Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje broji 26 novooboljelih, stiže ispomoć 11 medicinskih sestara iz drugih krajeva Hrvatske

medicinska sestra doktor zdravlje pomoć

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 409 osoba, od čega su evidentirana 26 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U proteklih 24 sata oporavilo se 100 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je  1 174. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 19.450 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 97 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 7 hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena 3 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 9 COVID pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirane su tri preminule COVID-19 pozitivne osobe, muška osobe stara 72 godine, i dvije ženske osobe stare 86 i 81 godinu sa teškim dodatnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 9 liječnika i 13 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 11 medicinskih sestara, 1 bolničar i 1 farmaceutski tehničar.

Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji, u zdravstveni sustav Međimurja sutra stiže ispomoć 11 medicinskih sestara iz drugih krajeva.

Na današnji dan u Domovima za starije i nemoćne osobe je, do sada, evidentirano 102 pozitivne osobe i 27 zaposlenika.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će idući tjedan započeti sa brzim antigenskim testiranjima. Radi se o brzim testovima, koji nisu PCR testovi, provodit će se u nekoliko osnovnih i nekoliko srednjih škola po utvrđenim kriterijima.

Testirano bi trebalo biti oko 2500 osoba, kako bi se dobila jasnija slika o situaciji u školama – hoće li se detektirati kliconoštvo odnosno prisutnost tog virusa kod slabo simptomatske djece ili čak možda i kod onih koji nemaju neke simptome.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8 do 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom.

Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat mogu se dobiti sve informacije o koronavirusu.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Također, informacije vezane uz koronavirus mogu se pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr, javlja Zavod.

Međimurje

20. Međimurski festival „Ljubo Kuntarić“: poznata imena na pozornici u atriju Staroga grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnje jubilarno 20. izdanje Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“ održat će se u atriju Staroga grada u petak, 27. svibnja, s početkom u 21 sat. Jubilarno izdanje MEF-a održava se u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca. Popularni festival odavno je postao prepoznatljivi brend u domaćoj popularnoj glazbi, ali i izvan granica Hrvatske. Ovogodišnje izdanje donosi i neke novosti, poput glasovanja publike u atriju, na osnovi čega će se i dodijeliti Grand Prix nagrada publike.

Publici će se novim naslovima, a u pratnji festivalskog orkestra predstaviti sljedeći izvođači: Alka Vuica, Đuka Čaić, Lidija Horvat Dunjko & Damiano Roi, Kim Verson, Igor Delač, Dražen Žanko, Etno duo Goga i Željko, Darko Domijan, Zdravko Valentin, Sonja Agata Bišćan, 4Face, Patricija Juračić, Big Block, Kristina Gita Kavran, Miroslav Petrac i Glaž & prijatelji. Odabir je to umjetničkog direktora festivala Leonarda Bakse Čečija, koji je istaknuo da se isključivo vodio kvalitetom i omjerom, dajući prostor već etabliranim, ali i mladim imenima. Priliku za prezentaciju dao je i šestorici izvođača iz Međimurja koji zaslužuju promociju svog rada. To su: Đuka Čaić, Kristina Gita Kavran, Patricija Juračić, Glaž & prijatelji, 4Face te Etno duo Goga i Željko.

– Napomenimo da se priprema i spektakularni uvod u festival uz istinski međimurski štih, kao i show program tijeku glasovanja – poručuju organizatori.

Jubilarni MEF ove godine potpisuju izvršni direktor Rajko Dobošić, umjetnički direktor Leonardo Baksa Čeči, glazbeni producent Toni Eterović i tehnički direktor Robert Guterman.

Gosti festivala uz etablirani Plesni studio „Korak“ Virne Hošnjak bit će Ženska vokalna skupine „Stridonne“, Shasha Cui iz prošlogodišnjeg Supertalenta i sopranistica Marija Vidović.

Kao i svake godine, Festival se snima za potrebe HRT-a. Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se rezervirati na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

Uz Dane Grada Čakovca u Knjižnici „Nikola Zrinski“ otvorena izložba Davorina Mancea

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svoj opus fotografija tematski vezanih uz Čakovec na samostalnoj izložbi u Knjižnici „Nikola Zrinski“ predstavlja čakovečki fotograf Davorin Mance.

Izložbu je otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini uz ravnateljicu Knjižnice Ljiljanu Križan i Borivoja Radojčića, voditelja Zavičajne zbirke Knjižnice, čestitavši pritom Manceu na svim ljepotama koje je uhvatio objektivom, kao i na kontinuiranoj promociji Čakovca. Iskoristila je priliku da zahvali autoru i Knjižnici što su izložbu pripremili u okviru manifestacije „Dani Grada Čakovca 2022.“.

Fotografije prikazuju Čakovec u svakodnevnim situacijama, samo malo drugačijim pogledom, toliko da se na trenutak zapitamo: „A zar je naš grad toliko lijep, zar se on može u svakom trenutku transformirati iz svakodnevnog u nešto vrlo posebno, u što se možeš zaljubiti u trenu”, piše u opisu izložbe.

Davorin Mance rođen je u Čakovcu 1973. godine. Strastveni je fotograf pejzaža, zaljubljenik u prirodu, aktualni predsjednik i aktivni član Fotokluba Čakovec od 2008. godine. Sudionik je nekoliko zajedničkih te autor sedam samostalnih izložbi fotografija. U Fotoklubu Čakovec vodi nekoliko fotografskih radionica (Osnove digitalne fotografije, Pejzažna fotografija i Ljetna škola fotografije za djecu) uz koje rado dijeli svoje znanje i strast prema fotografiji. Urednik je jedne, a član uredništva šest knjiga u izdanju Fotokluba Čakovec.

Izložba se može razgledati u radno vrijeme Knjižnice sve do 6. lipnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje