Povežite se s nama

Život i društvo

Medicinski turizam – najbrže rastuća turistička grana

Objavljeno:

- dana

Medicinski turizam u Varaždinu

Ugledni lijećnici i promotori medicinskog turizma iz Ukrajine i drugih zemalja bivšeg SSSR-a susreli su se u utorak s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom i i Damirom Štajcarom, ravnateljom poliklinike “Sveti Nikola” kako bi razgovarali o potencijalima Varaždina kao destinacije ove, ubrzano rastuće turističke grane. 

– Zdravstveni turizam u Varaždinu je nova grana turizma, a medicinski turisti su odlični potrošači i smatram da kontinent mora u tom vidu turizma tražiti svoju šansu – istaknuo je gradonačelnik.

 Varaždinska regija baš kao niti bivše članice sovjetskog saveza, nemaju razvijeni medicinski turizam te je vrijeme da se poćne iskorištavati to plodonosno područje

Potencijali

Violeta Janiševska, predsjednica Ukrajinskog udruženja medicinskog turizma i potpredsjednica Globalnog udruženja medicinskog turizma za zemlje bivšeg SSSR-a istaknula kako ona i njene kolege iz Ukrajine  vide velike mogućnosti razvoja medicinskog turizma u ovom dijelu Hrvatske. – Drago mi je vidjeti da se u Varaždinu razvija ovakav oblik turizma uz podršku Grada, istaknula je Janiševska te dodala kako varaždinska regija baš kao niti bivše članice sovjetskog saveza, nemaju razvijeni medicinski turizam te je vrijeme da se poćne iskorištavati to plodonosno područje.  S njom se složio i Damir Štajcar, domaćin ukrajinskih gostiju. 

– Od medicinskog turizma može benefit imati ne samo grad Varaždin, već i cijela naša županija, a onda i cijela ova regija. Medicinski turizam je relativno nova grana turizma. S obzirom na to da smo kao nacija, ali i Europljani sve stariji, medicinski turizam sve više dolazi do izražaja. Medicinski turisti su jako dobri potrošači i kontinent mora u tom vidu turizma tražiti svoju šansu – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Hrvatska kasni 10 do 15 godina

Globalni obujam medicinskog turizma iznosi oko 500 milijardi dolara

U cijelom svijetu medicinski turizam se brzo razvija, a globalni obujam medicinskog turizma iznosi oko 500 milijardi dolara. Zemlje koje su to ranije prepoznale, danas su lideri u medicinskom turizmu. Možda je Hrvatska zakasnila 10 do 15 godina, istaknuo je Štajcar i dodao kako bi smjer u turizmu u Hrvatskoj trebao biti upravo zdravstveni, odnosno medicinski turizam tze dodao kako je Hrvatska osvježenje medicinskim turistima, zasićenima klasićnim destinacijama poput Njemačke, Švicvarske, Izraela…

.

– Medicinski turizam grana je turizma koja kod nas još nije toliko razvijena, ali svjesni smo da u noj leži veliki potencijal leži potencijal, rekao je Habuš. Svi su se prisutni složili kako je upravo medicinski turizam jedan od nakvalitetnijih načina da se Hrvatska turistička sezona prestane svoditi na dva ljetna mjeseca u godini.  

 

 

.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje