Povežite se s nama

Život i društvo

Maturantika od 23. do 25. svibnja uz mimohod maturanata, plesanje kadrile i program u Parku mladih

FOTO: Ivan Agnezović/Arhiva RT

Objavljeno:

- dana

Za maturante iz Varaždinske županije i ove će godine od 23. do 25. svibnja biti organiziran program Maturantika 2022.

Događanja tijekom tri dana zajednički organiziraju Varaždinska županija, Grad Varaždin, Policijska uprava varaždinska i Koncertni ured Varaždin, a uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, Savjeta mladih Varaždinske županije i Savjeta mladih Grada Varaždina, istaknuto je danas,13. svibnja, na zajedničkoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače.

– Ove godine srednjoškolsko obrazovanje završava više od 1.800 učenika iz 16 škola u Varaždinskoj županiji. Peti put zajednički organiziramo Maturantiku, pri čemu je dvaput održana uživo, dvaput virtualno, a maturanti se sada napon vraćaju na gradske ulice i trgove. Veselimo se šarenilu i posebnoj energiji koje će uskoro zavladati gradom. Program počinje u ponedjeljak, 23. svibnja, mimohodom maturanata ulicama Varaždina, a tada će biti izabrane i naj-odore. Županija se pobrinula za nagradu za pobjednički razred, izlet u adrenalinski park Accredo u Zasadbregu. U utorak, 24. svibnja, u Parku mladih održat će se sportski dan, a Zaklada Sveti Mihael je pripremila nagrade za tri najupornija i najizdržljivija maturanta, bonove za kupnju sportske opreme i odjeće te drugo. U srijedu, 25. svibnja, točno u podne, maturanti će na Kapucinskom trgu zaplesati quadrillu i poslati poruke mira. Sva tri dana od 14 do 18 sati maturante će u Parku mladih zabavljati DJ. Sve naše drage maturante pozivam da se dođu predstaviti te da sudjeluju u programima Maturantike – pozvao je župan Anđelko Stričak.

– Drago nam je što se ove godine ponovno naši maturanti mogu pokazati i najvažnije nam je da sve prođe u miru, veselo, i da njihov završetak srednjoškolskog obrazovanja bude nešto što će zauvijek pamtiti. Grad Varaždin uključio se u organizaciju zajedno sa Savjetom mladih Grada Varaždina, Crveni križ će se brinuti i čuvati im stvari, naš Koncertni ured će se pobrinuti za glazbu, DJ-a. Grad im je osigurao i tiskao majice te smo organizirali edukaciju plesa za kadrilu koju će 600-tinjak maturanata izvesti na Kapucinskom trgu. Vezano uz točenje pića, imat će narukvice kako bi na neki način to regulirali. Želimo da se svi naši maturanti, i iz grada Varaždina i iz Varaždinske županije provesele i zabave i siguran sam da će uz dobru i već uhodanu organizaciju svih uključenih sve proći u najboljem redu – rekao je zamjenik Miroslav Marković.

Maturantika se peti puta održava na inicijativu PU varaždinske, a s ciljem da svi maturanti mogu uživati u zadnjim danima svojeg srednjoškolskog obrazovanja, napomenuo je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić.

– Maturantika je organizirana kroz trodnevno vođenje programa s preventivnim aktivnostima s ciljem sigurnosti u tolerantnom okružju. Policija će na prostoru samog Parka mladih, gdje će se održati većina događanja, primjenjivati preventivne mjere kroz mješovite ophodnje u sastavu: predstavnici profesora, roditelja i kontakt policajci. U slučaju nužnosti, intervencije će biti minimalne, a opet s ciljem zaštite, tako da se maturanti osjećaju sigurno i da se zabave. Želja nam je da se Maturantika odvija u radosti i sigurnosti, kao i svih dosadašnjih godina. Svima maturanticama i maturantima ujedno želim puno uspjeha u daljnjem životu – istaknuo  je načelnik PU varaždinske Benčić.

Plesanje quadrille s maturantima uvježbava Plesni klub D&D Varaždin, za majice se pobrinuo Grad Varaždin, a za kišobrane Varaždinska županija. Stvari će, uz Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, čuvati i učenici smjera tehničar zaštite osoba i imovine sa Srednje strukovne škole Varaždin.

Dodajmo će se u slučaju lošeg vremena program Maturantike odvijati u Sportskoj dvorani Varaždin, Graberje 31.

PROGRAM „MATURANTIKA 2022.“

         23. svibnja 2022. godine – ponedjeljak

12.30 – 13.00 – Park mladih –  Okupljanje maturanata

13.00 – 14.00 – Centar grada – Mimohod maturanata

14.00 – 14.15 – Park mladih – Proglašenje najodore i uručenje nagrade

                            Nagrada: izlet u adrenalinski park Accredo Zasadbreg

14.15 – 18.00 – Park mladih – Nastup DJ-a (David Mash)

         24. svibnja 2022. godine – utorak – Sportski dan: SPORTOM PROTIV OVISNOSTI

14.00 – 18.00 – Park mladih – Vježbanje na spravama uz stručno vodstvo

                          predstavnika 5 Star Fitness Centra – proglašenje triju 

                          najupornijih/najizdržljivijih/uručenje nagrada Zaklade Sveti Mihael

                        – Nastup DJ-a (David Mash & Detron) 

         25. svibnja 2022. godine – srijeda – Plesni dan: PLESOM PROTIV NASILJA

12.00 – Kapucinski  trg – Maturanti plešu quadrillu

14.00 – 18.00 – Park mladih – Nastup DJ-a (Detron) 

*U slučaju loših vremenskih uvjeta (kiša/jak vjetar) program će se odvijati

u zatvorenom prostoru u Sportskoj dvorani Varaždin, Graberje 31.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje