Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci nisu sezonci: na Jadran ih odlazi tek stotinjak, posao lako pronalaze i kod kuće

Objavljeno:

- dana

Do kraja svibnja na Jadranu je zaposleno 55 osoba s međimurskog područja, a do kraja ljetne sezone procjena je da ta brojka neće biti veća od 100, ističu iz Zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec. U posljednjih nekoliko godina također je sve manje izražen trend odlaska studenata na sezonski rad na područje Jadrana.

Iako dolazak ljetnih mjeseci mnogima znači dugoočekivani odmor od svakodnevnih poslovnih izazova, za određen broj studenata i ostalih sezonaca radni dio godine tek počinje.

– Razmišljala sam o zaposlenju negdje na moru, no ipak sam odlučila ostati kod kuće, u Čakovcu. Još nisam, ali ću sigurno pronaći sezonski posao najvjerojatnije u nekom skladištu, čime ću si upotpuniti studentski budžet – rekla je studentica Ines, koja je početkom godine sa zadovoljstvom dočekala vijest da studentska satnica ne može biti manja od 23,44 kune.

Međimurci koji se ipak odluče za sezonski rad većim se dijelom zapošljavaju u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji

Stoga smo odlučili istražiti kakva je ponuda sezonskih poslova u Međimurskoj županiji te koliko će se Međimuraca ove godine zaposliti na obali Jadranskog mora.

Top-poslovi

Kada su u pitanju potrebe za sezonskim zapošljavanjem u sektoru turizma, iz Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navode da Hrvatsku promatraju u dvije osnovne regije: Jadransku i Kontinentalnu.

Poslodavci su do kraja svibnja putem Zavoda za zapošljavanje tražili više od 21.000 radnika, a potrebe se pretežito odnose na Jadransku regiju – 85 posto od svih potreba i to uglavnom u ugostiteljskim i uslužnim zanimanjima.

Ako uredi iz Jadranske regije ne mogu osigurati radnu snagu, tada upućuju potrebe za radnicima u kontinentalne urede s ciljem usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada.

Prema zadnjim pokazateljima za svibanj, čakovečki Zavod za zapošljavanje bilježi svega 1927 nezaposlenih osoba

Stoga osobe iz Međimurske županije zainteresirane za sezonsko zapošljavanje na moru u PU Čakovec mogu dobiti informacije o mogućnostima zaposlenja u „morskim“ županijama, kako prema konkretnim destinacijama, poslodavcima, tako i prema najtraženijim zanimanjima.

No, koji su to najpopularniji poslovi na Jadranu? Iz čakovečkog Zavoda navode da su, iako je disperzija poslodavaca koji traže radnike veoma velika, potrebe najizraženije kod velikih hotelskih lanaca.

Izdvajaju i top 10 zanimanja, a to su: konobari, kuhari, pomoćni konobari, pomoćni kuhari, prodavači, čistači, sobari, kuhinjski radnici, recepcionari i turistički animatori.

– Međimurska županija zadnjih nekoliko godina nije destinacija s visokom udjelom sezonskog zapošljavanja na moru, a razlozi za to su višestruki: zbog značajnog pada nezaposlenosti u domicilnoj Županiji, gdje prema zadnjim pokazateljima za svibanj bilježimo svega 1.927 nezaposlenih osoba, sve je manje raspoložive radne snage. S druge strane, potrebe međimurskih poslodavaca iz godine u godinu rastu u svim djelatnostima, uključujući i turistički sektor, pa Međimurci i Međimurke posao mogu pronaći u vlastitoj županiji – ističu iz čakovečkog Zavoda za zapošljavanje.

Tako je do kraja svibnja na Jadranu zaposleno 55 osoba iz evidencije Područnog ureda Čakovec, a do kraja sezone procjena je da ta brojka neće biti veća od 100.
Kao i prethodnih godina, Međimurci se većim djelom zapošljavaju u Istarskoj i Primorsko – goranskoj županiji, a od poslodavaca se ističu Plava Laguna i Maistra.

Raznolika je i ponuda studentskih poslova, ističu iz Student servisa Varaždin, koji sa svojim podružnicama u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima broji oko 6.000 članova od kojih je od početka ove godine njih preko 3.000 već aktivno radilo na nekima od brojnih privremenih i povremenih poslova.

Interes za rad

– U posljednjih par godina sve manje je izraženi trend odlaska naših članova na sezonski rad na područje Jadrana. Jednim dijelom zbog toga što je velika ponuda poslova i na našem području, pa nema potrebe ići tražiti posao negdje dalje, a drugim dijelom jer sezona na moru počinje svake godine sve ranije, u vrijeme dok naši članovi imaju svoje studentske obveze, pa poslodavci preferiraju osobe koje ranije mogu započeti s radom – objašnjava voditeljica Student servisa iz Student servisa Varaždin Sonja Nidogon Višnjić, mag. oec.
Kada je riječ o studentskom radu, i tu je aktualan zakon ponude i potražnje, tako da su u manjini poslodavci koji nude minimalnu studentsku satnicu, jer povećanjem satnice raste i broj potencijalno zainteresiranih kandidata za posao.

– Možemo reći da iako još uvijek postoji interes studenata za rad na sezonskim poslovima na Jadranu, sve veći broj je i onih koji se odlučuju za rad kod kuće. To i ne čudi jer je ponuda poslova na području Varaždina i Čakovca izuzetno bogata, s tim da se satnice kreću od 25 kuna po satu u prehrambenoj industriji, pa čak i do 37 kuna na malo zahtjevnijim fizičkim poslovima.

Za one koji više preferiraju rad s kupcima, tu je rad po trgovačkim centrima, rad na blagajnama, rad u nekima od ugostiteljskih objekata, rad na održavanju objekata… Doista je teško i nabrojati sve aktualne otvorene pozicije za rad – rekla je Sonja Nidogon Višnjić.
Dodajmo da se od siječnja do kraja svibnja ove godine iz evidencije Regionalnog ureda Varaždin na sezonskim poslovima u svim obalnim županijama, od Istarske do Dubrovačko – neretvanske, zaposlilo 85 osoba.

“Satnice su osjetno iznad minimalne propisane!”

Budući da je krajem prošle godine stupio na snagu dugoočekivani novi Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji je omogućio rad posredstvom studentskih servisa i izvanrednim studentima, daleko je veći broj i potencijalnih studenata kojima je omogućen rad posredstvom Student servisa Varaždin, s podružnicama u Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima.

Minimalna satnica je Zakonom definirana i iznosi 23,44 kuna za ovu kalendarsku godinu, uz povećanje satnice za 50 posto za prekovremeni rad, rad nedjeljom, noću i blagdanom.

Student servis Varaždin uz ove uvjete, kada je riječ o zapošljavanju, sa sezonskim poslodavcima uvjetuje i plaćene putne troškove, troškove rada (trošak sanitarne iskaznice, radna odjeća i obuća), te osiguran besplatni smještaj i tri obroka dnevno. – U praksi su satnice osjetno iznad minimalne satnice, ali nam je drago da postoji zaštitni mehanizam, koji garantira minimalnu satnicu. Obveza poslodavca je i plaćanje studentskog rada po isteku 15 dana od dana završetka obavljanja posla, te obračun studentskih ugovora na mjesečnoj bazi – istaknula je voditeljica Student servisa Varaždin Sonja Nidogon Višnjić.

Znati strani jezik – obvezno, ali i dobre socijalne te prezentacijske vještine!

Koliko je bitno da sezonac barata stranim jezicima ili da posjeduje vozačku dozvolu, provjerili smo na čakovečkom Zavodu za zapošljavanje.

Izvijestili su da su, s obzirom na rast stranih turista u Hrvatskoj, strani jezici itekako tražena vještina, osobito kod zanimanja gdje dolazi do direktnog kontakta s turistima, a poželjno je i prethodno radno iskustvo.

– Sve su bitnije socijalne, komunikacijske i prezentacijske vještine: kako predstavljamo sebe, tako predstavljamo i poslodavca, pa i samu Hrvatsku. Dobra slika koju šaljemo u svijet počinje od svakog zaposlenika, razvijanje gostoljubivih odnosa prema turistima te podizanje kvalitete usluge direktno utječe na podizanje stupnja zadovoljstva gostiju, povrat gostiju te širenje pozitivnog imidža hrvatskog turizma, što je izuzetno bitno za turističku destinaciju kao što je Hrvatska – ističu.

S druge strane, profesionalan odnos prema budućim zaposlenicima u svim aspektima radnog odnosa očekuje se i od svakog poslodavca.

Primjerice, Zavod za zapošljavanje posreduje pri zapošljavanju s poslodavcima dobrog profesionalnog rejtinga te svake godine provodi anketu zadovoljstva sezonskih radnika, da bi se osigurala visoka kvaliteta zaposlenja u svim aspektima: bilo da se radi o uvjetima rada, smještaju, prehrani, i naravno dogovorenoj plaći.

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje