Povežite se s nama

Međimurje

Međimurac Amos Novak ostvario izvrstan rezultat na Natjecanju mladih kuhara u Meksiku

Objavljeno:

- dana

Hrvatska je ove godine po prvi puta imala svog predstavnika na Natjecanju mladih kuhara koje je održano u listopadu u Meksiku, gdje je hrvatske boje branio mladi međimurski kuhar Amos Novak koji je zauzeo sjajno 6. mjesto.

Natjecanje se održava pod okriljem međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs, čija je hrvatska podružnica u Splitu organizirala državno natjecanje na kojem se najboljim pokazao naš Amos i time zaslužio put na svjetsko natjecanje.

Sudjelovati na natjecanju mogu kuhari mlađi od 27 godina koji su zaposlenici hotela ili restorana, a svrha je potaknuti i promovirati kulinarsku stručnost mladih kuhara i ponuditi im priliku da pokažu svoj talent i kreativnost na međunarodnoj sceni.

Natjecanje u Meksiku nije prvo međunarodno natjecanje na kojem je Amos sudjelovao – zajedno s kolegama iz Srednje škole Prelog prije dvije godine osvojio je sjajnu brončanu medalju na najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu – Kulinarskoj olimpijadi, čime je još jednom potvrđena kvaliteta naše strukovne srednje škole.

Amos, inače rodom iz Dragoslavca, nakon uspješno završene Srednje škole Prelog započeo je svoju karijeru graditi u priznatom međimurskom restoranu Terbotz koji je dio međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs, što je i jedan od uvjeta za odlazak na natjecanje.

Vlasnik Terbotza Branimir Jakopić Amosa je od samog početka podržao u sudjelovanju na natjecanju, a Terbotz je nedavno među svoja brojna osvojena priznanja dodao i najstariju turističku nagradu – titulu „Šampion turizma“ za najbolji restoran u kontinentalnoj Hrvatskoj koja se dodjeljuje u okviru Turističke patrole Večernjeg lista.

– Ovo priznanje mnogo nam znači i drago nam je što su godine truda i rada prepoznali kontrolori iz Večernjeg lista. Veliko hvala svima koji su nas doveli do trenutne pozicije. Znamo da možemo još više i bolje, a ovakva priznanja dodatni su nam poticaj za korak više – poručio je Jakopić, dodajući da se ne boji za budućnost međimurskog kulinarstva zbog ustrajnih pojedinaca poput Amosa.

Čestitke na osvojenim nagradama i priznanjima Amosu Novaku i Branimiru Jakopiću uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

– Natjecanje funkcionira na temu mistery box, odnosno kutije u kojoj dobijemo namirnice za koje ne znamo prije. Imamo tri sata da osmislimo meni i pripremimo tri jela – opisao je Amos izazove na natjecanju.

Pravila su stroga, a konkurencija velika. Na natjecanju su sudjelovali mladi kuhari iz najboljih svjetskih restorana, a među njima Amos je zauzeo 6. mjesto.

Sa samo 21 godinom Amos iza sebe već ima sjajne rezultate i veliko iskustvo, stoga smo sigurni da ga čekaju još mnoge velike stvari i svjetla budućnost.

Međimurje

Cividini na sjednici Gradskog kotara Zapad s građanima razgovarala o potrebama i novim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini sudjelovala je na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad, gdje je s građanima razgovarala o potrebama i neophodnim projektima na tom području.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović naglasila je potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova te pješačkih i biciklističkih staza.

Građani su dodali i potrebu za uvođenjem rasvjete po pješačkim stazama, a iznijeli su i svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja Vukovarske, Športske i Ulice Jakova Gotovca, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je činjenica da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, počeli su radovi u Ulici Žrtava Fašizma, a budući da Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu.

Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je da će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i prema prioritetima koje su građani iznijeli.

Najavila je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta, kao i priprema novih parkirališnih mjesta i staze kod bazena.

Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila da je već održan sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine.

Građani su pohvalili nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice su ujedno više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec.

Dodajmo da je bilo riječi i o božićnici za sugrađane u potrebi, koju će ove godine dobiti 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je Ugovor o uređenju Cvjetne i Dravske ulice u Cirkovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o uređenju, odnosno rekonstrukciji Cvjetne i Dravske ulice s izgradnjom pješačko biciklističkih staza te uređenju parkirališta kod groblja u Cirkovljanu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred izvođača radova, tvrtke Szabadics Építöipari Zrt. iz Mađarske, Horvath Szabolcs.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.123.465,81 kunu (s uključenim PDV-om).

Prema potpisanom Ugovoru, navedeni radovi će početi nakon radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, u okviru kojih je u tijeku izgradnja sanitarne kanalizacije i kućnih priključaka u naseljima Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Oporovec, a ujedno se vrši i intenzivno uređenje prometnica.

– Zahvaljujemo stanovnicima svih naselja u kojima se provodi projekt Aglomeracije Donja Dubrava na strpljenju. Radovi idu kraju, kreće uređenje svih naselja, a ovo je prvi korak u tom smjeru – istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje