Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje će ostati bez svoje Policijske uprave?

Objavljeno:

- dana

REORGANIZACIJA

Bude li usvojen prijedlog čelnih ljudi Ministarstva unutarnjih poslova, Policijska uprava međimurska više ne bi postojala.

Umjesto toga, bila bi dio buduće regionalne policijske uprave koja bi obuhvaćala čak sedam županija, uz Međimursku, još i Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju.

Ravnopravnost

Objavljeno je to na internetskim stranicama MUP-a, na kojima je predstavljen prijedlog teritorijalne i unutarnje reorganizacije. Umjesto 20 policijskih uprava, djelovale bi četiri regionalne policijske uprave i Policijska uprava Zagreb. Na to su reagirali iz Međimurskoga demokratskog saveza, koji se javno usprotivio takvom prijedlogu. – Neprihvatljivo je da Međimurje kao županija-regija izgubi sjedište Policijske uprave. Nakon što smo izgubili sjedište Županijskog suda, koje je preseljeno u Varaždin, gubljenje statusa Policijske uprave međimurske bio bi još jedan udarac međimurskim interesima, a to je ravnopravnost prema ostalim krajevima Republike Hrvatske i očuvanju međimurskog identiteta. S regionalističkog aspekta MDS se zalaže da, dok postoji ustroj koji počiva na funkcioniranju županija, cjelokupan ustroj državnih institucija mora biti podređen tom regionalnom ustroju – istaknuli su prošlog tjedna.

MDS: Neprihvatljivo je da Međimurje izgubi sjedište policijske uprave

Zbog toga su predložili da se na sjednicu Skupštine Međimurske županije, koja će biti održana 21. prosinca, na dnevni red uvrsti rasprava o toj temi. – Zbog važnosti teme, predlažemo da se na dnevni red uvrsti točka „Očuvanje županijskog statusa Policijske uprave međimurske u novoj teritorijalnoj i unutarnjoj reorganizaciji Ministarstva unutarnjih poslova“, a da Skupština donese zaključak da ne podržava projekt teritorijalne i unutarnje reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova u dijelu koji predviđa smanjenje broja policijskih uprava, odnosno zalaže se za očuvanje županijskog statusa Policijske uprave međimurske – navode.

Podsjetili su da je Skupština na njihov prijedlog 2013. jednoglasno usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije, u kojoj je navedeno da posebno zahtijevaju hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje