Povežite se s nama

Međimurje

Međimurec Damir Toplek iz ‘Ljubav je na selu’ nagrađen za svoj pjesnički pothvat ‘Kušni me!’

Objavljeno:

- dana

Svestrani Međimurec Damir Toplek dobitnik je nagrade “Dragutin Domjanić: V suncu i senci” za svoj uradak “Kušni me!”, kojim se prijavio na 41. Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” (41. KAJ) u Svetome Ivanu Zelini.

– Pošto sam, inspiriran sudjelovanjem u emisiji “Ljubav je na selu”, počeo pisati pjesme, nekako sam se fokusirao da pišem upravo na mojem kajkavskom dijalektu i moram priznati, to me je ispunjavalo, jer volim svoje Međimurje. Tematika je razna, od ljubavi, politike, teorija zavjere, a sve skupa prožeto dozom humora, naravno na mojem kajkavskom dijalektu, što mi zvučno odjekuje odlično – objašnjava Toplek.

Dodaje da je nastalo nekoliko pjesama, nakon čega se odlučio prijaviti na par recitala kajkavskog pjesništva, pa tako i na 41. KAJ.

– Na Recitalu sam dobio priznanje i novčanu nagradu upravo za pjesmu koju sam čitao u samom grand finalu “Ljubavi na selu”, pod nazivom “Kušni me!” u kategoriji “V suncu i senci”. Bilo je na stotine prijava i tisuću pjesama, a u drugi krug ušlo nas je 106 s isto toliko pjesama. U završnom krugu završilo nas je tucet, među kojima sam bio i ja, te su nas lijepo nagradili i pritom nas pozvali na druženje i čitanje svojih pjesama u Sveti Ivan Zelinu kao počasne goste u subotu, 28. svibnja.

Nažalost, bio sam spriječen u dolasku, taman se poklopio produženi vikend s blagdanom u ponedjeljak, a već smo dogovorili neko putovanje u Crikvenicu i Biograd na Moru sa Josephinom, mojom pobjednicom srca u emisiji “Ljubav je na selu” i dvojicom prijatelja, tako da moram priznati da mi je jako jako žao što nisam prisustvovao događaju, ali eto iz te kože se ne može van – iskren je Toplek.

Posebno ga je iznenadilo, naglašava, što je cijela zbirka ovogodišnjeg Recitala nazvana upravo po njegovoj pjesmi – “Kušni me!” Za kraj poručuje:

– Ako vjeruješ u nešto, dogodit će se, samo imajte svoj cilj, viziju u glavi i odašiljite tu dobru vibru i energiju, povratnog signala neće izostati, kao i nagrada, priznanja i lijepih rijeći.
Budite svoji!”

Damirovu pjesmu možete pročitati u nastavku.

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje