanju tehničar cestovnog prometa.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevi studenti ponovno su se okupili na trećim po redu Workshop Daysima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom četiri dana, od 15. do 19. travnja 2024., Fakultet organizacije i informatike, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je partnere iz realnog sektora koji su održali tematske radionice iz područja poslovne analize, dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, ali i samoupravljanja i upravljanja timovima.

Ukupno 14 poslodavaca dijelilo je znanje sa studentima, a osim učenja, studenti su imali priliku i za neformalno druženje i umrežavanje.

Workshop Daysi su osmišljeni s ciljem nadopunjavanja konkretnih znanja i vještina studenata koje su danas vrlo tražene na tržištu rada te upoznavanja s konkretnim alatima, programima i izazovima s kojima poslodavci rade i s kojima se svakodnevno susreću. Studenti su imali priliku za interakciju s poslodavcima, rješavanje nejasnoća ili zadanih problema/zadataka (eng. Work Based Learning model) te za postavljanje pitanja vezanih za karijerni put.

– Drago nam je ugostiti poslodavce koji prenose znanje našim studentima, a još više nas veseli što je veliki broj njih naši bivši studenti, odnosno alumniji. Važan nam je odnos koji s njima ostvarujemo i radujemo se širenju mreže i dodatnim aktivnostima i mogućnostima kroz koje ćemo surađivati – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Ovogodišnji sudionici Workshop Daysa bili su: APIS IT, Ars Futura, Cetitec, CROZ d.o.o., CS Computer Systems, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija – FINA, IGEA d.o.o., Konzum Plus d.o.o., OTP banka d.o.o., Poslovna inteligencija, SICK Mobilisis, Speck i Undabot d.o.o.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje