Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci pokazali veliko srce: u Ukrajinu poslali deset tona humanitarne pomoći

Objavljeno:

- dana

S obzirom na aktualnu situaciju u Ukrajini, župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je riječi podrške i spremnost na pružanje pomoći guverneru Rivenske oblasti Vitaliju Kovalu.

U odgovoru na pismo Koval je zahvalio svim stanovnicima Međimurske županije na solidarnosti i humanosti te je izrazio molbu da im se pošalje humanitarna pomoć, medicinska oprema, hrana i stvari potrebne za preživljavanje.

Međimurska županija je 2012. godine potpisala Povelju o suradnji i prijateljstvu s Rivenskom oblasti. Međimurje njeguje prijateljsku vezu s ukrajinskim narodom, stoga je sakupljeno 35 paleta medicinske opreme, tjestenine, brašna, konzervirane hrane, odjeće i pokrivača te dječje hrane i pelena.

Ukupno 10 tona navedene humanitarne pomoći dopremljeno je 24. ožujka stanovnicima prijateljske regije u Ukrajini.

U prikupljanje humanitarne pomoći uključili su se mnogi građani i tvrtke, kojima Međimurska županija ovim putem zahvaljuje, a posebice tvrtkama Vajda, Marodi, Čakovečki mlinovi, Županijskoj bolnici Čakovec i Ljekarni Čakovec na donacijama.

U akciju su se uključili i učenici I. osnovne škole Čakovec uz pomoć Grada Čakovca na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividni koji su prikupili pomoć za raseljeno stanovništvo Ukrajine smješteno u poljskom gradu Zamošć, a doprinos cijeloj akciji dalo je Gradskog društvo Crvenoga križa.

– U Hrvatsku je do sada došlo oko 9500 raseljenih osoba iz Ukrajine, a upravo im je naše Međimurje prva točka jer ih gotovo 80 posto u Hrvatsku ulazi na granični prijelaz Goričan. Do sada su kroz Goričan prošle 7044 osobe, a u Međimurju se zadržalo njih 188. Većina raseljenih osoba su žene i djeca, dok je samo 10 posto muškaraca, a za sve njih po dolasku u Međimurje organiziran je prihvatni centar u kojem mogu dobiti okrepu, osvježiti se i dobiti potrebne informacije. Sve stručne službe na području Međimurske županije maksimalno su angažirane kako bi se spremno i kvalitetno reagiralo, a brojni volonteri svakodnevno su na raspolaganju i nesebično odvajaju svoje vrijeme te pomažu raseljenim osobama iz Ukrajine koje stižu u Međimurje – rekli su iz Županije.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje