Povežite se s nama

Međimurje

Mažoret kamp Nedelišće 2022.: više od 100 sudionica zabavilo se uz puno plesa i osmijeha

Objavljeno:

- dana

Od 22. do 26. kolovoza održan je jubilarni, 10. Mažoret kamp Nedelišće 2022., najpoznatiji ljetni projekt u organizaciji Mažoretkinja Nedelišća.

Više od stotinu sudionica, malih i velikih, početnica i iskusnih mažoretkinja, uživalo je u pet dana Mažoret kampa koji je održan na vanjskim prostorima MESAP-a uz potporu Općine Nedelišće i Međimurske županije.

Sudionice kampa uglavnom su bile članice Udruge, no sudjelovale su i početnice koje su htjele postati mažoretkinje na tjedan dana.

Sve su polaznice prvoga dana dobile prepoznatljive plave majice te su, ovisno o dobi, bile podijeljene u šest grupa, od kojih su dvije bile početničke grupe, a četiri grupe sastavljene od postojećih mažoretkinja.

Za organizaciju i provedbu kampa bile su zadužene trenerice i vodstvo udruge te iskusne mažoretkinje seniorskog sastava koje su se brinule da sve funkcionira kako treba.

– U pet dana trajanja mažoret kampa polaznice su zavirile u mažoret svijet, naučile su kako vrtjeti štap, usavršile su i nadogradile svoje postojeće vještine te se dobro zabavile uz puno plesa, timskih igara i dječjih osmijeha – rekle su mažoretkinje.

Kako bi djevojčice prezentirale naučeno, posljednji dan kampa održan je kratki program za užu obitelj u kojem su se sve grupe predstavile svojom koreografijom.

Na kraju programa svaka je polaznica dobila fotografiju i diplomu za uspješan završetak kampa, a dodijeljene su i prigodne statue djevojkama koje su sudjelovale na kampu svih 10 godina, njih čak 13.

– Mažoretkinje su ponosne što su uspjele zadržati kontinuitet baš svake godine, od daleke 2013. godine do danas, a kroz kamp je ovih godina prošlo više od 1000 sudionica, od kojih su se mnoge odlučile zadržati u mažoretkinjama te obući zelenu odoru nakon kampa – ističu iz Udruge.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje