Povežite se s nama

Život i društvo

Medicinski turizam – najbrže rastuća turistička grana

Objavljeno:

- dana

Medicinski turizam u Varaždinu

Ugledni lijećnici i promotori medicinskog turizma iz Ukrajine i drugih zemalja bivšeg SSSR-a susreli su se u utorak s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom i i Damirom Štajcarom, ravnateljom poliklinike “Sveti Nikola” kako bi razgovarali o potencijalima Varaždina kao destinacije ove, ubrzano rastuće turističke grane. 

– Zdravstveni turizam u Varaždinu je nova grana turizma, a medicinski turisti su odlični potrošači i smatram da kontinent mora u tom vidu turizma tražiti svoju šansu – istaknuo je gradonačelnik.

 Varaždinska regija baš kao niti bivše članice sovjetskog saveza, nemaju razvijeni medicinski turizam te je vrijeme da se poćne iskorištavati to plodonosno područje

Potencijali

Violeta Janiševska, predsjednica Ukrajinskog udruženja medicinskog turizma i potpredsjednica Globalnog udruženja medicinskog turizma za zemlje bivšeg SSSR-a istaknula kako ona i njene kolege iz Ukrajine  vide velike mogućnosti razvoja medicinskog turizma u ovom dijelu Hrvatske. – Drago mi je vidjeti da se u Varaždinu razvija ovakav oblik turizma uz podršku Grada, istaknula je Janiševska te dodala kako varaždinska regija baš kao niti bivše članice sovjetskog saveza, nemaju razvijeni medicinski turizam te je vrijeme da se poćne iskorištavati to plodonosno područje.  S njom se složio i Damir Štajcar, domaćin ukrajinskih gostiju. 

– Od medicinskog turizma može benefit imati ne samo grad Varaždin, već i cijela naša županija, a onda i cijela ova regija. Medicinski turizam je relativno nova grana turizma. S obzirom na to da smo kao nacija, ali i Europljani sve stariji, medicinski turizam sve više dolazi do izražaja. Medicinski turisti su jako dobri potrošači i kontinent mora u tom vidu turizma tražiti svoju šansu – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Hrvatska kasni 10 do 15 godina

Globalni obujam medicinskog turizma iznosi oko 500 milijardi dolara

U cijelom svijetu medicinski turizam se brzo razvija, a globalni obujam medicinskog turizma iznosi oko 500 milijardi dolara. Zemlje koje su to ranije prepoznale, danas su lideri u medicinskom turizmu. Možda je Hrvatska zakasnila 10 do 15 godina, istaknuo je Štajcar i dodao kako bi smjer u turizmu u Hrvatskoj trebao biti upravo zdravstveni, odnosno medicinski turizam tze dodao kako je Hrvatska osvježenje medicinskim turistima, zasićenima klasićnim destinacijama poput Njemačke, Švicvarske, Izraela…

.

– Medicinski turizam grana je turizma koja kod nas još nije toliko razvijena, ali svjesni smo da u noj leži veliki potencijal leži potencijal, rekao je Habuš. Svi su se prisutni složili kako je upravo medicinski turizam jedan od nakvalitetnijih načina da se Hrvatska turistička sezona prestane svoditi na dva ljetna mjeseca u godini.  

 

 

.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje