Povežite se s nama

Međimurje

Međimurec Damir Toplek iz ‘Ljubav je na selu’ nagrađen za svoj pjesnički pothvat ‘Kušni me!’

Objavljeno:

- dana

Svestrani Međimurec Damir Toplek dobitnik je nagrade “Dragutin Domjanić: V suncu i senci” za svoj uradak “Kušni me!”, kojim se prijavio na 41. Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” (41. KAJ) u Svetome Ivanu Zelini.

– Pošto sam, inspiriran sudjelovanjem u emisiji “Ljubav je na selu”, počeo pisati pjesme, nekako sam se fokusirao da pišem upravo na mojem kajkavskom dijalektu i moram priznati, to me je ispunjavalo, jer volim svoje Međimurje. Tematika je razna, od ljubavi, politike, teorija zavjere, a sve skupa prožeto dozom humora, naravno na mojem kajkavskom dijalektu, što mi zvučno odjekuje odlično – objašnjava Toplek.

Dodaje da je nastalo nekoliko pjesama, nakon čega se odlučio prijaviti na par recitala kajkavskog pjesništva, pa tako i na 41. KAJ.

– Na Recitalu sam dobio priznanje i novčanu nagradu upravo za pjesmu koju sam čitao u samom grand finalu “Ljubavi na selu”, pod nazivom “Kušni me!” u kategoriji “V suncu i senci”. Bilo je na stotine prijava i tisuću pjesama, a u drugi krug ušlo nas je 106 s isto toliko pjesama. U završnom krugu završilo nas je tucet, među kojima sam bio i ja, te su nas lijepo nagradili i pritom nas pozvali na druženje i čitanje svojih pjesama u Sveti Ivan Zelinu kao počasne goste u subotu, 28. svibnja.

Nažalost, bio sam spriječen u dolasku, taman se poklopio produženi vikend s blagdanom u ponedjeljak, a već smo dogovorili neko putovanje u Crikvenicu i Biograd na Moru sa Josephinom, mojom pobjednicom srca u emisiji “Ljubav je na selu” i dvojicom prijatelja, tako da moram priznati da mi je jako jako žao što nisam prisustvovao događaju, ali eto iz te kože se ne može van – iskren je Toplek.

Posebno ga je iznenadilo, naglašava, što je cijela zbirka ovogodišnjeg Recitala nazvana upravo po njegovoj pjesmi – “Kušni me!” Za kraj poručuje:

– Ako vjeruješ u nešto, dogodit će se, samo imajte svoj cilj, viziju u glavi i odašiljite tu dobru vibru i energiju, povratnog signala neće izostati, kao i nagrada, priznanja i lijepih rijeći.
Budite svoji!”

Damirovu pjesmu možete pročitati u nastavku.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje