Povežite se s nama

Život i društvo

To se zove poduzetnost: medenjaci i štrukle Marini iz Mađareva otvorili radno mjesto

Objavljeno:

- dana

“KLUB SRETNIH ŽENA”

Marina Dvorski iz Mađareva nakon šest godina nezaposlenosti uz potporu udruge žena Oreh pronašla je sebe i svoj novi posao izrađujući domaće kolače prema receptima svoje bake.

U doba kad nas sa svih strana bombardiraju vijestima o broju nezaposlenih i mladim obrazovanim ljudima koji bježe iz Hrvatske, priča o socijalnom poduzeću udruge Oreh zvuči više nego inspirativno i motivirajuće. Zahvaljujući vrijednim, poduzetnim i socijalno osjetljivim ženama koje stoje iza Oreha, Marina Dvorski iz Mađareva pored Novog Marofa pronašla je, ili bolje rečeno, gotovo iz nule stvorila svoje novo radno mjesto.

Marinina nova šansa 

Prije toga radila je kao cvjećarka, školovala se za operatera na računalima i radila kao terenski putnik, da bi 2009. godine ostala bez posla i šest dugih godina bila registrirana na burzi kao nezaposlena osoba. Sve dok nije čula za udrugu Oreh koja je tijekom 2015. godine sa partnerima udrugom Naše ognjište iz Knina i gradom Novim Marofom provodila EU projekt o lokalnom razvoju i poticanju zapošljavanja.

Odmah se zainteresirala i uključila u projekt volontirajući i sudjelujući na radionicima upijajući znanja i iskustva o mogućnostima razvoja društvenog poduzeća. Nakon mučnih godina nezaposlenosti konačno je u nečemu prepoznala svoju šansu.

– Išla sam s tim da nemam kaj izgubiti. Htjela sam naći sebe. Nije mi bilo bitno što ću raditi, samo da nešto počnem – govori nam Marina Dvorski koja danas, pola godine nakon završetka projekta, samostalno vodi malu kuhinju za izradu medenjaka, štrukli i drugih domaćih kolača prema tradicionalnoj recepturi.

– Htjela sam naći sebe. Nije mi bilo bitno što ću raditi, samo da nešto počnem – istaknula je 

– Kako ne bi sve ostalo samo na lijepo objašnjenoj teoriji, razmišljali smo kako nakon završetka projekta pokrenuti neki konkretni posao i nekoga zaposliti. Članice udruge već su ranije pekle domaće medenjake koje smo u svrhu financiranja udruge prodavale na sajmovima na kojima smo sudjelovale. Vidjele smo da to ide, da ih ljudi kupuju, ali smo trebali osobu koja bi se u cjelosti angažirala oko nabave materijala, proizvodnje i distribucije kolača. Marina je bila voljna preuzeti sav posao na sebe i krenuti u rizik poduzetništva – objašnjavaju u udruzi kako su se odlučile baš za proizvodnju domaćih kolača.

Od proslava do proštenja

Marina, s druge strane, ističe da joj je u svemu bila presudna moralna potpora cjelokupne udruge. Tvrtku tj. socijalno poduzeće, u kojem je zaposlena, osnovala je udruga Oreh te je u iznajmljenom prostoru u sklopu stadiona Slobode u Varaždinu uređena mala kuhinja. U njoj Marina svakodnevno peče medenjake, štrukle, mašinske kekse, klipiće, orehnjače, makovnjače i druge kolače, a sve od namirnica koje nabavlja kod domaćih mljekara i mlinara te ih izrađuje na način kako je to naučila od svoje mame i bake.

Njezini se kolači kupuju za proslave prve pričesti, rođendana, vjenčanja. Sa svojim lijepo upakiranim medenjacima Marina redovito obilazi sajmove i proštenja u okolici Varaždina i šire. Osobito je ponosna na svoju suradnju sa varaždinskim umjetnikom Željkom Prstecom, izrađujući anđeoske kolačiće za njegov Muzej anđela. Ukoliko budu u mogućnosti, u Orehu razmišljaju o otvaranju prodajnog mjesta i zapošljavanju još jedne osobe.

Udruga Oreh već je dobro poznata na varaždinskom području. Prije četiri godine osnovala ju je skupina žena iz Oštrica pored Novog Marofa kako bi se žene na tom ruralnom području povezale i aktivirale. Na samom startu veliki je pečat vizualnom identitetu udruge dala modna stilistica Alenka Vukalović koja je okupljene žena potaknula na izradu rukotvorina (odjeće, torbi, nakita i drugih modnih dodataka) koristeći tradicionalne materijale poput tkanine od konoplje i lana. Varaždinska biskupija im 2013. godine dodjeljuje na besplatno korištenje prostor u Varaždinu gdje su uredile galeriju s rukotvorinama i suvenirima. Uskoro im ističe najam, objašnjavaju u Orehu, pa se čitav galerijski prostor seli u Oštrice, u novoobnovljenu kuću u vlasništvu grada Novog Marofa. Time će trajno riješiti problem adekvatnog prostora u kojem mogu provoditi svoje aktivnosti i realizirati još brojne planove i ideje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

U Klenovniku su pronađeni odbačeni ženski bicikli, traže se njihovi vlasnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su dojavu o pronalasku bicikla u Klenovniku.

Na mjestu događaja utvrđeno je kako je nepoznata osoba od 28. lipnja do 2. srpnja na putu ostavila dva ženska MTB bicikla, jedna marke Author Unica crvene boje i jedan MTB nepoznate marke boje trula višnja.

– S obzirom na to da se za navedenim biciklima ne traga, molimo građane da ukoliko imaju saznanja o porijeklu bicikala, te njihovim vlasnicima molimo da se jave u Policijsku postaju Ivanec ili na broj policije 192 – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: počela rekonstrukcija Ul. Tina Ujevića, produžit će se Jurkovićeva, a Bombellesova cesta dobiva javnu rasvjetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički danas su, 4. srpnja, obišli radove na rekonstrukciji Ulice Tina Ujevića te najavili daljnje planove uređenja grada.

– Počeli su radovi na uređenju Ulice Tina Ujevića na dijelu od Zagrebačke do Zrinskih i Frankopana, a za sljedeću godinu projektiramo dio skroz do POS-ovog naselja. Rekonstrukcija ovog dijela Tina Ujevića koštat će oko 1,3 milijuna kuna i napravit će se kompletna oborinska odvodnja, riješiti prilaz i parkirna mjesta te u potpunosti obnoviti ulica. Radovi moraju biti gotovi za vrijeme Špancirfesta, tako da smo postavili rok za završetak do Velike gospe, 15. kolovoza – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Gradonačelnik je najavio rokove završetka radova koji su trenutno u tijeku: „Nedavno smo krenuli s radovima u Hrašćici gdje je još potrebno iscrtati prometnu signalizaciju u Ulici Alojzija Stepinca. U Ulici kardinala Kuharića radovi su u tijeku i bit će gotovi do 20. srpnja. Trenutno traju radovi i u Fallerovom prolazu između Ulice Vladimira Nazora i Trenkove koji će završiti do kraja sljedećeg tjedna.“

Naglasio je kako u suradnji s Termoplinom i Varkomom ima podosta otvorenih gradilišta u Varaždinu: „Sljedeći tjedan Varkom mora završiti dio vezan uz kanalizaciju u Gojancu i onda će se krenuti s radovima na gotovo 1500 metara biciklističke staze. Termoplin provodi radove u dijelu grada između Optujske i varaždinskog groblja nakon kojih će se završiti Žumberačka ulica i Ulica Franje Račkog. Također, imamo interventna „krpanja“ koja obavlja PZC pa su se tako dosad proveli radovi na dijelu Ulice Dobriše Cesarića i Zagrebačke, između pruge i Gospodarske ulice. Usredotočili smo se i na provođenje denivelacija pločnika za naše sugrađane osobe s invaliditetom, kako bi im olakšali kretanje. Denivelacije smo dosad napravili na križanju Gospodarske i Zagrebačke, Koprivničke i Ruđera Boškovića.“

Komunalni radovi su u punom jeku, a gradonačelnik najavljuje i gradnju novih ulica u Varaždinu: „Potpisali smo ugovor o produžetku Jurkovićeve ulice gdje će se uskoro krenuti s izgradnjom nove ulice, da bi se dobila nova zona obiteljske stanogradnje. Kreće se uskoro i s prilazom zgradama u Koblenzovoj i uređenjem okoliša kako bi se mogli useliti naši stanari u POS naselje. Probit će se prolaz kraj trafostanice u Wissertovoj prema zgradama u Koblenzovoj.“

Završena je servisna cesta u Brezju, u tijeku je tehnički pregled nakon čega će biti izdana uporabna dozvola, što bi prema najavi trebalo biti ovaj mjesec: „To je preko 1,4 kilometara kompletno završene prometnice kroz zonu Brezje.“

Također, u tijeku je natječaj za uređenje Habdelićevog trga gdje će radovi krenuti nakon Špancirfesta. Spremna je i dokumentacija za početak radova u Ulici Vatroslava Lisinskog, koja će s uređenjem krenuti isto tako nakon Špancirfesta jer je nužno da za vrijeme trajanja festivala bude prohodna. Gradonačelnik je naveo i radove koji su u tijeku na sanacijama pločnika u Kućanu Donjem, od škole prema dječjem vrtiću, u Ulici Ruđera Boškovića te u Ulici Nikole Tesle.

Uskoro će krenuti i dugoočekivano postavljanje javne rasvjete na Bombellesovoj cesti za koju je završen natječaj, a zatim i u Ulici Vladimira Nazora, od Trga bana Jelačića do Fallerovog prolaza.

Za sve ove infrastrukturne i komunalne radove je u Proračunu Grada Varaždina osigurano oko 18 milijuna kuna, a gradonačelnik je pozvao sugrađane da prijave eventualne nedostatke s kojima se susreću na varaždinskim ulicama i zamolio za strpljenje: „Pozivam naše sugrađane da, ako vide i smatraju da negdje treba „pokrpati“ rupe, takve nedostatke prijave na naš sustav GRIC. Molio bih za strpljenje jer će za vrijeme trajanja radova biti narušena njihova kvaliteta života s obzirom na buku, prašinu i otežan prilaz do njihovih stanova ili kuća, ali rezultati će biti lijepe i kvalitetno uređene ulice u Varaždinu.“

Istaknuo je problem zbog poskupljenja radova: „Nedavno smo otvarali ponude za sortirnicu i ponude su zbog povećanja cijena materijala i građevinskih radova izuzetno porasle. Radi toga imamo velike izazove koje ćemo rješavati rebalansom u rujnu.“

Rotor Motičnjak će biti pušten u promet 22. srpnja, sukladno roku, a dodatno će se urediti dio ceste Motičnjak prema sortirnici i reciklažnom dvorištu koja je u lošem stanju.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković dodao je da se rješava puno problematičnih zaostatka od prethodne vlasti: „U Ulici Stjepana Vukovića dio ulice bio je zabranjen za dvosmjerni promet. Dobili smo suglasnost od MUP-a i mi ćemo to ponovo otvoriti. Naši sugrađani imaju ogromne probleme na tom dijelu Krležine i Stjepana Vukovića. Napravili smo elaborat, dobili suglasnost i provest ćemo da se može prolaziti dvosmjerno. Ne samo da radimo nove stvari, nego moramo uvijek i te zaostatke rješavati koje su prethodnici napravili vrlo loše. Treba još malo strpljenja naših sugrađana dok cijeli sustav ne posložimo do kraja, a onda će puno bolje funkcionirati.“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje