Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje: 22 nova slučaja zaraze, u školske klupe vraćaju se svi osnovnoškolci i maturanti

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirano je 126 osoba, a broj pozitivnih slučajeva na koronavirus je 22. Oporavilo se 18 osoba pa je broj aktivnih slučajeva u Međimurju na današnji dan 270.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije uzeto 37.345 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 53 pacijenta pozitivna na koronavirus. U protekla 24 sata hospitalizirana su tri pacijenta, a otpušteno je njih sedam. Na invazivnoj respiraciji se nalaze tri covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak naglasio je da je zdravstveni sustav još uvijek vrlo oprezan te nema mjesta velikim opuštanjima. U tijeku je postepena reaktivacija sustava pa je prošli tjedan reaktiviran kirurški odjel, dok je ovog tjedna reaktiviran internistički odjel Županijske bolnice Čakovec. Na COVID-19 pozitivna su četiri liječnika.

Brojke u silaznoj putanji, ali su i dalje potrebni oprez i odgovornost

– Današnja 7-dnevna incidencija iznosi 166, a 14-dnevna incidencija iznosi 347 te bilježimo stagnaciju epidemioloških podataka. Od 3. prosinca 2020. godine u Međimurskoj županiji bilježimo silaznu putanju – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, dodavši da to budi optimizam, no još uvijek moramo biti oprezni i pridržavati se svih epidemioloških preporuka.

– Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji i dalje se smiruje što potvrđuju današnje brojke. Nakon obavljenih konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, odlučeno je da će se od ponedjeljka u školske klupe vratiti svi učenici osnovnih škola, dok će se nastava u srednjim školama nastaviti odvijati online, osim za učenike završnih razreda, odnosno maturante – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

Sukladno ovoj odluci organizirat će se prijevoz i odvijanje školske prehrane, da bi učenici mogli nesmetano, ali u skladu s epidemiološkim mjerama, obavljati svoje školske obaveze. Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak istaknula je da će se nastava odvijati u jednoj smjeni, a s ravnateljima srednjih škola, epidemiološkom službom i prijevoznicima razrađuju se različiti modeli kojima bi se omogućio što brži povratak srednjoškolaca u školske klupe kada epidemiološka situacija to dopusti.

Nastavak cijepljenja do kraja tjedna

Voditeljica Epidemiološke službe zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Višnja Smilović izvijestila je da su glavni distributeri cjepiva protiv virusa COVID-19 ograničili i smanjili količine raspoloživog cjepiva, a to se odražava i na cijepljenje u Međimurskoj županiji. Do današnjeg dana u Međimurju su cijepljene 2.482 osobe, od toga su drugu dozu primile 703 osobe. Do kraja tjedna se očekuje da će drugu dozu primiti još 300-tinjak osoba.

U funkciji je i dalje pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 na broju 040 / 372 350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Najava testiranja može se obaviti na broju 040 / 386 841 ili na e-mail adresi [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040 / 386 835, a pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040 / 372 372.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!